Novac osiguran, projekt urađen; na jesen počinje izgradnja škole u Vojnu
Pogledajte projekt nove škole u Vojnu

Novac osiguran, projekt urađen; na jesen počinje izgradnja škole u Vojnu

Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 04. 2022. u 14:37 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tihomir Sesar, šef službe za građenje i obnovu Grada Mostara i Damir Aničić ispred Projektnog biroa Arhitekt, predstavili su danas projekt zgrade područne škole Vojno. Prezentacija idejnog projekta održana je na javnoj raspravi u naselju Potoci kojoj je prisustvovao veliki broj mještana iz Potoka i Vojna.

Kako je rečeno na prezentaciji, pribavljena je urbanistička suglasnost i urađen je idejni projekt. Riješeno je zemljište za školu koja će se nalaziti ispod sadašnjeg sportskog terena u Vojnu, odmah pored postojeće ne uvjetne zgrade drvene škole. Kamen temeljac bi trebao biti postavljen do početka nove školske godine, a sama škola bi trebala biti gotova naredne godine.

''Projektom je predviđena škola koja ima podrum, prizemlje i kat. U školi će biti pet učionica od 39 kvadratnih metara. U prizemlju će biti tri učionice, zbornica i sanitarni čvor, posebno za nastavnike, posebno za učenike. Na katu su predviđene dvije učionice i višenamjensku dvorana od 150 kvadrata'', rekao je Aničić.

Dodao je kako bi škola ukupno imala 600 kvadratnih metara.

Foto: Bljesak.info / Prednja strana zgrade buduće škole
Foto: Bljesak.info / Na prezentaciju je došao veliki broj mještana
Foto: Bljesak.info / Nova će se zgrada praviti lijevo pored postojeće zgrade u kojoj se trenutno odvija nastava

Žustra rasprava

Nakon prezentacije uslijedila su pitanja. Jedan od prisutnih mještana je pitao po kojem je kriteriju izabrana lokacija za izgradnju škole. Naime, znatno više djece, područnu školu pohađa sa lijeve obale Neretve, dok se postojeća škola i nova koja bi se trebala graditi, nalaze na desnoj obali u naselju Vojno.

Nakon ovoga uslijedila je žustrija rasprava između pojedinih mještana i organizatora javne rasprave. U raspravu su se uključili gradonačelnik i ravnateljice škole kao i pojedini vijećnici u Gradskom vijeću Mostara.

Foto: Bljesak.info / Idejni nacrt nove zgrade područne škole u Vojnu
Foto: Bljesak.info / Rečeno nam je kako je ovo idejni projekt i kako će se svakako napraviti pristup za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti
Foto: Bljesak.info / Idejni nacrt nove zgrade područne škole u Vojnu

Tako se moglo čuti kako već 5-6 godina traje potraga za lokacijom, kako na drugoj strani Neretve nema javnih površina, kako su čak i od bivšeg biskupa Perića tražili da im osigura zemlju kod samostana časnih sestara, ali im je kazao kako on sebi ne daje pravo ''da dijele zemlju na odlasku''. Rekao im je da se najave kod novog biskupa, ali evo već pet godina čekaju sa izgradnjom škola.

Na ovo je reagirao gradonačelnik koji je istaknuo kako je novac već osiguran i da je njemu svejedno gdje će biti škola samo da je to u interesu zajednice i da se ta škola napravi kada je planirano.

Reagirali su i ostali mještani koji su rekli kako se škola čeka dvadeset godina, a ''sada se na ovaj način raspravljamo gdje ćemo školu''. Drugi su zamjerili kako nisu bili uključeni u odluku oko biranja lokacije, treći su zamjerili kako će morati djecu i dalje morati vozariti u Vojno … ipak se najveći broj mještana složio kako je predložena lokacija dobra.

Nakon ovoga se rasprava smirila, a uslijedila su ''ležernija'' pitanja o tome je li u školi planiran produženi boravak, hoće li se dvorana u novoj školi moći koristiti za dodatne sportske aktivnosti … ?

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Kordić je rekao kako je pola novca već osigurano
Foto: Bljesak.info / Javna rasprava je na trenutke bila žustra

Treba se nadati kako će jednoga dana ova škola postati devetogodišnja škola

Na ova je pitanja odgovorila Marija Jurčić, ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića – Mostar, u sklopu koje se nalazi i područna škola u Vojnu. Rekla je kako u staroj školi za produženi boravak nemaju uvjeta, ali kako će izgradnjom nove zgrade biti osiguran produženi boravak za djecu čiji roditelji rade a nema ih tko čuvati. Rekla je kako će djeca i u novoj školi dvoranu moći koristiti za izvannastavne sportske aktivnosti na koje su išli i u staroj školi.

''U novom objektu će biti 53 učenika. Ne treba zaboraviti ni 56 učenika iz ovoga kraja koji od petog do devetog razreda pohađaju nastavu u Mostaru. Treba se nadati kako će jednoga dana ova škola postati devetogodišnja škola'', rekla je ravnateljica Jurčić.

Dodala je kako je u posljednje tri godine broj školske djece u opadanju, ali se nada kako će naredne godine dvanaestero djece upisati prvi razred u Vojnu.

Vesna Šunjić vijećnica u Gradskom vijeću Grada Mostar koja je bila na javnoj raspravi, rekla je da kao majka troje djece smatra da bi mještanima Potoka bilo bolje da im je škola bliže, da nema vozarenja.

Nakon nje, govorio je jedan mlađi mještanin koji je rekao da se među prvima njegova obitelj vratila u Potoke i da je kao dijete vozario čitavu školu u Mostar i da to nije problem.

Na kraju se okupljenima obratio don Rajko Marković, župnik Župe Presvetog Srca Isusova – Potoci.

''Projekt me je ugodno iznenadio. Prvi sam ga put sada vidio. Može se vazda pričati je li bolje tamo ili 'vamo, ali kako je već sve riješeno onda će se ja potruditi da napravim najsvečaniji blagoslov na otvaranju'', rekao je župnik Marković.

Nakon ovoga završila je javna rasprava, a nastavilo se sa druženjem.

Kamen temeljac do početka nove školske godine

Javnu je raspravu vodio Damir Knezović gradski vijećnik, a organiziran je i prigodan zabavni program. Tako je na gitari nastupio Mirko Golemac, a nakon njega je zapjevao Željko Primorac ispred HKD Napredak Bijelo Polje.

Raspravi su nazočili Mario Kordić gradonačelnik Mostara, Slaven Zeljko predsjednik mostarskog HDZ-a, Tomo Primorac vijećnik, Marija Jurčić, ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića – Mostar i osoblje područne škole Vojno.

Knezović je rekao kako je tijekom dana planirana sadnja oko 90 komada raznih sadnica pored ceste od samostana časnih sestara u Potocima, kao i na poluotoku u Vojnu, ali je uslijed lošeg vremena posađeno samo desetak sadnica. Sadnja će se nastaviti čim za to budu povoljnije vremenske prilike. On je predstavio i povijest školstva u Potocima od 1902. do 2022. godine.

Knezović je optimistično najavio kako će kamen temeljac za školu biti postavljen do početka nove školske godine.

''Projekt škole je završen. Obišli smo lokaciju gdje bi uskoro trebala početi gradnja. Iz proračuna je za ove godine izdvojeno 300 000 KM što je pola novca potrebnog za izgradnju škole'', rekao je gradonačelnik Kordić.

Foto: Bljesak.info / Izgled buduće zgrade područne škole u Vojnu
Kopirati
Drag cursor here to close