Odluka pred vijećnicima

Kome dati novac: Roditeljima ili vrtićima?

Pozitivno je da se pošlo pričati o onim najvažnijima. Našoj djeci.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 01. 2024. u 14:40 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2023./2024. godinu naći će se pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara.

Ranije je Udruženje predškolskih ustanova Hercegovačko – neretvanske županije pokrenulo peticiju kojom žele jednako dostupne, sigurne i kvalitetne vrtiće za svako dijete. Peticijom koja se potpisivala zahtjevali su jednake uvjete za sve one koji su uključeni u predškolski odgojno-obrazovni proces djeca, uposlenike vrtića i roditelje.

Predizborna tema?

Ova inicijativa je velik korak, barem kada je riječ o brizi nadležnih za najmlađe, nakon godina nebrige.

''Sada nekim spletom sretnih okolnosti roditelji imaju sreće jer je izborna godina, pa su vladajući odlučili poduzeti neke mjere glede toga, a trebali su ih uraditi prije 15-20 godina'', rekao je za Bljesak.info Silvio Bubalo ispred Hrvatske republikanske stranke koji je ovu temu pokrenuo još prije dvije godine u vijećnici.

Jednostavno, kako govori, činjenica je da su nam vrtići potkapacitirani i da roditelji moraju djecu upisati u privatne vrtiće, po duplo većim cijenama.

''U ovoj odluci treba ispraviti da se ne subvencionira vrtić nego roditelj, da roditelj jednostavno bira u koji će vrtić odvesti dijete. Nadam se da će prestati gužve i redovi ispred gradskih vrtića i da će roditelji po svojoj svijesti odabrati gdje će dijete ići i što je najbolje za dijete'', smatra Bubalo.

Kaže kako se nada da će sada i privatni vrtići morati poštovati norme, te se nada, odnosno očekuje, da će i u poreznoj dobiti više prijavljenih zaposlenih osoba.

Ističe i kako bi se Županija, ne trebala već morala jer joj je to obveza uključiti u sufinanciranje.

Pomoć roditeljima

Haris Nazdraić, ispred Koalicije za Mostar smatra da je pozitivno što imamo ovu temu u javnom prostoru.

''Ovo nije bilo u Mostaru zadnjih godina, da komuniciramo fine pronatalitetne politike za mlade ljude. Tu su dvije odluke koje se nalaze; odluka o subvencioniranju smještaja djece u predškolske ustanove i subvencioniranje prve nekretnine. To je po meni generalno pozitivno i raspravljat ćemo na odborima i tijelima kakav sadržaj odluka treba imati'', rekao je za Bljesak.info Nazdraić.

I on smatra da ovakva pomoć treba što više biti upućena roditeljima koji šalju djecu u vrtiće.

''Odluka daje određene kriterije koje ustanove moraju ispunjavati, samim time diže se kvaliteta sadržaja i privatnih vrtića. Međutim ova odluka, koja nosi naziv odluka o subvencioniranju smještaja će se odraziti na roditelje, subvencija vrtiću odnosi se i na roditelje, pa bi se trebala i smanjiti naknada za boravak djece. Kojim obimom i hoće li ponuditi efekt kakav očekujemo, vidjet ćemo'', kaže Nazdraić.

Pravila, pa subvencije

Ivan Zelenika ispred Hrvatske demokratke zajednice BiH kaže kako je jasna činjenica da Mostar nema dovoljan broj mjesta u gradskim vrtićima.

''Ono što se pojavilo kao problem je eventualno diskriminacija djece iz privatnih i državnih vrtića, što pokušavamo ispraviti. Nisam za model da se subvencioniraju privatni vrtići, ja sam za model da se subvencioniraju djeca, odnosno roditelji. Mi donosimo odluku o subvencioniranju nakon čega će se napraviti pravilnik i donijeti određeni kriteriji po kojima se boravak djece u tim ustanovama može subvencionirati od strane grada'', rekao je Zelenika.

