Čuvajte nas, pazite nas

Počela nastava, udžbenici na čekanju

U školskoj 2022/2023. godini u Hercegovačko-neretvanskoj županiji upisano je 1.769 prvašića…
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 09. 2022. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je nastava u Posavskoj, Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji.

Nakon što je u ostalim kantonima Federacije BiH nastava počela prvog dana rujna, u ostatku Federacije sačekao se početak radnog tjedna.

HNŽ-u teže?

Većina kantona osigurala je besplatne udžbenike svojim školarcima dok će đaci u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pričekati da se dovrši natječajna procedura. Naime, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta se opravdalo kako je to obiman posao pa tako čudi da je to ministarstvu i školama u HNŽ-u to teže nego drugima.

No, učenike je dočekala čestitka ministarstva u kojoj ministar Rašid Hadžović poručuje djeci da rašire svoja krila.

Mostarski je pak gradonačelnik poručio kako je ovo veliki dan.

''Ovo je jedan od najsretnijih dana za one koji polaze u prvi razred, ali i njihove roditelje. To je dan koji će zauvijek ostati u sjećanju. Stoga čestitka i njima. Posebno je važna njihova uloga u odgoju. Potpora i ljubav koju će te ponijeti iz svojih obitelji, ono je najvrjednije što vam mogu pružiti u savladavanju školskih obveza i životnih izazova'', objavio je Kordić poručivši kako će Grad i on osobno učiniti ''sve, u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, da svi zajedno stvorimo što bolje i ugodnije uvjete za vaše obrazovanje i odrastanje''.

Manje prvašića u Mostaru

Inače, Mostar slijedi trend smanjenja broja djece koja se upisuju u osnovne škole. Tako je u 25 mostarskih osnovnih škola ove godine upisano je 905 prvašića, što je je 79-ero djece manje za razliku od prošle godine.

U školskoj 2022/2023. godini u Hercegovačko-neretvanskoj županiji upisano je 1.769 prvašića, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta koji napominju kako u odnosu na prethodnu godinu ne postoje značajna odstupanja kada je riječ o broju upisanih učenika u prvi razred.

Na području HNŽ-a djeluje 50 osnovnih (49 javnih i 1 privatna) i 29 srednjih škola.

Iz resornoga Ministarstva navode da ohrabruje podatak da je navedeni broj škola ustaljen već nekoliko godina, odnosno da nijedna škola nije zatvorena.

Premijer podsjetio na milijune

Čestitku je uputio i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nevenko Herceg, poželjevši radosne i uspješne školske dane koji traže marljivost, ali i nude nezaboravnu sreću i uspomene za čitav život.

''Učenicima, roditeljima i svim radnicima u školama, osobno i u ime Vlade HNK-a, želim sretan početak nove školske godine. Na poseban način, sretnu i uspješnu školsku godinu želim našim prvašićima koji su jutros svoje vrtićke grupe i svoje tete zamijenili školskim klupama i učiteljima. Neka im početak školskog perioda bude radostan i neka u društvu svojih vršnjaka i učitelja kroz igru i učenje steknu prva znanja, koja će biti osnova svih njihovih postignuća u budućnosti'', rekao je Herceg.

iskoristio je priliku te podsjetio da je Vlada HNŽ-a osigurala sredstva odnosno 3 milijuna KM za nabavku besplatnih školskih udžbenika za sve školarce u Kantonu, njih više do 16 tisuća.

Kopirati
Drag cursor here to close