Mališani dočekali

FOTO| Mostar: Otvorena soba za terapiju igrom

"Kad vidite sobu rekli biste da je to obična igraonica, ali nije, jer se terapija igrom razlikuje od svakodnevne igre, ima svoje modele i način kako se radi, djeca su ta kojoj je sve dozvoljeno u sobi", naveo je Mehmedović.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 11. 2022. u 11:20 J.P. Z.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želimo reći da smo ponosni da Los Rosales ima uslugu i novu terapiju za djecu jer cijelo vrijeme pokušavamo mijenjati svijest društva i pokazati da odgoj i obrazovanje djece, posebno one s poteškoćama u razvoju, nije samo naučiti i pisati, nego šire od toga, kazala je okupljenim novinarima ravnateljica Centra "Los Rosales" Mirna Mezit.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Svečano otvorenje sobe za terapiju igrom 

Naime, u ponedjeljak je u Mostaru službeno otvorena soba za pružanje usluge terapija igrom, a kako je ravnateljica Mezit istaknula, riječ je o vidu terapije igrom za uključenje u sve sfere društva.

Tri terapeuta 

"Los Rosales je ponosan da je u okviru INTERREG projekta ''Inclusive play'', zajedno sa Republikom Hrvatskom i Crnom Gorom, uspio educirati tri terapeuta za terapiju igrom koja će raditi za korisnike centra Los Rosales, a nadamo se kasnije i za djecu koja su u drugim školama, a kojima je potreban taj vid terapije", naglasila je Mezit te nastavila:

"Moramo mijenjati svijet i na inkluziju ne trebamo gledati samo kroz školu nego kroz sve segmente društva jer moramo živjeti inkluziju svaki dan, da djeca ne budu pored nas, nego da budu dio društva, jer kad se priča o inkluziji, priča se samo o osnovnoj školi, a rijetko se priča o tome što s djecom prije škole, što kad trebaju u srednju školu, što kad odrastu...".

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Ravnateljica Centra "Los Rosales" Mirna Mezit

Podsjetimo, Centar "Los Rosales" ima 138 korisnika starosne dobi od dvije do 40 godina.

Magistrica psihologije i registrirana terapeutkinja za terapiju igrom Tea Knežević pojasnila je kako terapija igrom zapravo djeluje.

''Kao što je nama odraslima ugodnije učiti nešto ili biti znatiželjan ako smo u ugodnoj okolini, tako je sasvim logično da, kada se radi s djecom, da je važno da im okolina bude ugodna, kao i kontakt. To se može na puno načina, ali ako se sjetimo nečega što je prirodno djeci, od najranije dobi, to je kontakt kroz igru, dodir, istraživanje svijeta oko sebe, kroz načine koji su intuitivni", istaknula je Knežević te nastavila:

"Terapija igrom je pristup gdje djeca kad uđu u sobu punu igračaka i stimulativnih materijala na najlakši i ugodan način stječu vještine koje su životno potrebne. Odmičemo se od klasičnog oblika da ih mi uvjerimo kako se trebaju ponašati i što trebaju raditi, nego im pružamo iskustvo u takvoj okolini, uz educiranu osobu koja zna kako s njima komunicirati da se izvuče maksimum iz tog iskustva na ugodan način koji je poželjan i zabavan i potreban".

Iz osobnog iskustva 

Upozorila je Knežević i na nedostatak terapeuta igrom, što se posebno odnosi na djecu predškolskog uzrasta.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Magistrica psihologije i registrirana terapeutkinja za terapiju igrom Tea Knežević

"Svako dijete s teškoćama u razvoju je jako različito od bilo kojeg drugog, tako da se ne radi o tome da netko treba naučiti jednu tehniku koju će primjenjivati na svoj djeci, nego na cjeloživotnom obrazovanju nas stručnjaka koji radimo ispred te djece i za tu djecu da znamo naučiti razmišljati o njima, razumjeti ih, ali i prilagoditi naša znanja koja stječemo s vremenom", navela je.

Nastavnik tjelesnog odgoja Saša Mehmedović jedan je od tri educirana terapeuta te je kroz svoj primjer ispričao što to ovakva soba znači za "Los Rosales".

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Nastavnik tjelesnog odgoja Saša Mehmedović jedan je od tri educirana terapeuta

''Što se tiče konkretnog rada s djecom s teškoćama u razvoju, ja radim u ovom centru već 11 godina, a što se tiče ove nove usluge presretan sam što je Los Rosales bogatiji za još jednu uslugu i novu sobu gdje će se provoditi terapija igrom", istaknuo je Mehmedović.

Prepričao je on i edukaciju te naglasio kako su zajedno prošli tri modula koja su održana u Zagrebu, a koji su im bili iznimno korisni.

"Kad vidite sobu rekli biste da je to obična igraonica, ali nije, jer se terapija igrom razlikuje od svakodnevne igre, ima svoje modele i način kako se radi, djeca su ta kojoj je sve dozvoljeno u sobi, terapeuti su tu kao stalna podrška, a dijete se u simbiozi oslobađa nekih stvari, poput teškoća, trauma, emocionalnih trenutaka... ", naveo je Mehmedović.

Igračke kao riječi 

Naglasio je kako je pristup individualan jer sobu za terapiju igrom koriste djeca od 3 do 12 godina, dok kod djece s poteškoćama u razvoju to može biti i nakon 12. godine života.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Mostar: Otvorena soba za terapiju igrom

"Kroz stalni kontakt i praćenje djeteta puno pomažemo, jer dijete koristi igračke kao riječi, a igru kao jezik i mi to trebamo razumjeti", pojasnio je Mehmedović.

Podsjetimo, JU Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar svakim danom nastoji razvijati spektar svojih usluga koje su potrebne djeci za njihov bolji rast i razvoj. Terapija igrom jedan je od psihoterapeutskih pristupa koji se koristi u radu s djecom, u kojem je igra način komunikacija između terapeuta i djeteta.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Mostar: Otvorena soba za terapiju igrom 
Kopirati
Drag cursor here to close