Pisali Hercegu i Hadžoviću

Prosvjetni radnici u HNŽ-u nezadovoljni: Radimo pod teretom, plaća je ponižavajuća

Prosvjetni radnici u HNŽ-u uputili su zahtjeve Vladi HNŽ-a i ministru obrazovanja, te traže pismeni odgovor do 5. siječnja 2021.godine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 12. 2020. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju su nezadovoljni uvjetima u kojima rade, a kažu da je osnovna plaća nastavnika/profesora 972, 89 KM ponižavajuća, te su uputili zahtjeve premijeru Vlade HNŽ-a Nevenku Hercegu i ministru Rašidu Hadžoviću, ministru Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

''Razmatrana je aktualna situacija u osnovnom obrazovanju kao i radno pravni status i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u osnovnom obrazovanju. Na sjednici su doneseni Zaključci u vidu zahtjeva, na koje tražimo da se nadležni u što hitnijem roku očituju. Zahtjevi su proizvod velikog nezadovoljstva prosvjetnih radnika  u osnovnom obrazovanju koji potiču od dana potpisivanja Kolektivnog ugovora kada se nije ispoštovao dogovor oko izjednačavanja koeficijenata sa radnicima u srednjem obrazovanju, pa sve do ove epidemiološke situacije u kojoj se našlo cijelo društvo, a samim tim i škole'', poručeno je u priopćenju nakon sjednice Županijskog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH.

''Pošto se na prethodni dopis  od 22.10.2020. godine niste pismeno očitovali, tražimo pismeni odgovor na ovaj dopis najkasnije do 5.01.2021.godine. Ako Županijski odbor ne dobije pismeni odgovor do naznačenog datuma Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja će preduzeti aktivnosti u skladu sa zakonskim propisima'', kažu iz sindikata.

Žele istaknuti da se u vrijeme Covid -19 najveći teret usmjerio prema pojedinim ustanovama među kojima je i osnovno obrazovanje, u smislu odvijanja nastavnog procesa u kojem su među rijetkim koji moraju izvršavati  i izvršavaju sve epidemiološke mjere.

Od Vlade i ministra nastavno osoblje izzmeđu ostalog traži izjednačavanje koeficijenata sa srednjim obrazovanjem, povećanje plaće u iznosu od 20 % za nastavnike koji rade sa jednim odjeljenjem u dvije grupe, traže i dosljedno poštivanje Kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje te da se isplate sredstva koja su planirana proračunom za sudske presude.

U slučaju da dođe do online nastave, traži se od ministarstva da nastavnicima i učenicima osigura tehničke uvjete, traže i zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva, te da u vrijeme cijepljenja prosvjetni radnici imaju prioritet. Također, zahtjevaju da u slučaju obolijevanja od Covid-19 dobiju 100posto naknade izostanka sa posla.

''Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja je na raspolaganju u smislu rješavanja svih ovih problema za koje smatramo da su u interesu i zaštiti i učenika i prosvjetnih radnika'', kažu iz Sinidkata.

Zahtjevi sindikata:

 Iz oblasti materijalnih prava  tražimo:

-    Isplate po pitanju pravosnažnih presuda, ne teku po dogovorenoj dinamici, što je kod zaposlenika izraženo velikim nezadovoljstvom (ostali proračunski korisnici su obuhvaćeni isplatom materijalnih potraživanja).
-    Sredstva koja su planirana proračunom za sudske presude koja su obećana da će se isplatiti u ovoj godini, da se ta uplata izvrši.
-    Tražimo izjednačavanje koeficijenata sa srednjim obrazovanjem, a zakonsko uporište nalazimo u Zakonu o radu.
-    Povećanje plaće u iznosu od 20% za nastavnike koji rade sa jednim odjeljenjem u dvije grupe.
-    Tražimo za nastavnike koji rade po više programa ( 6 i više ) povećanje plaće 2%.
-    Tražimo dosljedno poštivanje Kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje.
Iz oblasti zaštite radnika tražimo:
-     Nabavku opreme u svrhu zaštite nastavnika / uposlenika u osnovnim školama: maske , rukavice, dezinfekciona sredstva... /.
-    Testiranje uposlenika / nastavnika kao u predškolskom obrazovanju.
-    U vrijeme vakcinacije da prosvjetni radnici imaju prioritet.
-    U slučaju obolijevanja od Covid-19 tražimo 100% naknade izostanka sa posla.
-    U slučaju da nastavni proces bude preusmjeren na on-line nastavu, što je izvjesno za očekivati, tražimo od Vlade HNK-a i Ministarstva obrazovanja da što hitnije obezbjede informatičku   opremu kako za nastavnike tako i za učenike.

Zahtjevi prema Pedagoškom Zavodu:
-    Tražimo kvalitetniju saradnju sa Pedagoškim zavodom u smislu smjernica prema školama koje rade  u osnovnom obrazovanju vezano za nastavne planove i programe u periodu novonastale  situacije.

Zahtjevi prema Ministarstvu obrazovanja:
-    Tražimo da stručni radnici / savjetnici Ped. Zavoda izvrše nadzor u osnovnim školama kako bi se utvrdilo da li učionice zadovoljavaju kapacitete do 18 učenika.
-    Strožije mjere prema direktorima škola gdje se prostor može prilagoditi kapacitetu do 18 učenika, da se to i sprovede.


Kopirati
Drag cursor here to close