Prodekan Odak za Bljesak

Prvi ispitni rokovi na Filozofskom fakultetu u svibnju, radovi se online brane…

Povratne informacije studenata, posebice komentare koji se odnose na pojedinačne kolegije i nastavnike iskoristit ćemo u svrhu unaprjeđenja nastave na daljinu
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 04. 2020. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se odvija nastava na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, kada je za očekivati ispitne rokove i njihov način provedbe, pitali smo prodekana za nastavu Filozofskog fakulteta, docenta Marka Odaka.

Bljesak.info: Kako se odvija nastavni proces na FF?

Prodekan Odak: Od uvođenja privremenih mjera i nemogućnosti održavanja nastave u klasičnome obliku na Filozofskome fakultetu traje nastava na daljinu. Već u prvome tjednu svi kolegiji iz ljetnoga semestra, njih ukupno 459 otvoreni su u sustavu za e-učenje SUMARUM, a u izvođenju nastave na daljinu sudjeluje 210 nastavnika.     

Bljesak.info: Kakve su reakcije studenata i nastavnika?

Prodekan Odak: Prilagodba nastavnog procesa danim okolnostima svakako je predstavljala izazov, samo u ljetnom semestru akademske 2019./20. godine prema nastavnom planu na Filozofskom fakultetu je predviđeno 16941 sat nastave (bez terenske nastave i praktičnih vježbi). Gledajući na postotak održane nastave u posljednjih pet tjedana nastave na daljinu možemo reći da smo jako zadovoljni.  

Nastava na daljinu, interakcija i komunikacija sa studentima  odvija se sukladno definiranim Smjernicama za organizaciju nastave  na daljinu koje su usvojene na razini SUM-a u prvom tjednu nastave na daljinu. Za održavanje nastave i izradbu digitalnoga materijala nastavnomu osoblju su dostupni razni alati, sustavi i aplikacije iz područja e-učenja.

Održavanje nastave kontinuirano pratimo. U razdoblju od 7. travnja do 13. travnja (tijekom četvrtog tjedna održavanja nastave na daljinu) provedeno istraživanje o kvaliteti i zadovoljstvu studenata održavanjem nastave na daljinu. U istraživanju je sudjelovalo 477 studenata, sa svih studijskih programa i godina studija.           

Rezultati su pokazali da su studenti zadovoljni brzom uspostavom sustava za praćenje nastave na daljinu te da vide pozitivne strane nastave u ovom obliku. Pokazuju i razumijevanje za prilagodbu nastavnog osoblja za ovakav oblik nastave te su svjesni nastojanja Fakulteta za stalnim poboljšanjem njihovih iskustava.

Povratne informacije studenata, posebice komentare koji se odnose na pojedinačne kolegije i nastavnike iskoristit ćemo u svrhu unaprjeđenja nastave na daljinu kako bi u konačnici bili ostvareni predviđeni ishodi učenja u najvećoj mogućoj mjeri.

Bljesak.info: Kako će se održavati različiti oblici provjere znanja, kolokviji, predrokovi i ispiti?

Prodekan Odak: Sveučilište u Mostaru je donijelo preporuke koje su od pomoći ustrojbenim jedinicama pri definiranju konačnog oblika provjere znanja, odnosno ostvarenih ishoda učenja. Trenutačno smo u fazi izrade odgovarajućeg modela za provedbu provjere znanja na daljinu i ubrzo ćemo imati popis kolegija koji će se održati na ovaj način. Prve ispitne rokove u ovom obliku planiramo u svibnju.

Kako bi olakšali studentima i pripremili ih za provjere znanja u virtualnom okruženju, nastavnici su dobili naputak da za bilo koju vrstu provjere znanja, odnosno ostvarenih ishoda učenja koja se održava na daljinu organiziraju probni kolokvij ili test koji je tehnički implementiran na isti način kao što će biti i stvarni kolokvij ili test.

Kolegije, za koje zbog sadržaja i specifičnosti nije moguće održati provjere znanja pomoću sustava i alata e-učenja, obavijestit ćemo studente o prolongiranju do mogućnosti fizičke provedbe.

Ovakav oblik provjere znanja prvenstveno će biti proveden putem SUMARUM sustava za e-učenje, a od pomoći su također i G Suite for Education alati.

Bljesak.info: Koliko su nastavnici spremni za ovakav način provjere znanja?

Prodekan Odak: Uz tehničku potporu, nastavnom osoblju je na Portalu za e-učenje dostupno niz uputa, priručnika i online tečajeva koji mogu pomoći u pripremi i održavanju nastave na daljinu, kao i u kontinuiranom praćenju napretka studenata i njihovom vrednovanju. Između ostalog dostupan je Priručnik za izradu online testova koji kroz šest poglavlja na pregledan način pomaže nastavnicima u razumijevanju i kreiranju testova i svih njihovih komponenti potrebnih za što uspješniju provjeru znanja studenata.

Bljesak.info: Kakve još promjene očekuju studente do kraja semestra?

Prodekan Odak: Dali smo mogućnost da se obrane završnih/diplomskih radova organiziraju na daljinu, tako da bude javna online obrana. Broj ispitnih rokova bit će usklađen sa Sveučilišnim kalendarom, a u slučaju da bude potrebno organizirat ćemo dodatne ispitne rokove. Također, ovisno o daljnjem razvoju situacije po potrebi će se kada bude moguće fizičko održavanje organizirati nadoknade za one kolegije koje nije moguće izvoditi na daljinu, kako bi studenti stekli potrebna znanja i vještine.

Reorganizirali smo nastavni proces i u cijelom ovom postupku kao i do sada studenti su u središtu pozornosti. Neprestano se trudimo da i u ovim izvanrednim okolnostima obrazovni proces približimo u najvećoj mogućoj mjeri normalnim uvjetima.

 
Kopirati
Drag cursor here to close