Blidinje

Radioamateri s djecom kampa Zelenkapica

Njih 45 su nakon odslušanih predavanja, tražili skrivene odašiljače sa prijemnicima te pokazali dosta veliko zanimanje za radioamatere kao i ovaj zanimljiv sport.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 07. 2023. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednica Radioamatera Herceg Bosne je u sklopu obilježavanja 30-te obljetnice od osnivanja u dogovoru sa voditeljima ljetnog kampa Zelenkapica, koji se već deset godina tradicionalno održava u Parku Prirode Blidinje, od ove godine razvila poseban program predstavljanja radioamatera mlađoj populaciji kroz zanimljiva i poučna predavanja te atraktivan praktični dio vježbajući ARG (amatersku radiogoniometriju) tehnički sport u kojem se trči u prirodi te traži skrivene odašiljače.

''ZRHB do sada nikada nije prakticirala ARG, sigurno je jedna novina koja će se probati razviti tu kod nas u neko ozbiljnije bavljenje uz organizaciju natjecanja kako bi se mlade odvojilo od TV i mobitela te izvelo u prirodu na druženje, učenje te bavljenje ovim sportom'', rekli su iz ove zajednice.

ARG (amaterska radiogoniometrija) je nastala od radiogoniometrije (postupka koji služi za određivanje radiosmjera). Korištenjem odašiljača sa poznatim frekvencijama i prijamnika se očitava jačina signala i onda se određuje azimut te se pomoću karti crtaju smjerovi i u križanju tih smjerova se točno može odrediti pozicija. Nekada prije pojave GPSa ovako su se navigirali brodovi i zrakoplovi ali i danas ima svoju primjenu u civilnom i vojnom prometu, istraživanju svemira ali je našao primjenu i u ovom sportu.

ARG je dosta popularan u većem dijelu Europe pa i u našem okruženju ali na prostoru Hercegovine se nitko u zadnjih dosta godina nije bavio njime. Takmičari uz to što trče, borave u prirodi, trebaju imati kondiciju, trebaju se znati služiti određenim uređajima i navigirati pomoću karte i kompasa ali i slušati signale odašiljača te tražiti iste i trčati u nekim smjerovima od starta do cilja. Spoj trail trčanja i tehnike čini jednu zanimljivu kombinaciju. A to su upravo dokazala i djeca sa ovogodišnjeg prvog turnusa Zelenkapice.

Njih 45 su nakon odslušanih predavanja, tražili skrivene odašiljače sa prijemnicima te pokazali dosta veliko zanimanje za radioamatere kao i ovaj zanimljiv sport.

Druženja sa djecom se nastavljaju cijelo ljeto a voditelj projekta ispred ZRHB je Marin Pavlović iz RK Široki Brijeg.

Kopirati
Drag cursor here to close