Na francuskom

Mostarski učenici izradili rječnik za bh. olimpijce koji putuju u Francusku

''Rječnik sadrži discipline u kojima će se predstaviti bh. olimpijci u Parizu kao i neke uopćene izraze koji u kontekstu sportskih igara i njihovog boravka im mogu pomoći'', kazala je Jasmina Zvonić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 03. 2024. u 13:30 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski učenici zajedno sa svojim profesorima izradili su rječnik posvećen olimpijskim i paraolimpijskim sportovima, a koji će na Olimpijadi 2024. moći koristiti bh. olimpijci.

Rječnik koji sadrži riječi i izraze na francuskom, bosanskom, hrvatskom, te srpskom jeziku predstavljen je 25. ožujka u prostorijama ogranka Francuskog instituta u Mostaru. Izradili su ga učenici i profesori francuskog jezika Gimnazije Mostar, Srednje ekonomske škole Joze Martinovića i Druge gimnazije Mostar. 

''Rječnik sadrži discipline u kojima će se predstaviti bh. olimpijci u Parizu kao i neke uopćene izraze koji u kontekstu sportskih igara i njihovog boravka im mogu pomoći'', kazala je Jasmina Zvonić, rukovoditeljica ogranka Francuskog instituta u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljen rječnik posvećen olimpijskim i paraolimpijskim sportovima 

Zvonić je dodala i da je ideja došla od činjenice da se Olimpijske igre u Parizu održavaju ove godine.

''Mi kao Francuski institut radimo na promociji tog događaja, ideja o rječniku se sama nametnula jer imamo i našu sugrađanku koja će se predstaviti u Parizu. Razmišljali smo s profesorima i učenicima kako da damo neki doprinos i tako smo napravili ovaj rječnik'', dodala je rukovoditeljica ogranka Francuskog instituta u Mostaru.

Džejla Tanović, učenica Druge gimnazije Mostar koja je sudjelovala u izradi rječnika ističe da je rad na projektu bio izuzetno interesantan.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljen rječnik posvećen olimpijskim i paraolimpijskim sportovima 

''Radili smo u parovima, prevodili smo riječi i imali smo priliku da istražimo malo više o sportovima. Ovo nije značajan projekt samo za Francuski institut i naše škole, nego za Mostar i BiH. Na ovaj način radimo promociju i našeg grada i države'', kazala je učenica IV razreda Druge gimnazije Mostar.

Zvonić je napomenula kako je cilj bio da učenici prošire svoja znanja iz francuskog jezika, te o Olimpijadi općenito i sportovima.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljen rječnik posvećen olimpijskim i paraolimpijskim sportovima 

''Točno je da smo radom na rječniku unaprijedili naše znanje francuskog jezika i svaki dio aktivnosti je bio koristan za nas. Istraživanja koja smo radili su nam također pomogla, a sav trud i rad se isplatio. Ovo je jedna stepenica više za našu školu, učenike i grad Mostar'', rekla je učenica Druge gimnazije Mostar.

Ovo je prva promocija rječnika a sljedeća će biti upriličena u Sarajevu pred odlazak bh. olimpijaca u Pariz.

Kopirati
Drag cursor here to close