Radionica

O govoru mržnje u Mostaru: Gdje je granica?

Ono što bi željeli čuti od današnjih panelista, kako je istaknuo Slaviša Prorok ispred organizatora, jeste gdje je ta granica kada se govor mržnje sudara s nekim drugim osnovnim temeljnim ljudskim pravima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 03. 2019. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari, urednici, odvjetnici, suci i tužitelji okupili su se, 19. ožujka,  na jednodnevnoj radionici u Mostaru čija je tema 'Govor mržnje, a koju je organizirao USAID, Centar za promociju civilnog društva i otvorena mreža.

''Ova radionica ima za cilj potaknuti dijalog o slobodi izražavanja, govoru mržnje kao društveno neprihvatljivom javnom diskursu, standardima novinarskog izvještavanja, razlikama između klevete i govora mržnje, mehanizmima borbe protiv govora mržnje u javnom komunikacijskom prostoru, pravosudnim procesima u vezi sa govorom mržnje, uz preporuke mjera borbe protiv govora mržnje'', rekli su organizatori.

Foto: Bljesak.info / Radionica u Mostaru na temu 

Ono što bi željeli čuti od današnjih panelista, kako je istaknuo Slaviša Prorok ispred organizatora,  jeste gdje je ta granica kada se govor mržnje sudara s nekim drugim osnovnim temeljnim ljudskim pravima.

''Pravo izražavanja nije bezgraničeno, ono itekako jeste restriktivno i ono što bi danas željeli čuti jeste gdje dolazi do sudara tih prava, gdje je ta granica i kakve bi to mogle biti preporuke koje bi uputili nadležnim organima vlasti kada govorimo o govoru mržnje'', rekao je Prorok.

Foto: Bljesak.info / Slaviša Prorok

Kako je istaknuto na radionici, posebno mjesto u ovom polju ima internet na kojem je govor mržnje, obzirom da postoji anonimnost, gotovo evoluirao i dobio potpuno nove dimenzije.

Današnja radionica temu govora mržnje neće obrađivati samo teoretski, neki od sudionika koji su prisutni su vrlo često bili predmet govora mržnje te će, kako su istaknuli organizatori, ''biti zanimljivo čuti i njihovo izlaganje, kako je to biti s te strane, posebice ako imamo u vidu da govor mržnje gotovo uvijek dovodi do zločina''.

Foto: Bljesak.info / Radionica u Mostaru na temu 

''Ne smijemo zaboraviti, posljedice govora mržnje su uistinu ogromne i stravične. Mi imamo obavezu, naša država kao i sve države u regiji,  implementacije svih UN-ovih i europskih konvencija koje u prvom redu zabranjuju svaku vrstu netolerancije, rasne diskriminacije itd. Pričat ćemo o tome kako se uistinu ljudske sudbine nose s tim i koliko je to zapravo teško, te što mediji i mi kao društvo moramo činiti na tom putu, jer posljedica je zločin'', rekao je Prorok.

Osim Mostara, radionice su planirane u Sarajevu i u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close