Vrtić-podrška porodici, zajednica koja uči i napreduje

Seminar za zaposlenike predškolskih ustanova Islamske zajednice

Seminar je realiziran u suradnji s predškolskom ustanovom Zemzem koja je bila suorganizator aktivnosti.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 05. 2023. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na temelju Plana rada Rijaseta - Uprave za vjerske poslove za 2023. godinu, i Zaključka s radnog sastanka s direktorima i rukovoditeljima predškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove Rijaseta od 28. – 30. travnja 2023. god., organizirala je dvodnevni seminar za zaposlenike predškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Vrtić-podrška porodici, zajednica koja uči i napreduje" koji je održan u Mostaru.

Seminar je realiziran u suradnji s predškolskom ustanovom Zemzem koja je bila suorganizator aktivnosti.

Na seminaru su sudjelovali rukovodioci i odgajatelji predškolskih ustanova Islamske zajednice, ukupno 41 sudionik. Prvi dio seminara u subotu (29.4.) realiziran je u prostoru Kalima Resort, a drugi u nedjelju (30.4.) u Studentskom hotelu.

Seminar je protekao u znaku edukacije, međusobnog upoznavanja sudionika, uzajamne suradnje, inovacija i druženja. U odnosu na prethodni seminar, broj predškolskih ustanova Islamske zajednice na ovom seminaru je veći za tri nove i to: Lastavica u Zenici, Dječji koraci u Sarajevu i Ajlin u Goraždu.

U okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini djeluje ukupno petnaest predškolskih ustanova, 9 obdaništa i šest mekteba za predškolski uzrast, među kojima je i obdanište Reuda Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Seminar je realiziran prema Programu u okviru kojeg je obrađeno deset tema, a u čijoj realizaciji su sudjelovali stručni suradnici iz oblasti teologije, predškolskog odgoja, pedagogije i psihologije, te rukovodioci i zaposlenici predškolskih ustanova koji su pored stručnih opservacija predstavili i primjere dobre prakse iz nekoliko predškolskih ustanova. Stručni suradnici su u okviru predavanja realizirali i radionice.

Prvi dan sudionicima seminara obratio se mr. hfz. Muriz-ef. Mešić, stručni suradnik za mekteb i predškolske ustanove u Upravi za vjerske poslove Rijaseta, prenio selame rukovodstva Rijaseta i Uprave i otvorio seminar.

Nakon dvodnevnog aktivnog praćenja Programskih sadržaja, sudionici seminara izrazili su zadovoljstvo što su imali priliku da prisustvuju istom, pohvalili su Program i predavače, zahvalili su se Upravi za vjerske poslove - Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na podršci koju im pruža, te organiziranju seminara uz nadu da će ovo biti redovna aktivnost i u narednom periodu.

Drugi dan seminara, nakon uručenja certifikata sudionicima se obratio dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, prenio selame i riječi podrške od Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i direktora Uprave za vjerske poslove, dr. hfz. Mensur-ef. Malkića.

Dr. Enes-ef. Svraka je pored ostalog zahvalio sudionicima na prisustvu i učešću u radu seminara, zahvalio rukovodstvu i zaposlenicima predškolske ustanove Zemzem na suorganizaciji i dobrom domaćinstvu, te izrazio nadu da nakon dvodnevnog druženja odlaze kućama i u svoje predškolske ustanove s novim iskustvom, znanjem i vještinama koje su usvojili i koje će moći primijeniti u radu.

Također, istakao je da su predškolske ustanove Islamske zajednice jedna velika porodica koja se iz godine u godinu širi, te koja svojim odgovornim i kvalitetnim radom uspješno prezentiraju Islamsku zajednicu i vrši vrlo odgovornu i ozbiljnu misijsku funkciju.

Poručio je zaposlenicima predškolskih ustanova da je svjestan svakodnevnih izazova koje imaju u radu, da od njih u najvećoj mjeri ovisi daljnji razvoj predškolskih ustanova, da su oni zaslužni za trenutni imidž koje imaju predškolske ustanove, te da i dalje nastave da vrijedno rade i da će na tom putu imati podršku rukovodstva Islamske zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close