Uručila knjige

Dilberović: BiH znanost smatra skupom investicijom

Dilberović uručila knjige sveučilišnim bibliotekama u Federaciji BiH
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 02. 2018. u 15:27 Fena
Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović uručila 1.205 knjiga

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović danas je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH predstavnicima javnih sveučilišnih knjižnica u FBiH uručila 1.205 knjiga, a ujedno nazočila promociji knjige "Naučnici i rat'' Esada Zgodića, čije je štampanje podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

''Nažalost, prilikom ovakvih svečanosti odaziv drugih institucija nije zadovoljavajući. Znanost se u BiH smatra velikom skupom investicijom, ali smatram da se obrazovanje i znanost svake države temelji ne samo na znanstvenim djelatnicima, nego i njihovom napretku koji se dalje reflektira kroz obrazovanje studenata'', istaknula je Dilberović.

Ukazala je da je Ministarstvo u proteklih šest godina doniralo više od 14.000 znanstvenih i stručnih izdanja s ciljem poboljšanja znanstveno-istraživačkog rada i ciklusa studiranja prema Bolonjskom procesu.  

''U okviru donacije poklonili smo knjige koje Ministarstvo samo izdaje s obzirom na to da ima i vlastitu izdavačku djelatnost. Pokušavamo biti u trendu, te pristupamo izradi literature o temama, koje osjetimo da su goruće u različitim naučnim oblastima'', rekla je Dilberović.

Najavila je da se ove godine, otprilike u ožujku, izdavači u Federaciji mogu javiti na javni poziv pri kojem Ministarstvo otkupljuje prvenstveno znanstvenu literaturu. Od ove godine uvodi se još jedan program s namjerom da se pomogne izdavačima dajući inicijalna sredstva za izdavanje relevantne znanstvene i akademske literature.

Ministarstvo je podržalo štampanje knjige "Naučnici i rat; prilozi mirotvornoj politici'' Esada Zgodića, a koju je kao prvu u ovoj godini promovirala Nacionalna i univerzitetska biblioteka.

''Ova knjiga predstavlja odličnu stručnu literaturu za povijest i buduća pokoljenja. Rukopis je posebno vrijedan pozornosti zbog toga što istražuje svijet odnosa između naučnika kao 'vladara istine' i rata kao istine ljudi'', rekao je direktor NUBBiH Ismet Ovčina u svojstvu glavnog i odgovornog urednika knjige, čiji su recezenti profesori Fakulteta političkih znanosti Izet Beridan i Nerzuk Ćurak.

Pišući ovo djelo Zgodić kaže da ga je zanimalo jedno pitanje koje se uopće ne raspravlja u savremenoj političkoj teoriji  - "Da li i u kojoj mjeri naučnici iz sfere prirodnomatematskih, medicinskih i drugih nedruštvenih znanosti participiraju u tvorenju historije kao glavnice naroda?".

''Na taj način pokazao sam da postoje brojni znanstvenici koje sam nazvao demoni, varvari, luciferi koji su u pozadini etabliranih real politika bitno oblikovali promilitarističke ideje i proratne politike država i tako sudjelovali u prozvodnji rata i ratovanja'', poručio je Zgodić o knjizi, koja afirmira brojne znanstvene, koji su se deklarirali i radili kao humanisti i mirotvorci.

Kopirati
Drag cursor here to close