Josipa Šarac-Puljić

Mostarka među najinovativnijim nastavnicima u BiH

Nastavnica engleskoga jezika u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića u Mostaru, odabrana je među deset najinovativnijih nastavnika predmetne nastave.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 12. 2020. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Josipa Šarac-Puljić, nastavnica engleskoga jezika u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića u Mostaru, odabrana je među deset najinovativnijih nastavnika predmetne nastave i tako je nominirana za nagradu za najboljeg inovativnog nastavnika u BiH.

Mnogo puta ste čuli kako biti svećenik, liječnik ili učitelj nije posao, već poziv. Taj životni poziv nastavnica Josipa živi i radi već 17 godina.

„Mi imamo moć da našim osmjehom, postupkom, riječju budemo svjetlo u nečijem mladom životu. Kako bismo ostvarili sve gore navedeno smatram da učitelji moraju prije svega obrazovati i odgajati sebe. Tek kada napune svoj duh pozitivnim idejama, novim spoznajama, kada prošire svoje vidike i izađu iz okvira dosadašnjeg razmišljanja i djelovanja onda mogu pružiti učenicima nešto više. Najvažnije od svega je voditi brigu o djetetovom mentalnom zdravlju. Samo stabilno, prihvaćeno i voljeno dijete može napredovati i pokazati svoj maksimum“ govori Šarac-Puljić.

Foto:PR / Učenici su radili istraživački i povijesni rad te uživali sagledavajući prednosti grada u kojem žive

Početkom šk.2019./2020. godine razmišljala je o tome kako spojiti terensku nastavu, poučavanje povijesnih i aktualnih činjenica o gradu u kojem živi i učenje engleskog jezika.

„Budući da i dalje nosimo poslijeratno breme mnogi od mojih učenika nisu bili u čitavom dijelu grada. Poražavajuće spoznaje su me navele da obrazujem učenike i širim njihove spoznaje o vrijednosti grada u kojem su rođeni a o kome znaju vrlo malo. Imala sam osjećaj da učenici propuštaju doživjeti i saznati nešto više o rodnom gradu“ dodaje.

Iz te zamisli rodila se ideja o osnivanju sekcije pod nazivom "Mladi turistički vodiči". Napravila je detaljan godišnji plan rada sekcije i uključila učenike IV., V. i VI. razreda.

„U školi smo obrađivali činjenice i usvajali podatke o određenoj znamenitosti u gradu. Nakon toga bi stupili u kontakt s odgovornom osobom koja bi nas na terenu dočekala i ispričala nešto o mjestu koje posjećujemo. To su obično bili profesori, povjesničari ili svećenici. Na satu sekcije kojeg bi kasnije održali u učionici vježbali bi prezentaciju o posjećenoj znamenitosti na engleskom i hrvatskom jeziku“, ističe nastavnica.

Foto:PR / Učenici su osvijestili vrijednost življenja u gradu Mostaru.

Učenici su radili istraživački i povijesni rad te uživali sagledavajući prednosti grada u kojem žive. Od stručnjaka su čuli vrijedne podatke i priče o svom gradu. Imali su pristup dobro čuvanim povijesnim knjigama i muzejskim postavkama. Mladi turistički vodiči imali su priliku učiti kroz razne konkretne primjere, osjetiti ljepotu područja u kojem su rođeni i na poseban način uvidjeti njegovu vrijednost. Kao krunu svog rada snimili su video “Welcome to Mostar”, koji može poslužiti kao turistički promotivni spot grada na Neretvi. U petominutnom filmu učenice VII. razreda na engleskom jeziku pripovijedaju o svom gradu dok se na video uratku prikazuju fotografije znamenitosti. Lektoriranje narativnog teksta je uradila majka učenice, prof. Katarina Stipić-Komadina te je na taj način ostvarena podrška i suradnja roditelja i škole. Uvodnu pjesmu "al-capella" izvodi nastavnica pravoslavne vjeronauke, Tijana Bašić. Pjesma je snimljena u Vladičanskom dvoru zbog akustičnosti koju donosi taj drevni prostor. Film donosi jaku i emocionalnu poruku o privilegiji življenja i odluci ostanka u Mostaru. Prožimaju se prizori bogate povijesne baštine, nasljeđe otomanske i austro-ugarske kulture te prizori iz novijeg doba. Prikazani su simboli grada, crkve i džamije, parkovi, mostovi i rijeke. Video uradak se završava optimističnom porukom da je privilegija živjeti ovdje.

„Željela sam postići da mladi ljudi posjete mjesta na kojima nikada nisu bili. Vrlo važno mi je bilo da steknu svijest, vrijednost i znanje o gradu u kojem su rođeni. Željela sam da oni, kao budući odrasli građani posade u sebi sjeme pomirenja i svijest da je ovo grad svih građana Mostara bez obzira na njihovu nacionalnu i religijsku pripadnost“, ističe Josipa.

Učenici su osvijestili vrijednost življenja u gradu Mostaru. Naučili su da je on od davnina kulturno i povijesno središte ove regije. Osvijestili su spoznaju da Mostar nije podijeljen grad već cjelokupan grad te da nema zamjenskog. Proširili su vidike o poštivanju drugog i drugačijeg, posebice druge nacionalnosti, kulture i religije. Kroz ovaj projekt ostvarili su  povezanost s lokalnom zajednicom, a učenici su upoznali mnoge poznate intelektualce i poznavatelje povijesnih i aktualnih prilika u gradu.

Inače, Centar za obrazovne inicijative „Step by Step“ iz Sarajeva 2016. godine pokrenuo je inicijativu za dodjelu godišnje nagrade za inovativne odgajatelje i odgajateljice, nastavnike i nastavnice i stručne suradnike i suradnice u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ova nagrada je jedna u nizu aktivnosti osmišljenih sa ciljem promoviranja važnosti nastavničke profesije i njihove nemjerljive uloge u razvoju društva i svih drugih profesija. Godišnja nagrada želi prepoznati, nagraditi i promovirati one pojedince koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja.

Centar za obrazovne inicijative Step by Step imena pobjednika objavit će 18. prosinca 19:00 sati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close