OŠ za djecu s posebnim potrebama Mostar

Maja Mustapić: Što ranije dođu u našu školu to je veća šansa za prelazak u redovan sustav

''Djetetu se u našim programima rada, od samog početka potiču i razviju one sposobnosti koje će mu olakšati školovanje po individualnom prilagođenom programu u redovnom sustavu obrazovanja''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 11. 2022. u 14:00 M.G. Bljesak.info
SVI SU ONI NAŠA DJECA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dosadašnje iskustvo u našem radu pokazuje da što nam djeca ranije dođu, odnosno upišu naše programe rada na samom početku svoga školovanja, u prvi razred, tada je veća mogućnost za prelazak iz naše škole u redovan sustav'', objašnjava za Bljesak.info Maja Mustapić, ravnateljica Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar.

Foto:Privatna arhiva / Edukacijsko-rehabilitacijski rad je jako važan

Škola ostaje uz dijete i roditelja

Međutim ističe, i tada tim ove škole ostane uz dijete i roditelja, odnosno uz novu školu, te ukoliko se pomoć u novoj sredini zatraži, tim škole i dalje nastavi pratiti dijete i predlagati načine programa i realizacije školovanja u redovnom sustavu.

''Svakom našem djetetu se u našim programima rada, od samog početka potiču i razviju one sposobnosti koje će mu olakšati školovanje po individualnom prilagođenom programu u redovnom sustavu obrazovanja. Ukoliko učenik napreduje dovoljno brzo te ukoliko tim škole procijeni da se i u narednom razdoblju očekuje daljnje napredovanje, naravno uz korištenje odgovarajućih metoda i sredstava rada, tada se roditeljima predloži promjena odgojno-obrazovnog programa, odnosno dijete se iz naše škole upućuje u redovan sustav obrazovanja'', objašnjava Mustapić.

Foto:Privatna arhiva / Tim škole izlazi na kraj sa svim izazovima s kojima se susreću

54 djece s posebnim potrebama s područja Hercegovačko neretvanske županije svakim radnim danom od 8 do 15 sati pohađa nastavu u Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama u Mostaru. Šesnaest učitelja defektologa te tri stručna suradnika (pedagog, logoped i defektolog) svakodnevno su uključeni u izravan odgojno-obrazovni i/ili edukacijsko-rehabilitacijski rad s ovom djecom.

Za svakog učenika individualan program

Škola u svom programu ima dva plana rada: odgojno obrazovni - od I. do IX. razreda nakon kojeg učenici odlaze u srednju školu te edukacijsko-rehabilitacijski rad - u kojem učenici ostaju do svoje 22 godine. Pristupi u realizaciji programa su različiti, a mogućnost prelaska iz jednog u drugi program ovisi ponovno o procjeni napredovanja ili stagnacije učenika.

Za svakog učenika škola radi individualan program, temeljen na procjeni, a realizacija postavljenih ciljeva u programu rada se evaluira i po potrebi korigira tri puta tijekom jedne nastavne godine. Na taj način učitelji i stručni suradnici prate postignuća svakog učenika i po potrebi, reagiraju, povećanjem ili smanjenjem postavljenih ciljeva.  

Osim nastave škola u svom programu nudi bezbroj aktivnosti kao što su npr. Senzorna terapija (senzorna soba),glazbena terapija, art terapija, sportske aktivnosti (tenis, nogomet, plivanje, kuglanje), terapijsko jahanje, a u posljednje dvije godine, nakon potpune adaptacije i rekonstrukcije škole, organiziran je i produženi boravak za naše učenike u kojem se na strukturiran način rada nastavljaju stručni postupci.

Foto:Facebook / Osim nastave škola u svom programu nudi bezbroj aktivnosti

''Kada učenik dođe u našu školu, stručno osposobljen nastavni kadar različitih usmjerenja i stručni suradnici rade timski na upoznavanju i utvrđivanju trenutačnih obrazovnih i psiho-fizičkih sposobnosti kod našeg učenika. Učitelji defektolozi procjenjuju odgojno- obrazovna postignuća iz različitih oblasti dok stručni tim procjenjuje komunikacijske, motoričke, senzorne, vizualne, kognitivne i adaptivne sposobnosti, s naglaskom na funkcionalnom učenju. Roditelji, naši 'vanjski' suradnici, pružaju dodatne informacije o svom djetetu. U konačnici se, zajedničkim radom škole i obitelji, predloži program rada za učenika koji je planiran tako da potakne njegove nerazvijene ili nedovoljno razvijene sposobnosti na način iskorištavanja postojećih te planom za razvijanje i poticanje onih nerazvijenih sposobnosti koje će dovesti do maksimalne samostalnosti naših učenika'', objašnjava Maja Mustapić, ravnateljica ove škole.

