Ljubuški

Ministri u posjeti Edukacijsko-rehabilitacijskom centru za djecu i mlade

"Ovaj centar u Ljubuškom praktičan je primjer kako bi trebali funkcionirati centri ovog tipa u Federaciji BiH", kazao je ministar Delić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 09. 2023. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministri rada i socijalne politike i financija, Adnan Delić i Toni Kraljević, posjetili su u petak Edukacijsko - rehabilitacijski centar za djecu i mlade u Ljubuškom koji je jedinstvena javna ustanova na području Federacije BiH.

Prilagođen osobama s poteškoćama

Ova javna ustanova djeluje kao dnevni centar i nudi usluge djeci i mladima s poteškoćama u razvoju i to po najvišim standardima, a za razliku od svih drugih centara ovog tipa kojima su osnivači udruženja, odnosno civilni sektor, Centar u Ljubuškom osnovao je i financira njegov rad Grad Ljubuški.

"Ovaj centar u Ljubuškom praktičan je primjer kako bi trebali funkcionirati centri ovog tipa u Federaciji BiH. Nakon obilaska i svega viđenog na ovih petstotina kvadrata prostora opremljenog po najvišim standardima mogu samo reći da su oni postavili visoke standarde u oblasti usluga koje su nužne osobama s poteškoćama u razvoju, a ujedno je i model koji eksplicitno pokazuje da javna ustanova može nuditi najbolju uslugu, u svakom smislu je prilagođen potrebama djece i mladih s teškoćama", izjavio je ministar Delić.

Kazao je i da je Grad Ljubuški primjer svim drugim lokalnim zajednicama kako prepoznati i preuzeti brigu o najranjivijim članovima zajednice te podsjetio da će donošenjem Zakona o socijalnim uslugama ovakvi centri biti prepoznati i financirani i s nivoa Federacije BiH.

Najbolja oprema 

Ministar Kraljević donedavna je kao županijski ministar u Vladi HNŽ također iskazivao razumijevanje i podršku radu ovog centra te će dosljedno podržati resorno ministarstvo u donošenju Zakona o socijalnim uslugama, posebno u dijelu koji se odnosi na financiranje usluga u lokalnim zajednicama.

Direktorica Centra Marija Kikaš istaknula je da je Centar osnovan prije šest godina i već aktivno rade na pripremama proširenja samog Centra i usluga te da današnja posjeta ohrabruje i pruža nadu da će Federacija u skoro vrijeme prepoznati značaj kontinuiranog financiranja centara kao što je ovaj u Ljubuškom.

"Osnovani smo prije šest godina i naši korisnici su u dobnim skupinama od dvije do trideset i osam godina. Opremljeni smo najboljim didaktičkim pomagalima i kontinuirano pratimo promjene koje iziskuju uvođenje novih usluga sukladno potrebama naših korisnika. Ovo je centar koji iziskuje stalna ulaganja i brigu, a lokalna zajednica doista je uložila velika sredstava u održavanje i stalno poboljšanje naših usluga. Dosad nismo imali kontinuiranu podršku s nivoa Federacije, osim kroz projekte, ali nadamo se da će se to sada promijeniti i da će svi nivoi vlasti prepoznati značaj i potrebu centara ovog tipa", kazala je direktorica Kikaš.

Rehabilitacijski centar za djecu i mlade u Ljubuškom model je po kojem bi svi veći gradski centri u Federaciji BiH mogli riješiti pitanje podrške djeci i obiteljima s teškoćama kroz zajedničko financiranje sa svih nivoa vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close