Dugogodišnji problem

Načelnik Jablanice traži volontere za prijevoz učenika do škole

"Ako imate vlastiti automobil, slobodno vrijeme i želju da pomognete, pozivamo vas da se prijavite kao volonter za prijevoz učenika. Vaša pomoć će biti od neprocjenjive važnosti za našu zajednicu i našu djecu", napisao je načelnik.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 09. 2023. u 17:44 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Jablanice Damir Šabanović oglasio se na Facebooku gdje je naveo da pokreću privremenu akciju volonterskog prijevoza učenika.

Facebook objava 

"Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Svi znamo koliko je obrazovanje važno za budućnost naše zajednice i naše djece. Nažalost, naša općina se već pet godina suočava s izazovima u vezi s prijevozom učenika zbog nemogućnosti da provede tender za ovu svrhu. Kako bismo osigurali siguran i redovan prijevoz naših učenika, obraćamo vam se s molbom za pomoć.

Mnogi od vas su već pokazali svoju predanost zajednici kroz različite inicijative i doprinose. Sada vam se obraćamo s konkretnom prilikom da zajedno radimo na privremenom rješavanju ovog problema i pružimo našoj djeci uvjete za obrazovanje.

Općina Jablanica traži volontere koji bi se mogli uključiti u program prijevoza učenika do škole i od škole do kuće. Ovo je prilika da zajedno pokažemo solidarnost i brigu prema budućim generacijama našeg grada dok Općina Jablanica na Zakonom predviđeni način ne riješi ovaj problem. Sva vozila Općine Jablanica bit će na raspolaganju, ali samo ona nisu dovoljna.

Ako imate vlastiti automobil, slobodno vrijeme i želju da pomognete, pozivamo vas da se prijavite kao volonter za prijevoz učenika. Vaša pomoć će biti od neprocjenjive važnosti za našu zajednicu i našu djecu.

Ispunite prijavni obrazac OVDJE ili osobno u Općinskoj upravi.

Nakon što se prijavite, bit ćete kontaktirani radi dodatnih informacija i koordinacije. Napominjemo da će svi volonteri proći provjeru i razgovor kako bi se osigurao siguran i odgovoran prijevoz naših učenika Vaša podrška će pomoći našim učenicima da redovno prisustvuju nastavi i ostvare svoj puni potencijal.

Naš cilj je da nijedno dijete ne bude bez mogućnosti da prisustvuje nastavi. Zato hvala svima na predanosti i spremnosti da zajedno radimo na ovom važnom izazovu", napisao je Šabanović na Facebooku.

Roditelji razočarani

Reakcije građana se nižu, a velika većina njih razočarana je "privremenim rješenjem" koje nudi načelnik Šabanović. 

Podsjetimo, kako je ranije potvrđeno za Bljesak.info iz Ureda načelnika Općine Jablanica, Općina Jablanica skoro pet godina ne može ugovoriti usluge prijevoza učenika u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

'Ističemo činjenicu da je predmetni postupak objavljen prvi put na portalu javnih nabavki 28.11.2018. godine. Od tada je ponovo pokrenut još 19 puta i svaki put je bio predmetom žalbe od strane gospodarskih subjekata'', navodi se i dodaje kako ''Općina Jablanica smatra da gospodarski subjekti izjavljuju žalbu, koristeći institut pravne zaštite predviđen Zakonom o javnim nabavkama, isključivo i jedino s ciljem onemogućavanja ugovornog organa da okonča predmetni postupak javne nabavke''.

  / Ilustracija

Stoga, Općina proračunska sredstva, predviđena za ove namjene, uplaćuje roditeljima učenika na bankovne račune, a koji samostalno zaključuju ugovore s prijevoznicima za prijevoz djece do škole. Na taj način je prijevoz funkcionirao od studenog 2018. godine.

Iz Općine tvrde kako je iz izvještaja Općinskog javnog pravobranitelja vidljivo je da je sudski spor između Općine Jablanica i nekadašnjeg prijevoznika, nelegalnog korisnika autobusne stanice Jablanica, prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Mostaru riješen u korist Općine Jablanica. ''Na presudu je uložena žalba'', navedeno je ranije iz Općine Jablanice za Bljesak.info.

Dodali su kako su u stalnom kontaktu s roditeljima i direktorom Osnovne škole Suljo Čilić a načelnik Damir Šabanović je, sa suradnicima, održao sastanke s 30 zabrinutih roditelja.

Pismo 

Podsjetimo, u redakciju portala Bljesak.info ranije je pristiglo i pismo roditelja u kojem je navedeno kako očekuju da se najdalje do 6.9.2023 godine osigura prijevoz za učenike iz svih mjesta do njihove obrazovne ustanove.

''U suprotnom kao roditelji morat ćemo se pozvati na veće institucije odnosno Ministarstvo kantona'', navedeno je u pismu.

Roditelji krive ''nadležne koji usprkos tome što je školska godina krenula nisu bili u mogućnosti osigurati djeci da dođu do ustanova za obrazovanje, odnosno škola koje su za njih namijenjene''.

Izvor fotografije. Sarajke.ba / Ilustracija
Kopirati
Drag cursor here to close