Odbacite dileme

6 razloga koji će odgovoriti na pitanje zašto je Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića dobar izbor

Budući da mladi razmišljaju o izboru srednjoškolskog obrazovanja donosimo vam šest razloga koji odgovaraju na pitanje zašto je Srednja elektrotehnička škola dobar izbor.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 06. 2024. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlade generacije trenutno se nalaze u, možemo slobodno reći, životnoj prekretnici, a to je odluka o upisu srednje škole i usmjeravanje svog obrazovanja prema budućim zanimanjima.

Budući da se trenutno nalazimo u vremenu stalnih tehnoloških napredaka, IT sektor je mjesto koje nudi ogromnu bazu za buduća zaposlenja.

Tim tragom, Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića u Mostaru je možda i ponajbolje rješenje za daljnji napredak, a u nastavku vam donosimo šest razloga koji će odgovoriti na pitanje "zašto je Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića dobar izbor?".

1. Atraktivna zanimanja koja pružaju mnoštvo mogućnosti

Učenici koji se opredijele za zanimanje Tehničar za računalstvo će kroz niz stručnih predmeta, sticati znanje iz područja računalnog sklopovlja, multimedije, programiranja i elektronike.

Učenici će imati priliku i dodatno se educirati u smjeru programiranja, naučiti osnove programskih jezika koji će im pomoći u samostalnom programiranju i steći potrebna multimedijalna znanja, kao i znanja potrebna za web dizajn.

Foto: Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića / Učenici Srednje elektrotehničke škole Ruđera Boškovića

Kroz pažljivo osmišljenu i organiziranu projektnu nastavu, učenici, pored profesionalnih znanja, razvijaju i komunikacijske sposobnosti, sklonosti prema timskom radu, istraživački i kreativan pristup radu i spremnost na stalno praćenje dostignuća iz ove oblasti.

Na kraju obrazovanja učenici bivaju osposobljeni za održavanje računalnih sustava, poznaju konfiguraciju računala ili računalne mreže, programiraju u modernim programskim jezicima, a posjeduju i znanja o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Posebnost zanimanja tehničara za računalstvo je stalna potreba za profesionalnim usavršavanjem, zbog brzih promjena na području informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Uz podršku Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike učenici se osposobljavaju za kontinuirano praćenje znanstvenih dostignuća i promjena iz ove oblasti.

Mogućnosti za učenike nakon završene škole su brojne: zapošljavanje u tvrtkama koje se bave računalima, njihovom prodajom ili održavanjem, organizacijama koje se bave programiranjem, ili rade u poslovnim organizacijama na održavanju računalnih mreža i slično.

Također, diploma tehničara za računalstvo, koju učenici steknu u Srednjoj elektrotehničkoj školi, omogućava izravnu prohodnost na sve tehničke i prirodoslovno-matematičke fakultete u Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu.

2. Zanimljiva nastava

Klasični načini realizacije nastave, frontalno prezentiranje gradiva i reprodukcija naučenog, odavno su zastarjeli i nezanimljivi.

Foto: Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića / Učenisi Srednje elektrotehničke škole Ruđera Boškovića posjetili NSoft

Učenicima je potrebna škola koja će im pružiti uvjete za kreativan rad u malim grupama, kako bi profesor bio u potpunosti posvećen praćenju njihova napredovanja, škola u kojoj će učenici naučiti kako biti najbolji u onome što rade, škola u kojoj će imati priliku praktično pokazati svoje znanje, na pravim primjerima i zadatcima, škola u kojoj će, kroz zanimljive sadržaje, radionice, debate i psihološku obuku, razvijati upravo one osobine koje bi trebale krasiti poslovnu osobu (emocionalna zrelost i stabilnost, humanost, odgovornost, dobre komunikacijske vještine i spremnost na timski rad).

Zbog toga naša Škola učenicima nudi: istraživački rad, rješavanje praktičnih zadataka, učenje kroz analizu konkretnih slučajeva, video prezentacije, tematske radionice, rad na školskim projektima, vježbanje u račulanom kabinetu vježbe u laboratoriju.

3. Kvalitetna praktična nastava

Praktična nastava u Srednjoj elektrotehničkoj školi izvodi se od prvog do četvrtog razreda. Plan i program ovog predmeta je na svakoj godini kvalitetno osmišljen, kako bi bio zanimljiv učenicima i prilagođen njihovom uzrastu.

