Školsko dvorište

Posađeno drvo prijateljstva u Mostaru

Norveški veleposlanik Olav Reinertsen ustvrdio je kako je ova gesta samo još jedna mala potvrda da je njihova (školska) suradnja s NDC Mostar jako korisna i da 'otvara' puno bolju budućnost.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 06. 2022. u 14:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski učenici i njihovi nastavnici posadili su u petak "Drvo prijateljstva" u dvorištu IV Osnovne škole kao simbol kulture tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama.

Riječ je o učenicima i nastavnicima IV Osnovne škole i Osnovne škole Ivana Gundulića koji već niz godina realiziraju zajedničke projekte koji promoviraju kulturu tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama te podržavaju partnerske odnose između učenika, nastavnika i roditelja u Gradu Mostaru.

Ravnateljica IV Osnovne škole Seada Kuštrić i ravnateljica OŠ Ivana Gundulića Marija Jurčić složile su se da je 'Drvo prijateljstva' poruka osnovcima i tinejdžerima da je tolerancija i uvažavanje te bogatstvo različitosti u Mostaru i BiH nešto prelijepo.

Ova aktivnost je inače nastavak uspješne suradnje između ove dvije mostarske škole u okviru programa Nansen dijalog centra Mostar pod nazivom '"Nansen model obrazovanja'".

Po riječima Vernesa Volodera, projekt menadžera NDC Mostar, učenici, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola sudjelujući u ovom programu imaju priliku učiti o izgradnji interkulturalnog razumijevanja, izražavanju vlastitih identiteta i uvažavanju različitosti, te nenasilnoj komunikaciji i mirnom rješenju sukoba.

''Tri obrazovna sustava koja su nastala kao rezultat ratnih djelovanja ne doprinose procesu izgradnje mira u postkonfliktnoj BiH. Nažalost, svjedoci smo da se djeca ne poznaju, a nastavnici s vremena na vrijeme organiziraju zajedničke aktivnosti. Također, svjedočimo da s vremena na vrijeme, posebno na mostarskim ulicama, imamo ulično nasilje, visok stupanj nerazumijevanja i netolerancije. Upravo realizacijom ovih zajedničkih obrazovnih programa gradimo mostove između svih škola u Gradu Mostaru ali i šire'', rekao je Voloder.

Video: Mostarci školarci posadili 

Ovom događaju su, između ostalih, nazočili i veleposlanik Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNŽ-a Rašid Hadžović.

Norveški veleposlanik Olav Reinertsen ustvrdio je kako je ova gesta samo još jedna mala potvrda da je njihova (školska) suradnja s NDC Mostar jako korisna i da 'otvara' puno bolju budućnost.

''NDC radi na izgradnji povjerenja i tolerancije preko nacionalnih etničkih skupina. Upravo to želimo sa svim učenicima u cijelom svijetu, da postanu tolerantni građani u bilo kojem društvu'', poručio je veleposlanik.

Ministar Hadžović podsjetio je kako Nansen model obrazovanja predstavlja suvremeni obrazovni model u multietničkim zajednicama s ciljem izgradnje mira, kvalitetnijih međuetničkih odnosa i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

''NDC ulaže napore u integrirano obrazovanje, a upravo su djecu naša budućnost jer su oni ti koji će voditi ovu zemlju naprijed i u bolje sutra na kvalitetan način'', istaknuo je Hadžović.

Kopirati
Drag cursor here to close