Sjećanje

Počelo obilježavanje 47. godišnjice Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Projekcija filma u znak sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića i Midhada Hujdura Hujke te polaganje cvijeća na spomen bistu, su prve u nizu aktivnosti obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 02. 2024. u 13:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanje 47. godina uspješnog rada, razvoja i djelovanja Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru započelo je u ponedjeljak sjećanjem na povijesne osobe i velikane, Džemala Bijedića i Midhada Hujdura Hujku.

Projekcija filma u znak sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića i Midhada Hujdura Hujke te polaganje cvijeća na njihovu spomen bistu, odnosno spomen ploču su prve u nizu aktivnosti obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta "Džemal Bijedić'' u Mostaru koje će trajati do 17. veljače.

Univerzitet nosi naziv po Džemalu Bijediću - Mostarcu, koji je bio bh. političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije i smatra se jednim od najutjecajnijih Bošnjaka 20. stoljeća, a smješten je na Univerzitetskom sportsko-rekreacijskom centru "Midhad Hujdur Hujka".

Foto: Fena / Počelo obilježavanje 47. godišnjice Univerziteta Džemal Bijedić

''Današnji dan je pored sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića, po kojem je naš Univerzitet dobio ime, koje ponosno nosi, posebno posvećeno sjećanju na lik i djelo dobitnika Zlatnog ljiljana i nositelja Ordena oslobodilačkoga rata Midhada Hujdura Hujke koji je bio simbol poštenja, hrabrosti i obrane ne samo ovog dijela na kojem se univerzitetski kampus nalazi nego i Mostara i domovine'', rekla je, uz ostalo, rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović tom prigodom.

Kako je najavljeno, programom obilježavanja godišnjice, u utorak, 13. veljače bit će otvarena Sportska dvorana ''Sport i zdravlje'' na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, a istim povodom u suradnji s Unijom studenata bit će održan turnir u stolnom tenisu.

Foto: Fena / Počelo obilježavanje 47. godišnjice Univerziteta Džemal Bijedić

Svečana sjednica Senata Univerziteta je najavljena za 14. veljače u Centru za kulturu Mostar i Univerzitet će ugostiti brojne zvanice iz akademskog i društveno-političkog života. U okviru Svečane sjednice rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović će dobitnicima uručiti rektorove nagrade i priznanja Univerziteta.

Promocija izdavačke djelatnosti, te znanstveno-istraživačkih i međunarodnih projekata će biti upriličena u četvrtak, 15. veljače, dok je petak predviđen za promociju doktora znanosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Kao finalna aktivnost kojom će se zaključiti program obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta je svečana promocija i dodjela diploma koja će biti održana u subotu, 17. veljače u Sportskoj dvorani Sjeverni logor.

Kopirati
Drag cursor here to close