Rijaset islamske zajednice u BiH dobio novu upravnu zgradu
Administrativni centar Rijaseta IZ u BiH

Rijaset islamske zajednice u BiH dobio novu upravnu zgradu

Kultura / Vjera | 28. 05. 2022. u 12:24 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim presjecanjem vrpce u Sarajevu je otvorena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o impozantnom zdanju s 5.000 kvadratnih metara korisnog prostora.

Na svečanoj ceremoniji otvorenja odlomke iz Kur'ana, svete knjige muslimana učio je hafiz dr. Mensur Malkić.

Prikazan je i kraći promotivni video, a održana su i prigodna obraćanja, a govorili su i dužnosnici iz Republike Turkiye, koja je pomogla u realizaciji projekta. Programu je prisustvovao i veleposlanik Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

Dovu je proučio bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa ef. Cerić.

Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u veljači 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. lipnja 2007. godine.

Kamen-temeljac za novu zgradu položen je u rujnu 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine.

Zbog nedostatka sredstava radovi su bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

Novoizgrađena Upravna zgrada Rijaseta je impozantno zdanje sa desetinama ureda, amfiteatrom, dvoranama za sastanke, ali i terasama sa kojih se pruža pogled na Sarajevo.

Predviđeno je da se u objekt presele sve uprave Rijaseta Islamske zajednice, zajedno sa svojim službama, na čelu sa uredom reisu-l-uleme i njegovog zamjenika.

----------------

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović na svečanom programu otvorenja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu rekao je kako će ovaj objekt biti mjesto donošenja važnih odluka, obavljanja važnih poslovnih zadataka i dočekivanja gostiju s Istoka i Zapada, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajimović je tom prilikom podsjetio na tijek procesa izgradnje ovog impozantnog objekta.

Dodao je kako je riječ o važnom projektu ne samo za Islamsku zajednicu, nego i Sarajevo, ali i BiH.

Zajimović je podsjetio kako je na nizu projekata, uključujući i ovaj, ostvarena dobra suradnja s Republikom Turkiye.

Foto: Anadolija / Svečano otvorenje upravne zgrade Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

”Ova zgrada je administrativni centar Rijaseta IZ u BiH i bit će mjesto donošenja važnih odluka i mjesto obavljanja važnih poslovnih zadataka. U ovoj zgradi ćemo dočekivati razne delegacije iz raznih zemalja svijeta s Istoka i Zapada“, kazao je Zajimović.

Zahvalio je svim vakifima, posebno Ministarstvu kulture i turizma Republike Turkiye i Generalnoj direkciji za vakufe.

Vakif Fahrudin Radončić kazao je kako biti danas ovdje i svjedočiti historijskom trenutku jeste takva privilegija kojom će se svi ponositi, uključujući i buduće generacije.

”Sudjelovanje u ovom projektu nije bila niti je smjela biti privilegija određenog broja uspješnih pojedinaca nego je to vakuf mnogobrojnih muslimana”, rekao je Radončić.

Foto: Anadolija / Svečano otvorenje upravne zgrade Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Podsjetio je kako je uz nekoliko službenih inicijatora u projektu sudjelovalo nekoliko stotina ili tisuća drugih vakifa, koji su svojim donacijama pokazali iskren nijjet (namjeru, op.a) i privrženost svojoj vjeri i njenim institucijama.

Smatra da nije važno koliko je neko dao sredstava za uvakufljenje, odnosno da nije važno tko je dao koliko sredstava, da li je riječ o stotinama tisuća KM ili značajno manjim sredstvima, ako je dato od srca.

Smatra kako su uspješni ljudi lokomotiva razvoja svakog društva i da im nije nimalo lako kako se to ponekad predstavlja u javnosti.

Osvrnuo se i na značaj ovog objekta za muslimane u Bosni i Hercegovini, ali i identitet i njegovo jačanje u okviru multikonfesionalne BiH i cijelog regije.

”Za našu sadašnjost, blisku i daleku budućnost, koja je će neizostavno nositi puno teških izazova važno je da imamo jaku Islamsku zajednicu i njene institucije”, rekao je Radončić.

Foto: Anadolija / Svečano otvorenje upravne zgrade Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Reisul-ulema Kavazović na svečanom otvaranju Upravne zgrade

''Ovdje ćemo graditi planove i strategije kako našu misiju učiniti jačom, organiziranijom i primjerenijoj vremenu, a učenja vjere bližim ljudima'', kazao je danas reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović na svečanom otvaranju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. 

Obraćajući se prisutnima, reisul-ulema Kavazović naglasio je kako će Upravna zgrada biti kuća iz koje će ići neophodne smjernice i napuci mreži promotora dobra i pozivalaca miru, toleranciji i ljubavi.

''U ovu kuću će se slivati ideje, informacije i sve drugo što će nam davati dragocjene smjernice za naš rad“, kazao je reisul-ulema.

Dodao je kako se veličina novootvorenog zdanja ne ogleda u njegovoj monumentalnosti, već u ljubavi i prijateljstvu između dva naroda i dvije vjerske zajednice, Bošnjaka muslimana i Turaka, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Dijaneta.

''Izgradili smo još jedno zdanje koje će nas učvrstiti u bratstvu i prijateljstvu i koje će našu djecu i unuke povezivati u njihovom muslimanskom zajedništvu i identitetu'', naglasio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Kopirati
Drag cursor here to close