U četiri osnovne škole

'Prostori koji pokreću' pokrenuli mostarske mališane

Prostori koji pokreću pokrenuli djecu u četiri osnovne škole
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2022. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja "Europskog školskog sportskog dana" u organizaciji udruga "Zdrav život KINEZIS" i udruge "Nešto više" a u sklopu projekta "Mostar prostori koji pokreću" u četiri Osnovne škole u Mostaru kreirani su poligoni za razvoj bazičnih motoričkih znanja kod djece.

Tako su Osnovna škola u Rodoču, Buni, Blagaju i Bijelom polju u sklopu školskih sportskih igrališta dobili dodatni sadržaj za realizaciju nastave tjelesne i zdravstvene kulture u razrednoj nastavi. Kreirani poligoni su horizontalnog karaktera sa zadacima koji pokrivaju različite sadržaje bazičnih lokomotornih znanja koja su osnova motoričkog razvoja djece. Važno je naglasiti i inkluzivni karakter samih poligona koji su pristupačni i djeci sa posebnim potrebama, a iscrtani su veselim bojama koje dodatno motiviraju djecu na sudjelovanje, natjecanje i igru.

Predsjednik udruge KINEZIS dr. sc. Franjo Lovrić koji je ujedno koordinator Europskog školskog sportskog dana za Bosnu i Hercegovinu istakao je važnost nastave tjelesne i zdravstvene kulture, kao i nepravedno zanemarivanje ovog predmeta u osnovnim školama koje često nemaju adekvatne uvjete i sadržaje prilagođene djeci. Stoga su baš ovakvi poligoni koji se mogu provoditi na otvorenom i ne zahtijevaju neku dodatnu opremu odličan alat koji će pomoći učiteljima razredne nastave spomenutih škola u provedbi nastave TZK.

Također ne treba izostaviti važnost školskog sporta koji je baza za uključivanje djece u sportske klubove. Stoga smo posebno ponosni jer je Europski Školski Sportski dan obilježen i u Bosni i Hercegovini u 21 osnovnoj i srednjoj školi sa ukupnim brojem koji premašuje 2.000 učenika i učenica. Time se naša zemlja pridružila više od 7.000 tisuća događaja u 38 zemalja svijeta u kojima je ukupno sudjelovalo više od 2 milijuna učenika svih dobnih uzrasta.

Vanja Sudar, projektna menadžerica "Udruge Nešto Više" navela je direktnu povezanost projekta "Mostar prostori koji pokreću" sa realiziranom aktivnošću. Naime, iscrtani poligoni ostaju u vlasništvo školama, a u slobodno vrijeme mogu ih koristiti roditelji sa djecom, kao i sportski klubovi u treningu najmlađih kategorija.

Ova aktivnost realizira se kroz projekt Mostar: Prostori koji pokreću. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

Projekat financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close