Privatna predškolska ustanova

Planet Montessori, Mostar: Pomozi mi da to uradim sam

Potrebu roditelja koji žele da njihova djeca od najranijeg doba razvijaju emancipaciju svoje osobnosti preuzela je na sebe Amela Ćurić, osnivačica i vlasnica PPU Planet Monstessori, Mostar, sa kojom smo razgovarali.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 12. 2017. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrtići koji rade po principu Montessori pedagogije nekoliko godina unazad postoje i u BiH: Sarajevu, Zenici, Banja Luci, a od sada i u Mostaru.

Privatna predškolska ustanova (PPU) Planet Montessori, Mostar  svoj rad bazira na otkrićima talijanske doktorice i pedagoginje Marie Montessori koja je svoj život posvetila pronalaženju najpoticajnijih uvjeta i metoda za razvoj djeteta još davne 1907.

Foto: PR / Dani otvorenih vrata u vrtiću Planet Monstessori, Mostar

U središtu Montessori pedagogije nalazi se dijete, a glavna pedagoška načela su promatranje djeteta, te individualan pristup svakom djetetu ponaosob pod osnovnim motom
''POMOZI MI DA TO URADIM SAM''.

Stoga, logično je da ovakav pristup podrazumijeva bitne razlike u odnosu na klasične vrtiće kada je riječ o odgajateljicama, materijalima, kao  i samom prostoru u kojem djeca borave i koje ih okružuje.

Potrebu roditelja koji žele da njihova djeca od najranijeg doba razvijaju emancipaciju svoje ličnosti preuzela je na sebe Amela Ćurić, osnivačica i vlasnica PPU Planet Monstessori, Mostar, sa kojom smo razgovarali.

Foto: PR / Roditelji na Danima otvorenih vrata Planet Montessori

''Pokrenula me potreba, jer je i moje dijete dovoljno poraslo za vrtić. Informirala sam se i istraživala želeći naći najbolju opciju za svoju djevojčicu. Montessori program sadrži sve ono što sam željela za Rebeku. Stupila sam u kontakt sa vlasnicom privatne ustanove Bloom iz Sarajeva, koja je  pokrenula Montessori program u BiH kroz PPU Bloom u Sarajevu. Već poslije prvog razgovora bilo mi je jasno da me čeka veliki rad, velika investicija,  puno odricanja i istrajnosti, ali želja je bila veća. Imala sam veliku sreću da  u realizaciju projekta uđem sa pedagoginjom Kristinom Topić koja je već prošla zahtjevnu Montessori edukaciju pri londonskom udruženju Montessori Centre International, tako da evo dvije godine kasnije spremno otvaramo vrata vrtića Planet Montessori u Mostaru'', rekla je za Bljesak.info Amela Ćurić, čiji je trud, sudeći po velikom interesu roditelja na Danima otvorenih vrata vrtića, već prepoznat i dobro dočekan.

Sađenjem biljaka u malom vrtu, hodanjem po zemlji, igranjem u pijesku, crtanju, različitim aktivnostima, prljanju, sve u čemu dijete uživa istovremeno služi i za razvoj njegovih čula i inteligencije u svim pravcima.

Tako da se u određenoj mjeri  kroz Montessori susreću sa zemljopisom, biologijom, jezicima  a da to tako reći i ne znaju, ali informacije koje ostaju pohranjene u podsvijesti svakako ih pripremaju za osnovnu školu.

Foto: PR / Amela Ćurić osnivačica i vlasnica vrtića s vanjskom suradnicom nutricionisticom Nevenom Pandža

Nenametljivo, cjelokupna posebno uređena i opremljena okolina djeluju pozitivno: prirodna svjetlost, nježne boje, lako dostupni materijali uklopljeni tako da na svakom koraku dijete osjeća sigurnost i slobodu.

''Uloga Montessori odgajatelja je pravi poziv koji mijenja stil života. Odgajatelj je tu da promatra dijete, prati njegov tempo i potrebe i onda u skladu s tim usklađuje sve svoje aktivnosti. Ne smijemo zaboraviti da smo mi tu zbog djece, a oni nam samo na svoj način šalju poruku o tome što im u datom trenutku treba'', pojasnila nam je Kristina Topić  pedagoginja vrtića Planet Montessori.

Dan otvorenih vrata Montessori vrtića posjetio je veći broj zainteresiranih roditelja.

Foto: PR / Pedagogica Kristina Topić

Montessori program se odvija na engleskom i materinjem jeziku pri čemu djeca od najranije dobi spontano usvajaju novi jezik.

Cjelokupni rad podrazumijeva pažljivo odabrane materijale koji osim svojih direktnih imaju i indirektne učinke u motivirajućem rastu i razvoju svakog djeteta. Okolina u kojoj dijete boravi  kvalitetno je osmišljena za vođenje djeteta kroz prirodni put spoznaje svijeta.

Osnove ovog prostora su funkcionalnost i ugodan boravak za djecu u kojem djeca uče o   svijetu kroz igru putem osjetila.

Vrtić je opremljen originalnim Montessori materijalima izrađenim u tvornici Nienhuis, u Nizozemskoj, koja je akreditirana za proizvodnju i izradu tih materijala.

Vrtić je smješten u Vukovarskoj 48, u prostoru koji je u potpunosti prilagođen pedagoškim standardima. Djeca, uzrasta od 3 do 6 godina  koriste program od ponedjeljka do petka u trajanju od 7:30 do 16:30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close