Kaže, kako treba gledati kvalitetu i ono što pružaju ti dječji vrtići, a sada bi financiranjem vrtića mogli i kontrolirati uvjete boravka djece u njima.

''U Mostaru vjerojatno ima privatnih vrtića koji eventualno ne zadovoljavaju pedagoške standarde i norme, i to je početna točka od koje treba poći. Ne želim nikoga diskriminirati niti ugasiti neko radno mjesto, međutim svi koji žele da njihov vrtić bude izbor roditeljima, moraju zadovoljiti pedagoške standarde i ono što propisuje Pravilnik o predškolskom obrazovanu. Ovo se ne radi da da bi netko dobio subvenciju, nego da djeca uživaju u onom u čemu bi trebali uživati, a to je sigurno okruženje'', rekao je Zelenika.

Što se tiče subvencioniranja grada prema roditeljima, Zelenika je ponovio da je isključivo za to da se ti novci uplaćuju na račun roditelja.

''Ne da Grad subvencionira 'hipotetski moj vrtić', a neki drugi ne. Neka roditelj izabere u koji će vrtić upisati dijete, a subvencionirati roditelje po djetetu, a ne ustanove. Da roditelj ima pravo od svih vrtića koji zadovoljavaju standarde izabrati gdje mu odgovara'', kaže Zelenika.

Smatra da je ovo mjera koja treba i koja iziskuje sredstva, a važno je da ustanove poštuju standarde koji će biti propisani.

Provjera rada vrtića

''Dok je ovako inspekcija će moći provjeravati rad u vrtićima, a bilo kakva isplata ili tranša bez jasnih kriterija nije dobra. Prvo trebaju svi koji žele aplicirati i drže takve ustanove zadovoljavati kriterije, a onda treba krenuti u subvencioniranje. I grad Mostar je prepoznao problem i radimo na dva gradska vrtića. Napravljena je šema gdje treba izgraditi vrtiće i to je budućnost, grada Mostara i gradske uprave - otvaranje novih vrtića'', rekao je Zelenika.

Smatra kako jeste i obveza Županije da prepozna predškolsko, ali i obrazovanje općenito, jer to su mladi koji će sutra ostati tu živjeti.

Adela Gosto (PMP) kaže kako se još uvijek radi o Nacrtu Odluke, tako da će se o ovoj temi još diskutirati prije donošenja same Odluke.

Pomoć građanima dobro došla

''Vrlo je moguće da će sama Odluka doći na neku narednu sjednicu u drugoj formi, nakon prijedloga i komentara vijećnika koji će pomno proučiti ovu tematiku. Živimo u vremenu kada se jako puno radi, za jako malo novca i svaka subvencija, pomoć građanima, u ovom slučaju roditeljima je dobro došla i sigurno da ću je podržati'', rekla je Gosto.

Međutim nju brine 2.500 djece koja ne pohađaju predškolske ustanove, što je ističe naglasila i na prošloj sjednici.

''Ne smijemo zanemariti činjenicu da u gradu Mostaru imamo preko 2000 djece koja iz nekog razloga ne idu u vrtić, pretpostaviti je da su razlog financije, odnosno nedostatak istih. Smatram da bi se trebali pozabaviti ovom djecom, uvijek bi nam prioritet trebali biti oni koji nemaju mogućnost, nad onim koji imaju. Smatram da bi se trebao naći modus da se i svoj djeci pruži prilika druženja, učenja, socijalizacije sa svojim vršnjacima, gdje bi Grad Mostar preuzeo većinu troškova kod onih koji ne mogu plaćati sada već visoke cijene boravka u privatnim vrtićima'', rekla je Gosto, koja smatra da sve razine vlasti moraju biti uključene u obrazovanje.

''Ne mogu nažalost komentiratii namjere Kantona, iako je obrazovanje na njihovom nivou vlasti, drago mi je što Grad poduzima neke korake po ovom pitanju. Grad Mostar od ove godine daje na moju inicijativu i nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola u iznosu od 1000 KM, mislim da se niko do sada nije bavio učenicima osnovnih škola, što smatram da je Kanton trebao, jer su ovo djeca koja su bila izvrsna kroz period od 9 godina'', kaže Gosto.

