Vijesti i laž

Srozavanje tiska uvod je u totalitarizam

Jedini izlaz je u medijskom obrazovanju publike, koja treba naučiti prepoznatavi istinu i laž.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 11. 2018. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beogradski profesor novinarstva Rade Veljanovski ocijenio je kako je medijska scena u Srbiji u proteklih nekoliko godina ''prljavija nego ikada''.

''Ovakvo srozavanje tiska uvod je u narastanje autoritarnosti i novog totalitarizma'', rekao je Veljanovski na regionalnoj znanstvenoj konferenciji ''Vjerodostojnost medija'' na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Podsjetio je na istraživanja koja su pokazala da je dnevni list Informer iz Beograda na 302 naslovne stranice objavio 362 lažne vesti, a list Alo na 358 naslovnih strana 237 lažnih vesti, prenosi Beta.

''Lažnih vijesti je uvijek bilo, ali sada ih ima više nego ikada. Bilo kakva kaznena politika ne može biti lijek za suzbijanje lažnih vijesti, i jedini izlaz je u medijskom obrazovanju publike, koja treba naučiti prepoznatavi istinu i laž. To je najbolja mogućnost da manipulacije budu neisplative i politički nekorisne'', naveo je Veljanovski.

Ocijenio je kako je vrloa problematičan i sam termin ''lažne vesti'': ''Ili govorimo o vijestima ili govorimo o lažima. Vijesti su vijesti, a laži su laži''.

 


Inače, Devetu znanstvenu konferenciju ''Vjerodostojnost medija'' organizirao je Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close