FOTO

Nema zime za Univerzitet Džemal Bijedić: Broj upisanih studenta povećan za 12 posto

Rektorica Huseinbegović potvrdila je kako će se pred studentima naći sedam novih studijskih programa.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 02. 2024. u 13:30 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bilo je puno aktivnosti tijekom protekle godine. Ono što je najznačajnije je da nismo imali pad broja upisanih studenata posljednjih nekoliko godina. S 12 posto smo imali povećan broj upisanih studenata u odnosu na prethodnu akademsku godinu", kazala je rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović.

Rektorica se medijima obratila uoči svečane sjednica Senata Univerziteta "Džemal Bijedić" koja je u srijedu održana u Centru za kulturu Mostar, a povodom 47. godišnjice postojanja Univerziteta.

Sedam novih studijskih programa 

"Ovakve manifestacije su prilika da se sublimiraju rezultati u prethodnoj akademskoj godini i da se najave neki planovi za budućnost", kazala je rektorica Huseinbegović.

Kako je istaknula, u tekućoj akademskoj godini studentima su ponudili šest novih studijskih programa, dok za iduću godinu pripremaju elaborate za sedam novih studijskih programa.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Svečana sjednica Senata Univerziteta Džemal Bijedić

Osvrnula se rektorica Huseinbegović i na ulaganja u infrastrukturu Univerziteta Džemal Bijedić.

"Mi smo od prošle godine otvorili Studentski dom 'Antalija' i jako smo ponosni jer su kapaciteti potpuno popunjeni, što dokazuje da je postojala potreba za otvaranjem studentskog doma", navela je te dodala:

"U planu je izgradnja sportskih terena u Kampusu Univerziteta i univerzitetske knjižnice, već smo počeli aktivnosti vezane za njezinu izgradnju, kao i zajedničke zgrade Univerziteta na kojoj bi se nastavni proces izvodio sa više fakulteta".

Dodala je kako se u infrastrukturu ulaže, no u planu imaju još dosta velikih projekata.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Svečana sjednica Senata Univerziteta Džemal Bijedić

Više plaće zaposlenika 

Ključnu ulogu u svemu trebala bi odigrati podrška Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je istaknuo ministar Adnan Velagić, upravo Univerzitet Džemal Bijedić predstavlja okosnicu budućeg razvoja županije.

"Ministarstvo obrazovanja će nastaviti podršku te ju podići na viši nivo. Naša podrška će ići u nekoliko smjerova. Prije svega nužno je donijeti određene zakonske i podzakonske akte koji će Univerzitet usmjeriti u pravom smjeru i podići na viši nivo. Tu prije svega mislimo na promjene koje će nastupiti unutar Zakona o visokom obrazovanju, zatim izmjene i dopune Pravilnika o akreditaciji i Pravilnika o nostrifikaciji diploma. Također, naša pomoć i podrška ići će i u financijskom smislu. U tom pogledu mi povećavamo naše tranše prema Univerzitetu i te strane bi se standard zaposlenika trebao povećati i poboljšati", naveo je ministar Velagić.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Svečana sjednica Senata Univerziteta Džemal Bijedić

Dodao je kako imaju plan i za studente te bi se već od iduće akademske godine pred studentima trebalo naći poboljšanje kada su stipendije u pitanju, a koje bi trebalo podići studentski standard u Mostaru na viši nivo.

Zajedništvo i entuzijazam 

Stanje na Univerzitetu Džemal Bijedić komentirala je rektorica Univerziteta Tuzla i presjedavajuća Rektorske konferencije Rektorskog zbora BiH dr. sci. Nermina Hadžigrahić.

"Danas Univerzitet Džemal Bijedić slavi 47. godina postojanja i kroz ovih gotovo pet desetljeća izrasta u jednu respektabilnu visokoškolsku ustanovu. Ponosni smo i mi u Rektorskoj konferenciji na svaki njihov uspjeh, to je uspjeh svakoga od nas", istaknula je Hadžigrahić.

Dodala je kako ju svake godine Univerzitet iznenadi napretkom koji se vidi u svakom pogledu. Ujedno, kako tvrdi Hadžigrahić, ne može se oteti dojmu zajedništva koji vlada Univerzitetom te posebnom entuzijazmu koji imaju njegovi vodeći i profesori.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Svečana sjednica Senata Univerziteta Džemal Bijedić
Kopirati
Drag cursor here to close