Gradimo mostove

Mostar: Medijacija nedovoljno zastupljena  

Studija, koja govori o trenutnom stanju u medijaciji, ima za cilj približiti medijaciju javnosti te donosi konkretne preporuke o jačanju i provođenju medijacije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 06. 2018. u 10:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Centar za integrativnu medijaciju (CSSP) iz Berlina, Nansen dijalog centar (NDC) Mostar i Udruga medijatora u BiH predstavili su u četvrtak u Mostaru studiju pod nazivom "Gradimo mostove - jačanje medijacije (u zajednici) u Mostaru".

Studija, koja govori o trenutnom stanju u medijaciji, ima za cilj približiti medijaciju javnosti te donosi konkretne preporuke o jačanju i provođenju medijacije.

 Direktor NDC-a Mostar Elvir Đuliman kazao je kako je stanje medijacije u Mostaru i BiH takvo da postoji vrlo dobar pravni okvir, ali je problem što se medijacija ne koristi, odnosno ne provodi  u praksi.

''Jedan od razloga tomu je da ljudi nisu ni upoznati sa samom institucijom medijacije, tako da je cilj ovog događaja da se popularizira medijacija i također ojačaju kapaciteti institucija kako bi se medijacija više koristila'', kazao je Đuliman.

Naglasio je kako je medijacija u zajednici, koja pomaže ljudima da riješe neke probleme, a uz to da izgrade ili zadrže odnose, jedan od dobrih načina rješavanja problema posebice u zajednicama gdje ima puno konflikata kao što je Mostar.

Funkcionalna medijatorica CSSP-a Carla Schraml izjavila je kako je cilj današnjeg događaja podići svijest o samoj medijaciji i uvidjeti na koji način se mogu ojačati potencijali za provođenje medijacije u zajednici kako u čitavoj BiH tako i na području Grada Mostara.

I ona je naglasila kako pravni okvir za medijaciju postoji, ali kako njegov potencijal nije u potpunosti iskorišten.

 ''Medijacija je jako važna jer ima veliki potencijal za transformaciju odnosa. Što se tiče medijacije u zajednici, gdje se fokus stavlja na sukobe između različitih grupnih identiteta, tu se može raditi na transformaciji odnosa različitih grupa unutar zajednice kao što je Mostar i gdje se u konačnici može postići zajedničko razumijevanje i shvaćanje druge strane'', ustvrdila je Schraml.

 Uime Udruge medijatora u BiH Smiljka Gavrić kazala je kako se ta udruga od 2004. godine "bori" s pitanjem medijacije u Bosni i Hercegovini.

 ''Uspijevamo, ide lagano, ali nam nedostaje velika potpora institucija, posebice pravosudnog sustava'', kazala je.

 Podsjetila je i na nedavno održanu regionalnu konferenciju na kojoj su sudjelovale sve zemlje bivše Jugoslavije te Albanija i Rumunjska, kazavši kako svaka zemlja može doprinijeti svojim dosadašnjim znanjima i iskustvima kada je u pitanju medijacija.        

 Tijekom predstavljanja studije u Mostaru, pored organizatora sudjelovale su i kolege iz Kosovske Mitrovice koji su podijelili svoja iskustva kada je u pitanju ova oblast.

 

Kopirati
Drag cursor here to close