Najveći pad u HNŽ-u

Mostar izgubio prvašiće

U Hercegovačko neretvanskoj županiji za prve razrede osnovne škole evidentirano je 985 djece, čime se taj broj prvi put spustio ispod 1000.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 06. 2021. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavlja se trend smanjenja broja djece koja se upisuju u osnovne škole što je slika loše demografske slike, ali i odlaska ljudi u inozemstvo što se posebno intenziviralo pod pritiskom posljedica epidemije koronavirusa, piše Večernji list.

BiH izgubila 3489 učenika

Prema podacima koje su iznijele državne vlasti, u razdoblju od 2003. do danas, broj upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola u BiH manji je za 3489. Po toj logici, BiH je izgubila broj učenika koji je ravan pojedinim općinama poput Ravnog.

U odnosu na godinu dana ranije taj broj iznosi 680 učenika manje u cijeloj BiH. u Hercegovačko neretvanskoj županiji broj djece u osnovnim školama u kojima se nastava izvodi po hrvatskom planu i programu, u odnosu na godinu dana ranije, evidentirano je 45 učenika manje, doznaje se.

Istodobno, osnovna škola gdje se nastava odvija po bosanskom planu i programu, prema tvrdnjama večernjakovog izvora, zabilježile su sličan rezultat, međutim detaljne analize za pojedine škole javno nisu dostupne.

Prvi put broj upisanih pao ispod 1000

U ovoj županije za prve razrede osnovne škole evidentirano je 985 djece, čime se taj broj prvi put spustio ispod 1000 u duljem razdoblju nakon rata. Najviše djece u prve razrede upisuje se u Mostaru, više od polovine, te se očekivano, tamo dogodio najveći pad u odnosu na školsku godinu 2020/21., naime, u Mostaru je 56 prvašića manje.

Među školama negativan ishod najizraženiji je u osnovnoj školi Ivan Gundulić koja obuhvaća naselja od Vojno i Raštane. Tamo je naime, ukupno 73 djece ali je to manje za 16 šestogodišnjaka. Po negativnom trendu slijede O.Š. A.B. Šimića i O.Š. Silvija Strahimira Kranjčevića u kojima je 13 djece manje za predstojeću školsku godinu. Škola koja nosi ime po slavnom pjesniku S.S. Kranjčeviću ima četvero djece manje za upis. Tamo je za školsku 2021/22. ukupno kandidata 62.

Dvoje manje ima O.Š. Petra Bakule, a po jednog one po naseljima Polog, Ilići i Buna. Tri škole ipak su u plusu. Najveći porast s po deset djece prvašića bilježi O.Š. u Kruševo, šest ih je više u naselju Cim, a jedno u naselju Jesenica. Najveći je pad u O.Š. Čerin od čak 17 učenika, u Osnovnoj školi fra Didaka Buntića 16 ih je manje.

Porast u Prozor-Rami

Škola u Bijakovićima, koja se nalazi u Međugorju, ima sedmero djece više za prvi razred. Čapljina je, uz Ramu, iznimka i bilježi rast od 28 prvašića u školama u kojima se nastava odvija po hrvatskom planu i programu. U tom gradu ukupno je ove godine 168 u odnosu na 140 iz prošle godine.

Skok od čak 26 učenika, s ukupno od 134, odnosi se na školsku ustanovu Vladimira Pavlovića koja obuhvaća naselja Trebižat, Struge, Zviroviće, Prćavci, Gabelu, Šurmance i Gabela Polje. Dvoje učenika je više u školi Lipanjske zore Višići koja obuhvaća više čapljinskih naselja – Domanovići, Bobanovo Naselje, Šukerovo Naselje, Čeljevo,Gnjilišta, Svitavu i Dračevo.

U Stocu je svega devet učenika manje u prvom razredu devetogodišnje škole. Ukupno ove godine 49 ih kreće u školu, od čega su 22 prvašića u O.Š. Stolac, a 27 u Crnićima. U Neumu je jedan učenik manje u prvo razredu nego za 2020/21. U Prozor-Rami ukupno je 71 prvašić, što je rast od 12 učenika. Porast je zabilježen u O.Š. Marka Marulića u središtu grada, dok su ostale škole uglavnom upisale manji broj djece.

Ovi podaci mijenjat će se do početka školske godine s obzirom ma to da je riječ o eventualnim učenicima, ali ne i upisanima.

Kopirati
Drag cursor here to close