Mladi znanstvenici

Mostarski gimnazijalci iskusili rad znanstvenika u međunarodnom istraživačkom centru

Mladi znanstvenici - Gimnazijalci fra Grge Martića iz Mostara i Europski centar za nuklearna istraživanja
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 03. 2018. u 21:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

MasterClass je projekt koji omogućava srednjoškolcima da jedan dan iskuse rad znanstvenika u međunarodnom istraživačkom centru i razotkriju tajne fizike. Jedna smo od 52 zemlje koje sudjeluju u ovom projektu. Predavanja aktivnih znanstvenika, uglednih fizičara sa CERN-a,  te uvod u temeljna istraživanja omogućuju učenicima mjerenja na stvarnim podacima iz eksperimenata fizike elementarih čestica.

Zahvaljujući velikom zalaganju i entuzijazmu ravnateljice Gimnazije fra Grge Martića , Sandre Kozomare ove godine su prvi put uključeni srednjoškolci iz Mostara. Učenicima Gimnazije fra Grge Martića Mostar te njihovim profesoricama Silviji Ćorić Džidić , Matei Doko i Antoniji Topić pripala je čast stati  rame uz rame sa 40 najboljih fizičara i matematičara koji će se okupiti na Fakultetu strojarstva i računarstva od 9 do 17.00.  

''MasterClass projekt otvara predavanje uglednih  znanstvenika sa Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje iz Splita, prof. dr. Ivice Puljka i prof. dr. Nikole Godinovića koji su  sudjelovali u jednom od najznačajnijih dostignuća moderne fizike, vjerojatnom otkriću Higgsova bozona, Božje čestice na CERNu.(Europskom centru za nuklearna istraživanja) Slijedi priprema učenika za zadatak, te analiza podataka. Nakon toga je planirana video video konferencija s drugim  školama koje su taj dan radile slične analize. Gimnazija fra Grge Martića će surađivati  s školama iz Tiblisija (Gruzija), Santader (Španjolska) i Atena (Grčka), a sve to pod vodstvom moderatora iz CERNa s kojima će se zadnji sat vremena održati videokonferencija i postavljati pitanja'', navedeno je u priopćenju škole.

''Ovaj projekt će prije svega približiti svjet fizike mladim ljudima i upoznati ih sa trenutnim stanjem u znanosti. Učenici imaju prilike surađivati sa svjetskim fizičarima  te izravno sudjelovati u istraživanju i analizi podataka u oblasti fizike elementarnih čestica. Nadamo se da će upravo ovaj projekt  potaknuti učenike da se opredjele za fiziku'', istaknula je profesorica fizike iz Gimnazije fra Grge Martića Matea Doko.

Inače, Gimnazija fra Grge Martića je prva škola u Bosni i Hercegovini koja sudjeluje u ovom međunarodnom projektu.

''Veliki broj učenika ove škole planira upisati ugledna sveučilišta u svom gradu ali i šire što pokazuju i njeni bivši učenici danas ugledni članovi društva. Veliko je zadovoljstvo proširiti mladim ljudima vidike i pokazati im svijet gledan očima uvaženih znanstvenika, omogućiti učenicima  susret i rad sa vrhunskim znanstvenicima kakve će imati prilike upoznati na MasterClassu u srijedu 7.3.2018. Daroviti učenici će imati priliku izaći iz školskih klupa i ući u stvarni svijet znanosti, raditi na konkretnim zadacima sa svojim kolegama iz drugih škola  svijeta kao i uglednim znanstvenicima.To je put ka stvaranju novih znanstvenika'',  izjavila je prof. Silvija Ć.Džidić , profesorica Gimnazije fra Grge Martića od koje je i krenula ova inicijativa.

 ''Zahvaljujemo se profesoru Puljku i profesoru Godinoviću na velikoj podršci u realizaciji i sudjelovanju u ovom autentičnom istraživačkom projektu,te kolegicama iz aktiva matematike , fizike i informatike'', navodi se na kraju priopćenja.


Kopirati
Drag cursor here to close