Reakcije

NiP osudio intervenciju policije na mostarskom univerzitetu

Politička organizacija Narod i Pravda Mostar daje punu podršku profesoru Adilu Trgi, navodi se u priopćenju
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 12. 2023. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problemi koji su nastali na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, vezani za umirovljenje dekana na Ekonomskom fakultetu, koji ne želi napustiti svoju poziciju, u srijedu su izazvali intervenciju policije u toj visokoškolskoj ustanovi.

Narod i pravda u Mostaru je reagirala ovim povodom, navodeći kako su ta događanja dovela u pitanje autonomiju akademskih institucija.

"Neumjesna intervencija"

''Posljednji događaji na Univerzitetu Džemal Bijedić, posebno na Ekonomskom fakultetu, izazvali su ozbiljnu zabrinutost i postavili pitanja o autonomiji akademskih institucija. Neumjesna intervencija policije u rješavanju pitanja koja su tradicionalno unutar domena akademskih sloboda i autonomije visokoobrazovnih institucija zasigurno izaziva šok i uznemirenost među članovima šire zajednice. Uloga rektora, odnosno u konkretnom slučaju rektorice, u zaštiti autonomije univerziteta te promicanju akademskih sloboda ključna je za očuvanje integriteta institucije. Međutim, jučerašnji nemili događaji su pokazali suprotno, kada je odgovorno lice ispred Univerziteta – rektorica, pozvala policiju da intervenira u rješavanju akademskih pitanja, što je uzburkalo sumnje i dovelo u pitanje njen angažman u očuvanju ugleda Univerziteta'', navode.

Umjesto da doprinese unapređenju rada Univerziteta, navode, rektorica postaje inicijator i aktivni sudionik stvaranja afera, narušavajući tako ugled Univerziteta, ali i otežavajući rad i funkcioniranje Ekonomskog fakulteta – uspješne organizacione jedinice u sastavu Univerziteta, pokazujući neodgovornost prema osnivačkim (nadležnim kantonalnim institucijama), građanima, studentima i zaposlenom osoblju.

"Zanemarivanje zakonskih načela"

Rektorica očigledno zanemaruje zakonska načela visokog obrazovanja: akademske slobode, otvorenost prema javnosti i lokalnoj zajednici, te poštivanje ljudskih prava, što uključuje zabranu svih oblika diskriminacije.

Ovo i nije toliko iznenađujuće s obzirom na to da je izbor rektorice praćen poništavanjem konkursa od strane kantonalne inspekcije, otvarajući prostor za njen izbor, iako prvotno nije ispunjavala zakonske uvjete. Postavlja se pitanje tko i zašto je imao upliva u samu konkursnu proceduru, koja je za rezultat imala izbor na rektorsku poziciju osobe kojoj očigledno reputacija institucije nije na prvom mjestu. Progon dekana Ekonomskog fakulteta čini se kao nastavak takvog djelovanja, vođenog osobnim interesima i s političkom pozadinom.

Ova situacija zahtijeva ozbiljnu pažnju kako bi se osiguralo da Univerzitet ostane posvećen akademskim slobodama, otvorenosti prema zajednici, poštivanju ljudskih prava i zabrani diskriminacije. Ključno je pronaći način za rješavanje ovih problema koji će podržati integritet institucije, stoga pozivamo osnivačke institucije, nadležne kantonalne organe i kantonalnu inspekciju da aktivno sudjeluju u analizi situacije i poduzmu korake u skladu s propisima kako bi se osiguralo poštovanje zakona i akademskih standarda.

Upućen apel

Također, apeliramo na rektorat, Upravni odbor Univerziteta i kantonalnu inspekciju da preuzmu odgovornost i angažira se u procesu rješavanja problema s punim poštovanjem principa transparentnosti, pravde i odgovornosti prema čitavoj univerzitetskoj zajednici.

Ovaj poziv se također upućuje studentima, zaposlenima i široj javnosti kako bi se potaknulo njihovo angažiranje i podrška u očuvanju misije Univerziteta, akademske slobode i integriteta, uz istovremeno poštovanje prava svakog pojedinca unutar univerzitetske zajednice.

Suradnja i konstruktivan dijalog svih subjekata su ključni kako bismo pronašli održiva rješenja i osigurali da Univerzitet ostane ugledna institucija visokog obrazovanja, korisna za sve svoje članove i širu zajednicu.

Politička organizacija Narod i Pravda Mostar daje punu podršku profesoru Adilu Trgi zbog nesebičnog doprinosa u obrazovanju mladih ljudi, zalaganju za Ekonomski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić - navodi se u priopćenju NiP-a Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close