Prilika

Stipendije i za bh. studente na prestižnom norveškom sveučilištu

Veleposlanik Makarević, koji se prije diplomatskog poziva kao inženjer profesionalno i znanstveno upravo bavio IT security, objašnjava da master program obuhvaća sveučilišta iz Norveške, Finske, Estonije, Švedske, Danske i Francuske.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 09. 2019. u 09:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačkim studentima dostupan je poseban master program u okviru konzorcija šest europskih sveučilišta, potvrdio je za Fenu veleposlanik Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević.

Veleposlanik Makarević, koji se prije diplomatskog poziva kao inženjer profesionalno i znanstveno upravo bavio IT security, objašnjava da master program obuhvaća sveučilišta iz Norveške, Finske, Estonije, Švedske, Danske  i Francuske. Nositelj programa je Norveško sveučilište NTNU (The Norwegian University of Science and Technology), a bh. veleposlanstvo u Oslu je u suradnji s njima od lipnja prošle godine, da bi se nakon konferencija u Gjoeviku, Arendalu i Lillehammeru program dostupan i studentima iz BiH u potpunosti zaključio.

Radi se o master programu pod imenom SECCLO ( Security and Cloud Computing) u sklopi platforme Erasmus Mundus koji traje dvije godine i po svojoj prirodi je vrlo praktično orijentiran. Studenti koji završe ovaj studij dobivaju dualnu diplomu i to sveučilišta na kojem je počet i sveučilišta na kojem je završen master program.

Preduslov je bachelor diploma u bilo kojem IT području i odlično znanje engleskog jezika. Oni koji završe ovaj master program na tržištu će biti vrlo konkurentni kao software inženjeri, programeri, IT security specijalisti, software developeri, web ili mobile devoperi itd.

Za BiH aplikante postoji mogućnost pune i djelomične stipendije, a sve zavisno od individualne kvalifikacije kandidata.

Profesor Nils Kalstad, šef Instituta za informacijsku sigurnost i komunikacijske tehnologije na NTNU pojašnjava da je ovaj program osmišljen upravo za one studente koji žele za dvije godine da dobiju kako odličnu edukaciju u modernim tehnologijama, tako i bolje iskustvo u praksi.

Za više informacija, posebice oko rokova i administrativno tehničkih aspekata, profesor Kalstad naglašava da bh. studenti trebaju posjetiti https://secclo.eu ili se obratiti direktno na sveučilište i to na [email protected] odnosno [email protected] kao i [email protected].

Kopirati
Drag cursor here to close