Mostar

Sigurnost učenika: Što su poduzele neke mostarske škole po tom pitanju?

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti sredinom lipnja donijelo preporuke koje imaju cilj poboljšati sigurnosnu situacije u školama.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 09. 2023. u 15:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti sigurnost učenika ima u prvom planu, a namjera je da preporuke koje su donesene krajem lipnja budu integralni dio školske dinamike kako bi se stvorilo sigurno i poticajno okruženje za sve učenike.

Nakon slučaja u Lukavcu, gdje je učenik pucao na nastavnika i teško ga ozlijedio te događaja u svibnju u jednoj beogradskoj školi, u kojoj je učenik ubio devet učenika i osobu iz osiguranja, pitanje sigurnosti učenika i nastavnog osoblja izbilo je u pravi plan.

Stoga je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti sredinom lipnja donijelo preporuke koje imaju cilj poboljšati sigurnosnu situacije u školama.

''Naša namjera je da preporuke koje su donesene polovinom lipnja budu integralni dio školske dinamike kako bismo stvorili sigurno i poticajno okruženje za sve učenike'', rekla je u razgovoru za Fenu federalna ministrica obrazovanja i znanosti u Jasna Duraković.

Dodala je kako su i županijska ministarstva obrazovanja ovu problematiku ozbiljno shvatila i već su poduzela određene aktivnosti.

Da bi se preporuke provele, iz Ministarstva su savjetovali da se one integriraju u relevantne aspekte postojećih školskih aktivnosti.

''To može uključivati dodatne edukativne module unutar postojećih predmeta ili kroz dodatne školske sate posvećene važnim temama. Cilj nam je da ove vrijedne lekcije budu dostupne svim učenicima, a na školama je da nađu najadekvatnije nastavne tehnike za to'', kazala je ministrica Duraković.

Također je podsjetila kako Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti nije direktno navelo opcije zaštite (fizičke ili tehničke) u svojim preporukama.

''Međutim, razumijemo zabrinutost za sigurnost i dobrobit učenika. Stoga svaka škola može, prema svojim potrebama i procjeni, u suglasnosti s resornim ministarstvom i roditeljima, razmotriti odgovarajuće mjere kako bi osigurala sigurno okruženje'', dodala je ministrica.

Preporuke sastavni dio zadaće škole

Ravnatelj Osnovne škole Bartola Kašića u mostarskom naselju Rodoč Anđelko Rogić kaže kako je glavnina preporuka Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti svakako sastavni dio zadaće škola.

''Bilo kakvo neprimjereno ponašanje učenika rješavamo i bez posebnih inicijativa u razgovoru s pedagoškim službama, roditeljima i razrednicima, odnosno učenicima'', kaže Rogić.

Ipak, u svjetlu događaja u Beogradu i Lukavcu donekle je pojačana fizička i tehnička zaštita.

''Putem dežurnih učenika i nastavnika pojačali smo kontrolu izlaska i ulaska u školu, a popravili smo i sve videonadzore koje smo imali u školi. To ćemo i budućnosti nastaviti raditi'', istaknuo je Rogić.

Također, navodi kako u njihovoj školi nije bilo zabilježenog nasilja, ozljeda, pretrpljene štete, osim nekih informacija učenika da ih netko promatra ili da želi nešto od njih, koje su se pokazale neistinitima.

''Naravno da smo reagirali ali djeca su samo htjela time dati si na važnosti budući je na internetu bilo puno vijesti oko nemilih događaja u svibnju i lipnju'', kazao je Rogić.

Veliku ulogu u sigurnosti učenika imaju nastavnici i roditelji

U preporukama se uz provođenje redovnih edukativnih programa i promicanje nenasilnog ponašanja, međuljudskih odnosa, empatije i rješavanja sukoba na miran način, nastavnicima, učenicima, roditeljima i medijima preporuča educiranje o važnosti poštovanja drugih i prihvaćanju različitosti.

Puno iskustva s tim temama ima jedina multinacionalna škola u Hercegovini - Međunarodna osnovna škola Mostar, u kojoj svaki peti učenik dolazi iz inozemstva.

Direktorica te škole Aida Ćosić napominje kako se u toj školi kontinuirano održavaju radionice o važnosti poštivanja drugih, prihvaćanju različitosti i rješavanju problema putem komunikacije s djecom.

''Imamo kroz tjedan sate na kojima pričamo s djecom o emocijama te kako se nositi sa strahovima, ljutnjom, mržnjom iz kojih se u osnovi i razvijaju nasilna ponašanja'', pojašnjava direktorica.

Međunarodna osnovna škola Mostar uložila je i dodatne napore kako bi se pojačala fizička sigurnost učenika.

''Pored dežurnih nastavnika dodatno smo zadužili jednu osobu na ulazu u školu za doček učenika i roditelja, ali i drugih stranaka. Imamo i video nadzor i interfon na ulazu, u dvorištu škole, a svakako tu je i nastavnik koji nadzire učenike za vrijeme trajanja odmora'', navela je direktorica Međunarodne osnovne škole.

Ona naglašava kako značajnu ulogu u nastavnom procesu imaju roditelji čija je dužnost da prekontroliraju dječje ruksake prije dolaska u školu.

''S obzirom da naša djeca imaju osiguran prijevoz od kuće do škole mi smo sigurni da djeca nemaju nikakve predmete koji bi eventualno mogli predstavljati opasnost za sigurnost drugih'', kazala je direktorica Aida Ćosić.

Kopirati
Drag cursor here to close