Nevidljive žene

Mostarka još 1959. godine diplomirala arhitekturu

Žene iz prošlosti Mostara, a koje su imale izuzetne uspjehe u ovom polju danas su skoro pa zaboravljene i službeni podaci o njihovom radu su oskudni.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 04. 2022. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa građanki i građana Mostara organizirala je u utorak tribinu pod nazivom "Nevidljive žene u arhitekturi Mostara".

Tribina je održana na Građevinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, a sudionice panela Senada Demirović Habibija i Maja Popovac, uspješne arhitektice iz Mostara, govorile su o izazovima s kojima su se u svom radu suočavale.

Naime, sudionice tribine su predstavile vlastiti rad na polju arhitekture i otkrile zašto su se baš odlučile postati arhitektice.

Isak Sabaha

Prisutni gosti su se, kroz prezentaciju dizajnerice Dženete Jazivn, upoznali o ženama, arhitekticama kroz historiju.

Žene iz prošlosti Mostara, a koje su imale izuzetne uspjehe u ovom polju danas su skoro pa zaboravljene i službeni podaci o njihovom radu su oskudni.

Primjer tome govori i službeni podatak Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, a do kojeg je došla Inicijativa, kako je prva arhitektica iz Mostara upisana na ovaj fakultet, Isak Sabaha koja je na ovom fakultetu diplomirala arhitekturi 23. prosinca 1959. godine.

Takve žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiraciju svim ženama, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, jer su u vremenu u kojem su živjele i u kojem žive, svojim radom i trudom uspjele da se izdignu iz mase, a danas su nevidljive.

Teže ako ste žena

Na tribini je zaključeno da svakako danas postoji mnogo veći broj arhitektica nego što je to bio slučaj ranije, ali da je puno teže uspjeti u ovoj profesiji ako ste žena.

Arhitektura pruža jednu širinu u obrazovanju i to svakako trebaju iskoristiti mladi ljudi. Jedan od zaključaka tribine bio je i mogućnost publikacije žena sudionica ciklusa razgovora o nevidljivim ženama Mostara.

Na ovaj način, Inicijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile povijest arhitekture Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti povijest arhitekture grada.

Projekt financira organizacija "Kvinna till Kvinna". U narednom periodu Inicijativa građanki i građana Mostara, će kroz devet projektnih aktivnosti predstaviti žene, koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close