Ignoriranje

Mostar: Studenti spremaju novi prosvjed

''Treba nam pomoć u organizaciji, ako si zainteresiran pomoći javi nam se u inbox. Moramo se izboriti za svoja prava'', poručili su organizatori studentima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 11. 2020. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog toga što Rektorat nije ispunio zahtjeve studenata i zbog toga što su u dobrom dijelu fakulteta ponovno uspostavili online nastavu želimo organizirati prosvjed'', poručili su mostarski studenti na Facebooku.

Naime, nakon gotovo mjesec dana od prvog prosvjeda pred zgradom Rektorata u Facebook grupi Studenti protiv online nastave organizatori prosjeda zatražili su pomoć ostalih studenata u organizaciji novog prosvjeda obzirom kako od vodstva Sveučilišta nisu dobili nikakav odgovor. 

''Treba nam pomoć u organizaciji, ako si zainteresiran pomoći javi nam se u inbox. Moramo se izboriti za svoja prava'', poručili su organizatori studentima. 

Podsjetimo, Marko Vračević, jedan od organizatora studentskih prosvjeda ranije je za Bljesak.info kazao kako su optimistični te su očekivali da će dogovoriti sastanak s rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem. Već tada je najavio kako u slučaju da ne bude odgovora, ''neće biti radikalnijih mjera od prosvjeda'', jer nastoje mirnim i poštenim demokratskim putem doći do onoga što studentima pripada.

Podsjetimo, u srijedu 14. listopada studenti su izašli na ulice tražeći ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 posto, reorganizaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i punu transparentnost školarina.

''Smanjite školarinu'', ''Uhljebi'', ''Dođoh, vidjeh, uplatih'', ''Znamo šta možemo''… neke su od poruka mostarskih studenata koji su prosvjednom šetnjom blokirali promet na kružnom toku. 

Podršku Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru nisu dobili, jer kako su iz Zbora ranije rekli, prosvjedi su politički motivirani te da su oni adresa na kojoj treba rješavati probleme te da ih oni rješavaju.

Važno je napomenuti i to da se su terase zgrade Rektorata prosvjednike snimale dvije kamere. 

Druženje Rektorata s Radmanom i Čovićem

''Sve ovo što su organizatorima predbacivali zapravo su oni'', objavili su u priopćenju za javnost organizatori studentskih prosvjeda u Mostaru.

''Podržavaju politiku jedne stranke jer ih je ta stranka i na te pozicije postavila, pa tako vraćaju 'dugove'.

Napominjemo, nastava se odvija u kombiniranom modelu, koji je zapravo u većem dijelu online i cijena semestara je ostala ista, je li se moglo i ovo predavanje Gorana Grlića Radmana odvijati samo online, kao što se i studentima tako radi'', navodi se u priopćenju.

Navodeći kako su Rektorat i Studentski Zbor Sveučilišta u Mostaru studentske prosvjede nazvali politikom objavili su kako je ''ovaj put kao i prije politizacija u Rektoratu''.

''Tko o čemu Rektorat o politizaciji? Prosvjedi 'politizirani', a šta je onda Rektorat? Ovim potezima naše tvrdnje su se pokazale istinom, pa zato im toliko i smeta. Za dolazak na prosvjed se nije tražila članska iskaznica i veza, treba li veza kada se traži posao u SuMu?'', navodi se u priopćenju organizatora studentskih prosvjeda u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close