Sati pred ekranima

Mostarski roditelji zabrinuti zbog utjecaja ekrana na djecu  

Ekran se zavlači u sve pore našeg života, odlazi u naše spavaće sobe, torbe, te ga mi nosamo svaki dan.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 05. 2018. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj mostarskih roditelja došao je predavanje 'Utjecaj ekrana na mozak djece'. Predavanje je održano u četvrtak u HKD Herceg Stjepan Kosača.  

Neuropedijatrica Ana Boban Raguž je rekla kako roditelj treba znati koliko dijete provodi vremena pred ekranom. Istaknula je kako je utvrđena povezanost vremena provedenog pred ekranom na učenje, razvoj djeteta i stanje u obiteljima.

Izloženost djece ekranima

Rekla je kako se ekran zavlači u sve pore našeg života, odlazi u naše spavaće sobe, torbe, te ga mi nosamo svaki dan. 

''Izloženost djece ekranima raste brže nego što se to može istraživati njihov utjecaj. Sve niža dob djece se izlaže ekranima. Djeca od 3 do 5 godine u prosjeku provedu dva sata pred ekranom.  Svega 15 posto djece od te djece provede manje od sat vremena pred ekranom što je preporuka europskih i kanadskih pedijatara '', rekla je Boban Raguž.

Prema podacima koje je iznijela liječnica  kod  djece u dobi  2 od 4 godine raste porast korištenja pametnih telefona.  Čak 50 posto djece koristi ekran na dodir u dobi od 6 do 11 mjeseci.

''Roditelj se oduševi kad vidi da njegovo dijete od 10 mjeseci jako spretno prstom otvara pojedine aplikacije. To ne možemo smatrati poticajom za razvoj djeteta. S tim ne bi trebali biti oduševljeni'', rekla je liječnice.

Komunikacijske poteškoće

Iznijela je podatak i da  su djeca u dobi od 8 mjeseci do 8 godina četiri sata dnevno izložena pozadinskom TV-u.

Predavanje, na kojemu je govorila i psihoterapeutkinja realitetne terapije  Ankica Baković,  održano je u organizaciji ustanove Dječji vrtići Mostar.

''Drago mi je vidjeti da su ovdje mnoge kolegice iz vrtića jer je ovo nešto što mi često pitamo i ne možemo da dobijemo odgovor ni od koga. Mi smo u svom radu primijetili kako sve više djece ima komunikacijske poteškoće, kako djeca danas sve uspješnije rade s mobitelima u ranoj dobi, a pri tome kad dobiju olovke u ruke nastaje 'horor' i evo zato smo imali sreću da nam se na ovu radionicu pridruže vrsne doktorice Ana Boban Raguž i Ankica Baković'', rekla je ravnateljica ustanove Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj.

Kopirati
Drag cursor here to close