3MT

Natjecanje u BiH: Najbolji studenti doktorskih studija osvojili 20.000 eura

O najboljim je odlučivao stručni žiri kojeg su činila 22 bh. stručnjaka, profesori sa svjetskih sveučilišta, znanstvenici istraživači.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 01. 2021. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online ceremoniji završeno je prvo 3MT natjecanje u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 70 bh. studenata doktorskih studija s eminentnih sveučilišta iz 21 zemlje širom svijeta.

Natjecanje je trajalo četiri mjeseca, a organizirala ga je Fondacija budućnosti u BiH, u suradnji s Asocijacijom za napredak znanosti i tehnologije, Bosanskohercegovačko-američkom akademijom znanosti i umjetnosti i Bosana fondacijom. Natjecatelji su imali zadatak da pripreme video prezentaciju od tri minute.

O najboljim je odlučivao stručni žiri kojeg su činila 22 bh. stručnjaka, profesori sa svjetskih sveučilišta, znanstvenici istraživači.

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura osvojio je Nudžeim Selimović s Univerziteta u Cirihu. Drugo mjesto i 2.000 eura pripalo je Almiru Aljoviću s Ludvig Maksimilian univerziteta u Minhenu, a treće mjesto i 1.000 eura osvojila je Emina Šunje koja svoj doktorski studij obavlja paralelno na univerzitetima u Antverpu i Sarajevu.

Podijeljene su i utješne nagrade, pa su natjecatelji od šestog do desetog mjesta osvojili po 200 eura, a od 11 do 18 po 100 eura. Ukupan novčani iznos podijeljen studentima je 20.000 eura.

Prezentacije natjecatelja posljednji mjesec bile su dostupne i na YouTube kanalu Fondacije budućnosti u BiH gdje je publika mogla glasati i odabrati favorita. Najviše "likeova" osvojila je Zerina Kurtović s Karolinska instituta u Švedskoj.

Na ceremoniji se u ulozi gosta predavača obratio profesor sa splitskog sveučilišta Ivica Puljak, poznati znanstvenik, član tima koji je otkrio Higgsov bozon.

''Ovaj projekt je svjetska razina, a razum, znanost i humanizam su temelji svijeta. Danas živimo u eri ubrzanja, a jedini način da preživimo je da se krećemo brzo kao rijeka. Znanost nam širi vidike i čini nas građanima svijeta'', izjavio je Puljak i pozvao sve mlade da budu znanstvenici, dijele znanje i konstantno istražuju.

Natjecatelji 3MT pružilo je studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja.

''Izuzetno smo ponosni što smo okupili ovoliki broj mladih bh. istraživača i upoznali javnost s njihovim radom. Nadamo se da će ovo natjecanje svima poslužiti kao inspiracija i pokazatelj da se nauka i trud uvijek isplate, i da Bosna i Hercegovina ima ogroman istraživački potencijal, o kojem, nažalost, nismo dovoljno informirani'', izjavili su organizatori natjecanja.

Natjecanje je prvi put organizirano u BiH i kreiralo je temelje za sljedeće korake ka promociji znanosti i značaju naučnog istraživanja. Organizatori su najavili da će u tijeku 2021. biti upriličeno natjecanje za studente dodiplomskih i magistarskih studija, a 2022. godina je ponovo rezervirana za studente doktorskih studija, priopćeno je iz BH Futures Foundation.

Kopirati
Drag cursor here to close