Klupe

Mostar ostao bez četiri odjeljenja prvašića

Prema neslužbenim saznanjima u većini mostarskih škola došlo je do pada upisanih đaka u prve razrede i smanjenja odjeljenja…
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 07. 2019. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 25 mostarskih osnovnih škola ove je godine upisano 928 prvašića, što je za čak 114 učenika manje nego u prošloj školskoj godini, objavio je Dnevni avaz podatke Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

U Gradskoj upravi podvlače da nije riječ o konačnom broju s obzirom na to da će se stvarni podaci znati u rujnu, a navode i da je prošle školske godine upisan 41 učenik više nego godinu ranije te da se, kad se uzme petogodišnji prosjek, broj prvašića u Mostaru kreće oko tisuću.

Avaz navodi kako je prema neslužbenim saznanjima u većini mostarskih škola došlo do pada upisanih đaka u prve razrede i smanjenja odjeljenja pa će tako u pojedinim školama jedva biti jedno odjeljenje, koje, prema pedagoškim standardima, ima 30 učenika.

I u Sindikatu prosvjetnih radnika svjesni su da je situacija prilično ozbiljna. Kako su naveli, kompletna priča o eventualnom tehnološkom višku još je nepoznanica s obzirom na to da nijedna škola nije dobila potrebnu suglasnost na organizacijske sheme.

''Te su aktivnosti trebale biti okončane do 1. srpnja, ali se to se zbog nama nepoznatih razloga nije dogodilo. Teško da će s ovim brojem upisane djece u prve razrede biti moguće zadovoljiti pedagoške standarde, pogotovo ako se uzme u obzir da veći broj §kola ima izuzetno mali broj prvašića'' rekli su iz Sindikata.

S druge strane, prema podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, u 50 osnovnih škola u ovom kantonu upisano je 1.813 prvašića, dok ih je lani bilo 1.826.

Podsjećamo, nedavno smo objavili kako je tijekom prošle školske godine iz osnovnih škola zbog odlaska u inozemstvo na području Hercegovačko-neretvanske ispisan 101 školarac.

Lani je školovanje u HNŽ-u ukupno prekinulo 336 učenika. U drugu školu u Federaciji prebacilo se 189 učenika, u škole u RS-u troje, dok u Distrikt Brčko je otišlo također troje učenika. Nepoznat je razlog ispisa 35-ero djece. Školu je iz osobnih razloga napustilo njih petero.

Kopirati
Drag cursor here to close