HNK

Posljednjih godina u sve segmente obrazovanja uložena su značajna sredstva

Posljednjih godina Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlada HNK uložili su velike napore u unapređenje kvalitete obrazovnog sistema.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 09. 2022. u 10:00 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona djeluje 50 osnovnih i 29 srednjih škola. Zaključno sa školskom 2021/2022. godinom nastavu u ovim školama pohađalo je 23.438 učenika.

Posljednjih godina Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlada HNK uložili su velike napore u unapređenje kvalitete obrazovnog sistema.

Prema riječima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK prof. dr. Rašid Hadžović adekvatno je riješeno pitanje statusa svih zaposlenika u školama potpisivanjem kolektivnih ugovora, te su uložena značajna sredstva u rekonstrukciju i opremanje školskih objekata.

"Ministarstvo obrazovanja uz podršku Vlade HNK iniciralo je i utoplilo 35 škola u iznosu cca 15 miliona KM. Također smo radili na podizanju i kvaliteti nastave kroz nabavku opreme zajedno sa našim partnerima gdje smo kroz različite vrste projekata uspjeli da opremimo najsavremenijom opremom naše škole", istakao je Hadžović.

24 škole u HNK postale su dio projekta ENABLE i TABLA, te je u njihovo opremanje uloženo cca milion KM. Ministarstvo obrazovanja u saradnji sa UNESCO-m i drugim partnerskim organizacijama, školama je osiguralo 70 računara, 150 laptopa i 250 tableta.

Direktor JU Srednja elektrotehnička škola "Salih Salko Čurić" Mostar  mr. sc. Jasmin Drljević ukazuje kako je ulaganje u obrazovanje sigurna investicija za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

"Posljednjih godina mnogo se uradilo na opremanju i ulaganju u školske objekte, kako u nastavna pomagala tako i u kabinete za izvođenje nastave. Sve to utiče na bolje rezultate kako u učenju, tako i u takmičenju u vannastavnim aktivnostima", naveo je Drljević.

Velika pažnja usmjerena je i na inkluziju u nastavi za djecu sa poteškoćama. Od nekadašnjih 11,  danas u nastavnom procesu učestvuje 140 asistenata. U saradnji sa organizacijom "Prilika plus" tri škole su dobile potpuno opremljene kuhinje za praktičnu nastavu, dok su dvije mašinske škole opremljene uz saradnju sa organizacijom "GIZ".

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlada HNK stipendiraju 2.700 studenata, za što se godišnje izdvaja 3.3 miliona KM. HNK jedini u Federaciji BiH dodjeljuje stipendije svim studentima koji se prijave na konkurs.

Također, kao podrška naučno-istraživačkom radu, u budžetu HNK osigurana su sredstva od 269.000 KM koja su raspoređena za 92 mlade osobe.

Sve navedeno prema mišljenju ministra Hadžovića jasno ukazuje da se u sve segmente obrazovanja ulažu značajna sredstva.

"U proteklom periodu smo značajno pomogli javnim visokoškolskim ustanovama, povećanjem tranše za skoro 100%", rekao je Hadžović.

Za novu školsku godinu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlada HNK osigurali su besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u ovom kantonu i time stvorili stabilno, kvalitetno i sigurno okruženje za uspješno odvijanje nastavnog procesa. 

Kopirati
Drag cursor here to close