940

Nikad manje prvašića u Mostaru

Po navedenim podacima, broj upisanih je manji u odnosu na ranije godine, te je konstantno u padu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 07. 2023. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvi razred redovnih osnovnih škola sa područja Grada Mostara upisano je ukupno 940 učenika, podaci su to Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara koji će se naći na sljedećoj gradskoj sjednici.

Naime, prema podacima Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a u prvi razred osnovne škole po devetogodišnjem nastavnom planu i programu upisuju se djeca koja do 1. (prvog) ožujka tekuće godine navrše pet i pol (5,5) godina života.

U vremenu od 24. travnja do 8. svibnja 2023. godine obavljeni su psiho-fizički pregledi djece-školskih obveznika i upis učenika u osnovnim školama sa područja Grada Mostara. Sve osnovne škole su u Zakonom predviđenom roku, tj. do 30. lipnja tekuće godine, dostavile Odjelu za društvene djelatnosti izvješće o izvršenom upisu.

S tim u vezi, Odjel za društvene djelatnosti utvrđuje da je u prvi razred redovnih osnovnih škola sa područja Grada Mostara upisano ukupno 940 učenika, odnosno:

• Prijevremeno upisanih – 69 djece
• Odgođen upis – 13 djece
• Upućeni na dodatne pretrage – 10 djece (predložen upis uz pomoć asistenta u nastavi)
• Ministarstvo obrazovanja … HNŽ-a dalo suglasnost o upisu van upisnog područja škole za 120 djece.

Po navedenim podacima, broj upisanih je manji u odnosu na ranije godine, te je konstantno u padu. Primjerice, u prošloj godini iznosio je 963, u školskoj 2020/2021. godini 999 a u 2017/2018. godini 1023.

Pregled upisa učenika u prvi razred osnovne škole po pojedinim školama sa područja Grada Mostara prikazan je u tablici:

Kopirati
Drag cursor here to close