Praktična nastava za ovu školu osmišljena je tako da se najveći dio realizira kroz radionice i konkretne praktične zadatke, koje učenici rješavaju individualno ili timski, pod mentorstvom visoko školovanih nastavnika informacijskih tehnologija i praktične nastave.

Foto: Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića / Srednjoškolci u posjeti HE Mostar

Radionički zadaci koji se postavljaju učenicima su realni radni zadaci, s kojima će se susretati na budućim radnim mjestima. Posebna prednost ovako organizirane praktične nastave je da će učenici, uz pomoć nastavnika s bogatim praktičnim iskustvom, imati priliku razraditi vlastitu ideju i osposobiti se za pokretanje samostalnih poslova, koje im omogućuje ovo zanimanje.

Učenici ove škole praktičnu nastavu izvode u tvrtkama: HZHB Elektroprivreda, Katarina d.o.o., Alfa therm d.o.o, N.Soft, i mnogim drugim sličnim tvrtkama. Nije rijetkost da završetkom srednjoškolskog obrazovanja nastavljaju s radom u nekoj od navedenih tvrtki zahvaljujući upravo prakitčnoj nastavi.

Zbog značaja kojeg daju ovom djelu školovanja, učenici Srednje elektrotehničke škole odlaze pripremljeni na tržište rada, ali i spremni koračaju kroz svoje daljnje školovanje.

4. Nezaboravna putovanja

Uspomene s putovanja najljepše su uspomene koje učenici nose iz srednje škole zbog čega su se potrudili školovanje obogatiti izletima i višednevnim ekskurzijama.

Foto: Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića / Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića na ekskurziji

Beč, Venecija, Verona, Prag i Budimpešta samo su neke od destinacija koje su učenici ove srednje škole posjetili.

Foto: Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića / Izlet na Blidinju

Svake školske godine učenici idu na Advent u Zagrebu, a organizira se i jednodnevni izlet na Blidinje u zimskom razdoblju dok učenici završnih razreda posjećuju i Dubrovnik.

5. Sportske i vannastavne aktivnosti

Sukladno njihovim talentima, učenike usmjeravaju te im pomažu u njihovim ambicijama. Tako od izvannastavnih aktivnosti, učenicima su na raspolaganju sljedeće sekcije: dramsko-recitatorska elektro sekcija, sekcija računalstva, sekcija fizike, sekcija matematike, ekološka sekcija, sekcija Crvenog križa, kao i sportska sekcija.

Foto: Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića / Srednja elektrotehnička škola na natjecanju srednjih škola Grada Mostara u košarci

6. Mogućnost nastavka školovanja

Nakon završetka Srednje elektrotehničke škole, učenici imaju dobru osnovu za nastavak školovanja na nekom od fakulteta, po vlastitom izboru.

"Naši učenici uspješno polažu državnu maturu te su uspješni na fakultetima širom Bosne i Hercegovine, ali i u Republici Hrvatskoj", ponosno ističu iz ove škole.

Također, veliki dio učenika nakon Srednje škole se zapošljava u raznim tvrtkama ili pak pokreću vlastiti posao što je dodatni pokazatelj da su zanimanja koja ova škola nudi perspektivna i nude niz mogućnosti.

Jedan od takvih primjera su učenici Toni Dumančić i Roko Vidović koji su sudjelovali u HACKATHON - natjecanju u programiranju i dizajnu te osvojili drugo mjesto. Tonija Dumančića osim toga zovu i "čudo od djeteta" jer je jedan od najmlađih programera u svijetu kriptovaluta.

Foto: Crypto Adria / Toni Dumančić

Osim toga učenici Srednje elektrotehničke škole osvojili su mnoga županijska natjecanja: prvo mjesto iz pisanja poezije, drugo mjesto iz fizike te treće iz povijesti kao i mnogobrojna športska odličja.

Uistinu, mnogi su razlozi za upis Srednje elektrotehničke škole Ruđera Boškovića u Mostaru, a ovih šest su samo mali dio onoga što ćete naučiti ukoliko se odlučite za upis u ovu instituciju.

Kopirati
Drag cursor here to close