Sve za djecu

Ivana Brkljača ispred Udruge predškolskih ustanova u HNŽ-u kaže kako podržavaju da se sufinanciraju roditelji, a ne ustanove.

''Nama bi čak lakše bilo da novac nas ne dotiče i da ide direktno prema roditelju. S odlukom koja će biti prezentirana na vijeću smo upoznati i nadamo se da će to biti barem prvi korak i da će se krenuti s financiranjem'', rekla je Brkljača za Bljesak.info.

Kaže kako su imali priliku vidjeti prijedlog odluke, koja izgleda jako dobro i pozdravljaju bilo kakav pozitivan korak u pravcu rješavanja ovog pitanja.

''Mi od početka tražimo financiranje roditelja, a ne ustanova. Odlukom su propisani i uvjeti, a i sami smo predložili da se naprave jasna ograničenja u privatnim predškolskim ustanovama da ne bi došlo do nekih nepoželjnih ponašanja'', rekla je Brkljača.

Istaknula je da je važno da se poboljša kvaliteta predškolskih ustanova, što je osnovni cilj i smatra da ustanove trebaju odgovorno trošiti novac poreznih obveznika.

''Cilj nam je poboljšanje kvalitete predškolskog odgoja zato smo apelirali na ovo pitanje da se pomogne roditelju, da taj trošak koji je veći od onog koliko koštaju vrtići. Da se pomogne roditeljima i da svi budu na dobitku. Cijena bi onda trebala biti povoljnija za roditelje i onda idemo u sustav kontrole'', kaže Brkljača.

Smatra da ako se svima da ista prilika za jednako poslovanje, može se pratiti i podizati kvaliteta.

''Nama je drago da se nakon dugo vremen otvorila neka pozitivna komunikacija, gdje se počelo raditi na ovom važnom pitanju. Volja postoji i sada se nadamo da će suradnja biti uspješnija. Ovo je pozitivan put gdje sve strane moraju biti odgovorne, a sve naravno zbog kvalitete rada s djecom i njihove budućnosti, što bi svima trebao biti glavni cilj'', zaključila je.

 

 

Hoće li se subvencionirati ustanove ili direktno roditelji, samo su neke od tema koje će vijećnici morati detaljno analizirati, no krajnje je vrijeme da se nadležni krenu konkretnim mjerama brinuti za najmlađe. Pratit će se hoće li i Županija bolje pobrinuti za sustavno zanemarenu temu, te za početak uskladiti Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, na što se čeka skoro dva desetljeća. 

Što znači ova odluka

Ovom odlukom planira se propisati subvencioniranje smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara, uvjeti, javni poziv, provedba postupka ostvarivanja prava na subvencioniranje i druga pitanja u vezi subvencioniranja smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području grada Mostara.

''Pod subvencioniranjem smještaja djece se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava privatnim predškolskim ustanovama. Pod pojmom privatna predškolska ustanova podrazumijeva se dječji vrtić sa svim oblicima svojine, osim vrtića kojima je Grad Mostar osnivač. Sredstva za subvencioniranje smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara planirana su u Proračunu za 2024. godinu'', navodi se u odluci, za čije izvršenje bi se uplaniralo 500.000,00 KM

Iznos subvencije u privatnoj predškolskoj ustanovi po djetetu mjesečno, utvrđuje se u iznosu od 210,00 KM za cjelodnevni vrtićki i 210,00 KM za cjelodnevni jaslički program. Ako se ova odluka usvoji, konačno će Grad biti nadležan i za provođenje inspekcije u vrtićima.

Pravo na subvencioniranje smještaja djece imaju sve privatne predškolske ustanove na područja Grada Mostara koji ispunjavaju uvjete u kriterije za subvencioniranje. 

Kopirati
Drag cursor here to close