Kako riješiti problem

Oružje u školama - kako spriječiti utjecaj društvenih mreža na odrastanje djece?

Psiholozi kažu da na društvenim mrežama mladi provode mnogo vremena gdje usvajaju modele ponašanja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 10. 2023. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oružje u školama, tema koja je opet aktualna. U Srednjoj mješovitoj školi Žepče učenik je u školu donio pištolj i prijetio. Nitko nije stradao, jer pištoj nije bio napunjen.

Ovaj slučaj je ponovno otvorio pitanje kako djeca odrastaju i kako spriječiti utjecaj tamne strane društvenih mreža?

U Srednjoj mješovitoj školi Žepče učenik prvog razreda gimnazije donio je vatreno oružje u razred. BHRT javlja da je imao sukob sa drugim učenikom, koji je počeo preko društvenih mreža.

Adil Gaćić, direktor Srednje mješovite škole Žepče, kaže: ''Sa dolaskom u učionicu vidio je da je pogriješio odeljenje pošto je tu tek mesec dana kad je vidio da nemate učenika naravno nastale panika u školi među učenicima radnicima svi smo se angažirali neki način kad je on to primijetio on je pobjegao''.

Pištolj nije bio napunjen niti je tko stradao. Učenik je priveden. Policija je razgovarala s njim, ali i sa svim drugim osobama koje se mogu dovesti u vezu sa događajem.

Aldina Alić, glasnogovornica MUP-a ZDŽ, navodi: ''Po nalogu i uputama dežurnog tužitelja kantonalnog tužiteljstva ZDŽ poduzimaju se mjere i radnje na dokumentiranju krivinog djela ugrožavanje sigurnosti iz člana 180 krivičnog zakona FB a u sklopu tih aktivnsoti maloljetno lice koje se se sumljiči za izvršenje krivičnog djela je zadržano u prostorijama za zadržavanje''.

Profesori su iznenađeni ovakvim ponašanjem dječaka, jer je bio uzoran vrlodobar učenik i nije u registru rada socijalne službe. Zbog činjenice da je sve više ovakvih događaja u školama u BiH, ali i šire, postavlja se pitanje kako se nasilje sa društvenih mreža preselilo u školske prostorije. Psiholozi kažu da na društvenim mrežama mladi provode mnogo vremena gdje usvajaju modele ponašanja.

Nermina Vehabović Rudež, psiholog, kaže: ''Njihove intelektualne sposobnosti još uvijek nisu dovoljno razvijene da bi vidjeli koja je dugoročniju posljedica. Imate i fizičke obračune gdje oni ne vide tu posljedicu nego vide samo u tom trenutku čast koju treba zaštititi''.

Selvedin Šatorović, iz Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže kako je ''neophodno vratiti odgojnu komponentu u obrazovni sustav''.

''Neophodno je više u školi razgovarati sa djecom, o svim tim stvarima'', dodaje.

Građani kažu da je velika odgovornost roditelja, koji moraju kontrolirati što im djeca rade. Saradnjom institucija, roditelja i lokalne zajednice može se doći do značajnih koraka ka povećanju sigurnosti unutar škola, ali i kompletnog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close