Javne nabave i žalbe

Općina Čitluk - prijevoz učenika riješen, problem prave prijevoznici i oduglovačenje

Na sreću djece i roditelja, riješen je problem prijevoza učenika na liniji Biletić Polje, Blizanci, Čitluk.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 09. 2023. u 10:00 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riješen je problem prijevoza učenika koji putuju iz Krućevića, Biletić Polja, Blizanaca u Općini Čitluk, a koji do sada nisu imli prijevoz do škole.

Jutros su nam se javili roditelji djece što pohađaju tu školu.

Djeca bez autobusa

Kažu kako im je prošli tjedan obećano iz Općine da će djeca od ponedjeljka imati prijevoz, međutim kako kaže majka jednog djeteta jučer su djeca poslana na stanicu ali nisu imali autobus.

''Jedna mama je pokupila djecu i odvezla u školu i otišla do općine, razgovarala je s njima i rekli su da djeca do daljnjeg neće imati prijevoz. Mi ne znamo kome da se obratimo'', kazala nam je ova majka u nadi da će pisanje medija pomoći riješiti ovaj problem.

Problem riješen

No pri samom pozivu Općini, rečeno je kako je problem već riješen kako učenici ne bi ispaštali, te da će roditelji tijekom dana biti obaviješteni o prijevozu.

No ovo nažalost nije problem koji je ''od jučer'', jer dug proces javnih nabavki i čini se neutemeljene žalbe dovode do ovog problema, koji u konačnici pogađa učenike.

''Problem je provedbe postupka preko javnih nabava za prijevoz učenika. Mi smo otvoreni postupak javne nabave usluga prijevoza učenika osnovnih škola i subvencionirani prijevoz učenika srednje škole u školskim '20./'21. 21'./22'. i '22./'23. objavili na portali javnih nabava 7. srpnja 2020. godine'', navode iz Općine.

Neutemeljene žalbe i odugovlačenje

Postupak je objavljen na tri godine, međutim, kažu nikada nije došlo do otvaranja ponuda jer smatraju pojedini prijevoznici opstruiraju postupak neutemeljenim žalbama, rečeno je za Bljesak.info iz Općine.

Navode, kako je svaki put je podnesena žalba na tendersku dokumentaciju.

''Mi smo primorani zakonski zaustaviti postupak i odgovoriti na žalbu to ide na Ured za razmatranje žalbi (URŽ) tu se završi. Nikada žalitelj nije uplatio taksu, može se zaključiti da se išlo isključivo na odugovlačenje postupka. Tri godine su prošle i nikada nije došlo do otvaranja ponuda'', kažu nam iz Općine.

Ovu godinu, dodaju, objavili su postupak javne nabave za prijevoz na jednu godinu školsku 2023./2024. i pokrenuli ga 27.3. 2023. godine.

Pregovarački proces s prijevoznicima

''Postupak nije završen zbog tri nove žalbe, kad se uloži žalba dok mi damo izjašnjenje na URŽ-u, oni imaju dosta predmeta, dok se to vrati duže traje i evo došli smo do početka nove godine,
onda su bili određeni pritisci od prijevoznika. Da ne bi djeca ispaštala našli smo rješenje'', rekli su nam.

Međutim, pojašnjavaju, od 12 linija imali su problem s dvije linije, jednu smo riješili prošli tjedan dok je zadnja linija riješena jutros na sreću djece.

Za razliku od Općine Jablanica koja je isti problem trenutno riješila prijevozom učenika službenim automobilima, Općina Čitluk je pregovaračkim procesom s prijevoznicima pronašla najbolje rješenje kako učenici ne bi ispaštali.

Nadamo se da će narednih školskih godina svi sudionici javnih nabava kao prioritet staviti djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close