Akcijski plan

Plan HNŽ-a do 2024.: Svi Romi upisani u školu, osigurani udžbenici, pribor i užina

Bitna stavka LAP-a je i ''uvrštavanje u postojeće nastavne planove i programe i udžbenike do 2021. godine sadržaje o romskoj povijesti i kulturi''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 05. 2021. u 11:03 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svako romsko dijete osnovnoškolske dobi upisano u školu, smanjen broj izostanaka djece s nastave za 50%, sva djeca uključena u izvannastavne aktivnosti te u kulturnu i javnu djelatnost škole'', samo su neki od pokazatelja aktivnosti zadanih Lokalnim akcijskim planom (LAP) za poboljšanje položaja Roma u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) do 2024. godine.

400 maraka po osnovcu

Pokazatelje Vlada HNŽ-a nastoji postići kroz aktivnosti provedbe pravovremenih upisa u prvi razred, osiguravanja udžbenika, školskog pribora, užine i prijevoza, osiguravanjem dopunske i instruktivne nastave, organizacijom sastanaka s roditeljima s ciljem upisa te osiguravanjem razredno i predmetno polaganje djece starije školske dobi.

Za uključenje djece u osnovnoškolsko obrazovanja, prema LAP-u, planirano je izdvajanje od cca 400 konvertibilnih maraka (KM) po djetetu za nabavu udžbenika, pribora i prijevoza za 166 romske djece. U iznosu od 66.400 KM sudjelovalo bi se novcem iz županijskog, gradskog/općinskog proračuna te donacija. Za osnovnoškolce je planirano uspostaviti i protokol o prevenciji napuštanja obrazovanja.

Gospodarstvenici će sufinancirati pohađanje vrtića?

No, iz Županije prvotno planiraju uspostaviti ''održivu bazu podataka o obrazovnim potrebama romske djece'' s ciljem osiguravanja kvalitetnog obrazovanja za svu romsku djecu. Formiranje baze podataka financirat će se iz donatorskih sredstava i iznosi 20 tisuća KM. Potom je plan da se ''promovira važnost obrazovanja za Rome kroz jačanje roditeljskih kompeticija'' za 7.500 KM.

Povećanje broja djece u predškolsko obrazovanje u skladu s indeksom uključenja u HNŽ-u koji iznosi 13% provest će se osiguravanjem sredstava, informiranjem roditelja i realizacijom pripremih radionica u vrtićima. Ukupno je za tu mjeru planirano izdvajanje 1.800 KM po djetetu za 24 djece predškolske dobi, a sredstava će, između ostalog, osigurati i lokalni gospodarstvenici.

Romska povijest i kultura u udžbenicima do 2021. godine

Lokalnim planom u HNŽ-u se planira povećati broj Roma u srednjem i visokom obrazovanju, što se planira postići davanjem stipendija od Županije, općina/grada i donacija. HNŽ, barem prema LAP-u, planira provoditi motivacijske programe učenika Roma i roditelja o korištenju romskog jezika, uključivanjem romske kulture i tradicije u programe sekcija i kulturne manifestacije škola. Planom je zadano i obilježavanje Međunarodnog dana Roma 8. travnja i Đurđevdana 6. svibnja. Dan Roma prošao je uz samo tradicionalnu čestitku ministra obrazovanja, bez manifestacija.

Bitna stavka LAP-a je i ''uvrštavanje u postojeće nastavne planove i programe i udžbenike do 2021. godine sadržaje o romskoj povijesti i kulturi''. Uvrštavanje u planove i programe planira se kroz analizu postojećih nastavnih planova, uklanjanjem eventualnih predrasuda i stereotipa o Romima iz udžbenika i nastavnih materijala te izradom tematskih cjelina i sadržaja koji se odnose na romsku povijest i kulturu bez stereotipa. Planira se i izrada ''stručne literature o povijesti i kulturi Roma ili njezino osiguranje iz okruženja''.

Podsjećamo, ukupna proračunska sredstva potrebna za provedbu četverogodišnjeg Lokalnog akcijskog plana za poboljšanje položaja Roma u HNŽ-u iznose preko milijun i 200 tisuća maraka. Izvor sredstava, naveli su LAP-u, mogu biti pretpristupni fondovi te sredstva vladinog i nevladinog sektora u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close