Tko tu što potpisuje?

Mostarsko Sveučilište potpisalo ugovor sa školom čije diplome nisu priznate

Tako ta institucija nakon obrazovanja nudi ''certifikate i diplome koji vas pripremaju za rad u poslovnom okruženju jer vas upoznaju s osnovnim disciplinama modernog radnog mjesta''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 06. 2022. u 12:07 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru i Swiss School of Business and Management (SSBM) Geneva potpisali su ugovor 12. svibnja 2022. te tako postali novi akademski partneri. No, od toga, čini se, studenti mostarskog Sveučilišta neće imati koristi.

Naime, SSBM Geneva predstavlja se kao globalna, inovativna i jedinstvena škola sa studentima iz preko 70 zemalja iz cijeloga svijeta. Programi su, kako je navedeno, osmišljeni u suradnji s preko 30 industrijskih partnera, a također ''jamče personalizirani pristup studentima, švicarsku kvalitetu obrazovanja i izvrsnost, kao i eminentne predavače s bogatim akademskim i praktičnim iskustvom''.

Tako ta institucija nakon obrazovanja nudi ''certifikate i diplome koji vas pripremaju za rad u poslovnom okruženju jer vas upoznaju s osnovnim disciplinama modernog radnog mjesta''.

No, unatoč slovima samohvale, ta ''obrazovna institucija'', kojoj su vlasnici Hrvati, nema državnu akreditaciju u Švicarskoj za izdavanje diploma VSS i VŠS pa se stječe dojam da se netko na Sveučilištu dobro ''zaletio'' jer diplome ove ustanove, s kojom je najavljena suradnja, nigdje ne vrijede.

Također, hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) isto tako ne priznaje diplome i izdaje upozorenja za tu školu, kao što su i svi članovi Europske unije za povezivanje ministarstava za obrazovanje, mreže obrazovanja, suglasni da takve škole treba izbjegavati.

''Institucija Swiss School of Business and Management se ne nalazi na popisu akreditiranih visokih učilišta u Švicarskoj (Swissuniversities), što znači da ne zadovoljava uvjete za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u RH'', potvrdili su za Bljesak.info iz hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje, dodavši da ''Agencija za znanost i visoko obrazovanje nije akreditirala instituciju Swiss School of Business and Management Geneva (SSBM Geneva) niti programe koji se izvode u Hrvatskoj''.

Postavlja se pitanje kako je Sveučilištu, koje je jedino u sveučilište u BiH na kojem se vodi nastava po hrvatskom planu i programu, sinula ideja o potpisivanju ugovora sa školom koja dijeli neakreditirane diplome, diplome koje ne možete stavljati pod obrazovanje i stručno iskustvo, te kakvu korist će studenti na Sveučilištu u Mostaru imati od suradnje s tom institucijom.

Upit o tome jesu li bili upoznati sa činjenicom kako je ta institucija neakreditirana, kao i kakvu korist će studenti u Mostaru imati od suradnje sa tom institucijom poslali smo i na adresu Sveučilišta u Mostaru, no do trenutka objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Kopirati
Drag cursor here to close