Neka se plaća

Smještaj u domu: Centar tvrdi da su dužni, Vlada ŽZH da je plaćeno - studenti trpe

Zbog toga što dugovanja osnivača nisu podmirena, studenti iz te županije trebaju plaćati punu cijenu stanarina.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 09. 2018. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentski centar Mostar  / Foto: Bljesak.info

Županija Zapadnohercegovačka (ŽZH) dužna je, kako tvrde iz Studentskog centra Mostar 270.000 KM za subvencioniranje smještaja studenata sa područja te županije u toj ustanovi.

Naime, kako je potvrđeno iz Studentskog centra (SC) za Bljesak.info, ŽZH cijelu akademsku godinu nije uplatila niti jednu subvenciju za svoje studente te ima dug i iz prošle akademske godine od 170.000 KM, kada se to sve zbroji 270.000 KM.

Zbog toga što dugovanja osnivača, kako tvrde iz Centra, nisu podmirena, studenti iz te županije trebaju plaćati punu cijenu stanarina.

''2015. godine Upravno vijeće SC Mostar je donijelo odluku da sve županije osnivači, dakle iz kojih dolaze studenti, ukoliko ne izmire svoje obaveze u roku od 60 dana, da su njihovi studenti počekom nove akademske godine dužni plaćati punu cijenu smještaja'', rekla je glasnogovornica SC Mostar, Anita Glibić za Bljesak.info.

Foto: Booking / Soba Studentskog centra Mostar

Studenti ŽZH će tako i ove godine plaćati 345 KM, dok je redovita cijena 159 KM kada osnivači sufinanciraju.

Iz Studentskog centra planiraju da ukoliko tijekom ovog mjeseca dođe do uplate da će odluka biti izmijenjena.

''Mi smo bili spremi tijekom ljeta, pa i sada u rujnu, refundirati studentima iznos ili promijeniti taj zaključak ukoliko dođe do uplate bilo kakvih sredstava'', rekla je Glibić te dodaje da se Vlada ŽZH nije  očitovala, iako su bili informirani o svim odlukama i zaključcima koje im dostavlja SC.

Glibić tvrdi da je određeni broj studenata iz te županije već uplatio punu cijenu stanarine.

Ona dodaje da postoje kašnjenja u isplati i od ostalih osnivača, odnosno županija, ali ipak postoji komunikacija sa SC-om, osim od strane ŽZH.

Na naše pitanje Vladi ŽZH-a zbog čega se njihovim studentima ne sufinancira smještaj u srijedu smo dobili odgovor Vlade ŽZH u kojemu oni tvrde da je SC Mostar samo prošle godine uplaćeno 300.000 KM za što su priložili analitičku karticu Vlade prema SC.

Foto: Bljesak.info / Analitička kartica Vlada ŽZH prema SC Mostar

Demantirali su i navod kako županija nema komunikaciju sa Studentskim centrom na što su nam dostavili zahtjev za pristup informacijama.

Foto: Bljesak.info / Zahtjev za pristup informacijama Vlade ŽZH prema SC Mostar

Istodobno, iz Vlade ZHŽ-a je medijima upućeno pismo u kojem navode kako se na sjednici održanoj u rujnu ove godine, među točkama dnevnog reda nije razgovaralo o subencioniranju Studentskog centra.

Kako Bljesak.info doznaje spor oko sufinanciranja planira se riješiti sastankom između ove dvije ustanove.

Kopirati
Drag cursor here to close