11. ožujka

Prosvjetari iz ŽZH najavili treći štrajk upozorenja

Razlozi za ovakve poteze su mnogobrojni te su pokazatelj dugogodišnjeg maćehinskog odnosa vlasti prema zaposlenicima u obrazovanju, navodi se u priopćenju Sindikata.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 03. 2021. u 20:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći štrajk upozorenja održat će se u četvrtak, 11. ožujka 2021. godine, četvrti školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke, navode iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ŽZH.

Razlozi za ovakve poteze su mnogobrojni te su pokazatelj dugogodišnjeg maćehinskog odnosa vlasti prema zaposlenicima u obrazovanju, navodi se u priopćenju Sindikata koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Trećinu radnog vijeka mi zaposleni u obrazovanju, odnosno dulje od 13 trinaest godina, čekamo da napokon dođe bolje vrijeme i da se poveća osnovica plaće, da dogovorno poraste u skladu s Kolektivnim ugovorima.

Svjedoci smo jednokratnog umanjenja plaće, višekratnih vraćanja umanjenja i milijunskih dugova zbog neplaćanja doprinosa. Na listi poreznih dužnika u FBiH nalaze se jedino škole iz ŽZH. Tužbama smo morali tražili poštivanje dogovorenog Kolektivnim ugovorom. U isto to vrijeme Proračun Županije je porastao oko 30 %, kao i prosječna plaća u državi. Po visini plaća prosvjetari u ŽZH ”stigli su” na samo začelje u državi.

Dvije godine prošlo je od početka pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru i zahtjevom za povećanje osnovice za obračun plaća.

Izjava premijera za javnost da se sva prava po ranijem Kolektivnom ugovoru poštuju i da ponovno, po tko zna koji put u njegovim mandatima neće biti novca za povećanje plaća pokazuje “mjesto obrazovanja” na njegovoj ljestvici. Istodobno čujemo od resorne ministrice da nam se stimulacije ostvarene Kolektivnim ugovorom mogu ”ukinuti” zbog nedostatka novca u Proračunu.

Ignoriranje zahtjeva Sindikata, traženja sastanaka i razgovora s premijerom javnosti je nepoznata, uredno prebaci rješavanje svega na resorno ministarstvo. Nakon ponovljenih dopisa resorna ministrica kratko primi predstavnike Sindikata, zapiše probleme, nemoćna da ih riješi, i na tome sve ostane. Komentar nije potreban!

Veliki broj učitelja traži zaštitu nadležnih ministarstava zbog različitih istraga koje se provode u tužiteljstvu, kao svjedoci moraju davati izjave i ne žele ubuduće proživljavati takve neugodnosti.

Lijepo je da su obnovljene školske zgrade, ali izvana. Unutra su u najvećem broju ostale neopremljene učilima. Ploča i kreda su i dalje glavno sredstvo kojim radimo u vremenu uznapredovale tehnologije. Neusklađeni, već zastarjeli, nastavni planovi i programi devetogodišnjeg obrazovanja su priča za sebe, da time ne opterećujemo javnost. Da bi u nenormalnim uvjetima pripremili i održali ”nastavu na daljinu” samostalno smo kupovali sredstva za rad. Nakon takvog oblika nastave uvidjeli smo da je bila neuspješna, nije urodila plodom.

U ovoj smo školskoj godini prvih mjesec dana radili bez udžbenika, ne svojom krivicom. Improvizirali smo kako smo znali i umjeli da nastave bude. Iz predmeta u kojima je to bilo moguće, ponavljali smo sadržaje iz ”nastave na daljinu” kako bi nastavak poučavanja bio što uspješniji.

U navedenim okolnostima davali smo i dajemo svoj maksimum, jer ovo nije zanimanje već poziv koji se ne može raditi površno. Dovedeni i ostavljeni na marginama, godinama čekamo da se sva dugovanja u proračunima prelome preko nas, a da nitko ne bude krivac za ovakvo stanje.

Molimo roditelje, učenike i javnost za razumijevanje zbog ovakvih naših postupaka. Ovo je jedini mogući način da pokažemo da postojimo. Ako želite uništiti jedan narod krenite od obrazovanja, ako želite uzdignuti jedan narod krenite od obrazovanja! Poštovani ministri, zna li se napokon što hoćete učiniti s obrazovanjem?, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

Kopirati
Drag cursor here to close