Međunarodni događaj

Međunarodnoj osnovna škola Mostar na poseban način obilježila Dan jezika

Upriličena je i degustacija tradicionalnih jela iz zemalja iz kojih učenici dolaze.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 02. 2024. u 08:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložbom "Moj jezik - to sam ja" kojom su učenici Međunarodne osnovne škole (International Primary School Mostar) predstavili različite jezike, kulture i tradicije odilježen je u srijedu Međunarodni Dan maternjeg jezika, koji se od 2000. godine u svijetu, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obilježava 21. veljače.

Nakon toga upriličena je i degustacija tradicionalnih jela iz zemalja iz kojih učenici dolaze.

"Postojimo samo onda kad imamo svoj jezik, a njegova ljepota i snaga riječi dobila je puni značaj tek u dodiru s drugim jezicima i kulturama", poručio je Šerif Ćosić, jedan od direktora Međunarodne osnovne škole.

Foto: Fena / Međunarodnoj osnovna škola Mostar na poseban način obilježila Dan jezika

Po njegovim riječima, školu pohađaju djeca iz raznih zemalja svijeta (Njemačke, Turske, Nizozemske, Kine, Rusije, Norveške, Australije, Novog Zelanda, uključujući našu zemlju te zemlje u regiji.

''Djeca se u tranziciji jako dobro snađu u školi zahvaljujući našem sustavu rada te stručnom kadru koji uz primarni engleski i naš jezik, govori i nekoliko drugih jezika. No, nama je svakako bitniji podatak da naša djeca odlaskom iz ove škole na Novi Zeland ili Njemačku, nastave školovanje u redovnom razredu te nemaju problema prilagodbe'', podvlači Ćosić.

Inače, škola je prethodnih dana Dane maternjeg jezika po dnazivom nazivom "Moj jezik-to sam ja" obilježila radionicama o kineskoj kaligrafiji, glagoljici, bosančici te razgovorom djece s knjževnikom Almanom Kaplanom i, svakako predavanjem o važnosti očuvanja maternjeg jezika.

Međunarodni dan maternjeg jezika danas su prigodnom izložbom starih bošnjačkih časopisa ''Bošnjak'', ''Behar'', ''Gajret'' itd., obilježili i u Gimnaziji Mostar.

Foto: Fena / Međunarodnoj osnovna škola Mostar na poseban način obilježila Dan jezika

Inače, ovogodišnja UNESCO-ova tema proslave Međunarodnog dana maternjeg jezika za 2024. godine ''Višejezično obrazovanje kao temelj međugeneracijskog učenja'', gdje se ističe da upravo obrazovanje na maternjem jeziku podržava učenje, razvoj pismenosti i usvajanje dodatnih jezika.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. stoljeća više od polovine, čak i do dvije trećine će odumrijeti. Naime, svakih dva tjedna u svijetu se ugasi po jedan jezik.

Generalna skupština UNESCO proklamirala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. veljače 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su prosvjedovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Foto: Fena / Međunarodnoj osnovna škola Mostar na poseban način obilježila Dan jezika

Čestitka školama ministra Adnana Velagića povodom Dan maternjeg jezika

U ime Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i svoje osobno ime čestitke školama za Međunarodni dan maternjeg jezika uputio je i resorni ministar Adnan Velagić.

''Obilježavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika ukazujemo na značaj njegovog očuvanja, upotrebe i njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Stoga, briga o maternjem jeziku predstavlja širenje svijesti o vlastitom identitetu, toleranciji i uvažavanju drugog i drugačijeg. Posebno me raduje činjenica da škole na području HNŽ-a ovaj dan obilježavaju različitim aktivnostima kojima ukazuju na važnost očuvanja vrijedne baštine bosanskohercegovačkog društva. Manifestacije koje organiziraju naše škole prilika su da učenike potičemo na izučavanje povijesti jezika i književnosti naroda BiH, kao i usavršavanje jezičke pismenosti'', istaknuo je u čestitci ministar Velagić.

Kopirati
Drag cursor here to close