Zaostatak na plaću

HNŽ: Učitelji (i dalje) traže svoj novac

U otvorenim pismu, koje potpisuje predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš, Sindikat podsjeća da je u travnju ove godine došlo do pada servera Ministarstva financija HNŽ-a što je dovelo do poteškoća pri isplati plaća proračunskim korisnicima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 09. 2021. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat učitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) uputio je otvoreno pismo Ministarstvu financija HNŽ-a u kojem traži isplatu zaostataka na plaće za ožujak i travanj.

U otvorenim pismu, koje potpisuje predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš, Sindikat podsjeća da je u travnju ove godine došlo do pada servera Ministarstva financija HNŽ-a što je dovelo do poteškoća pri isplati plaća proračunskim korisnicima.

U svibnju ove godine Ministarstvo je najavilo da će u roku od sedam dana isplatiti razliku plaća za ožujak, kao i ugovore koji nisu bili isplaćeni, a zatim i za mjesec travanj.

Poziv ministru Faladžiću

Iz Sindikata navode kako su od tada prošla četiri mjeseca, a razlika nije isplaćena.

"Nije u redu niti je normalno raditi cijeli mjesec pa da tvoju plaću pošalju kolegi koji je prošli mjesec radio kao tvoja zamjena, a ti naplatiš kao da si još uvijek na bolovanju. Tom istom kolegi je onda tvoja plaća uredno povučena s računa, a tebi tvoja u punom iznosu nikad nije isplaćena. I tako dva puta zaredom, s tim da se drugi put niste prevarili slati kolegi išta, samo si ti opet naplatio kao da si na bolovanju, a ustvari si uredno odradio svoje obaveze", navodi se u otvorenom pismu Sindikata.

Iz Sindikata su pozivali ministra Faladžića da u što skorijem roku iznađe rješenje za uplatu zaostataka proračunskim korisnicima, školama, policiji, pravosudnim organima i ministarstvima, te upravnim organizacijama.

Odgovora nema

Podsjećamo, nezadovoljni radnici i njihovi sindikati ranije su naveli kako bi mogli podignuti tužbe protiv Vlade Hercegovačko-neretvanske županije koja još uvijek nije isplatila zaostatke plaća i doprinose svim proračunskim korisnicima koji su ostali 'zakinuti' zbog kvara na serveru još u ožujku.

Tada se, podsjetimo, izgubila baza od 6.000 proračunskih korisnika, koji su cijelo vrijeme dobivali akontaciju na razini mjeseca veljače. Iako su iz Ministarstva financija ranije za Bljesak.info rekli da će cijela priča oko kašnjenja plaća i doprinosa za proračunske korisnike, biti završena s isplatom plaća za mjesec svibanj, nekoliko proračunskih korisnika i predstavnici njihovih sindikata su nam potvrdili da priča ipak nije okončana, a nastavak bi mogao biti na sudu.

Iz Ministarstva financija još uvijek nismo dobili odgovore na pitanja o isplati plaća i novom serveru.

Kopirati
Drag cursor here to close