Radionica“ Stvaraonica“

U sklopu ove škole djeluje i radionica“ Stvaraonica“ koja je oformljena 2008. godine, a koju vodi profesorica likovne kulture Ivana Galić - Šantić.

U njoj se različitim likovnim sredstvima i metodama kroz likovna područja, zadatke i vježbe, individualno ili grupno, potiče razvoj vizualnih, motoričkih, socio-emocionalnih, kognitivnih, adaptivnih sposobnosti, senzornu i emocionalnu regulaciju učenika s akcentom na funkcionalnom učenju, dok  samostalan i bogat izbor materijala, te sredstava za rad u vizualno poticajnom, prilagođenom, opremljenom i sigurnom  okruženju, pokazuje  terapijski učinak.

''Velika važnost se pridaje dječjem crtežu te njegovom razvoju koji se koristi kao dijagnostičko i terapijsko sredstvo. Cilj nije očekivana estetska kvaliteta kao konačan rezultat, već proces stvaranja, igre, istraživanja materijala, usmjerenih vježbi,  ekspresije emocija  jednog bića  da se vizualno izrazi kao alternativni vid komunikacije kad je druga komunikacija otežana; s terapijskim učinkom. Tako svaki dan nastaju  radovi koji su odraz unutarnjih svjetova kroz strukturirane vježbe i na kraju često fantastična mala autentična umjetnička djela, objašnjava Galić - Šantić.

Foto:Facebook / Cilj nije očekivana estetska kvaliteta već proces stvaranja

No, stvarati mala umjetnička djela ciljanim usmjeravanjem vježbi kroz umjetnost s ovim posebnim ljudima predstavlja izazov, istraživanje i prepoznavanje njihovih potreba i mogućnosti.

''Sva teorija pada u vodu kad se susretneš s bićem do kojeg trebaš doprijeti, za koje nema jedinstvene formule, koje treba primiriti, kojem si učitelj, mama, autoritet, psiholog, terapeut, zagrljaj, prijatelj i na kraju medij izražavanja. Svo osoblje ove škole zajedno vodi kompleksne i strukturirane obrazovne, edukacijske i rehabilitacijske aktivnosti, mnoštvo vannastavnih aktivnosti prilagođenih individualnim potrebama svakog učenika ponaosob'', ističe za Bljesak.info Galić - Šantić.

Sve što učenici ove škole rade i stvaraju, svi likovni radovi, kreativni projekti i radionički projekti, rukotvorine, funkcionalni, ukrasni i korisni predmeti, krase zidove ove škole, školske panoe, galerijske prostore, a i mnoge domove i urede. Radovi ove djece često su dio dizajna raznih plakata, čestitki, kalendara, magneta i unikatnih poklona.

Foto:Facebook / Svi likovni radovi, kreativni projekti krase zidove škole

Svoje radove izlagali su više puta u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, galeriji Aluminij, Open City Mostar, KC Akademija Čapljina, Međunarodna umjetnička kao i na znanstvenoj konferenciji Osoba s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju - Osijek. Već 14 godina redovno izlažu na izložbama rukotvorina koje se redovno održavaju na više mjesta u gradu.

Povodom Međunarodnog dana za osobe s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca planirana je tradicionalna izložba likovnih i kreativnih radova polaznika Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar.

Nabavka novog specijaliziranog vozila

Tim Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama izlazi na kraj sa svim izazovima s kojima se susreću. Nazovite to iskustvom, znanjem, ili čarobnjaštvom, ali bez pomoći Grada  Mostara, osnivača ove škole, Županije, projektnim aktivnostima škole te donacijama dobrih ljudi uspijevaju osigurati i priskrbiti manje-više sve što je  potrebno kako bi pružili sve što je ovim učenicima potrebno.

Foto: Facebook / Škola je pokrenula niz akcija za nabavku novog kombija

Međutim, sada im je pomoć zaista potrebna za jedan kapitalni projekt, za žilu kucavicu škole - nabavka novog specijaliziranog vozila za prijevoz učenika od kuće do škole i natrag.

''Sredstva za nabavku novog kombija su zaista za pojedinca ili jednu instituciju ogromna stoga je škola pokrenula niz akcija kako bi priskrbila sredstva za novi, školski kombi. Postojeći kombi, također je kupljen donacijama različitih institucija i dobrih ljudi, ali on je više star, nesiguran te ne zadovoljava više sve potrebe škole i učenika'', objasnila je za Bljesak.info ravnateljica ove škole Maja Mustapić pozivajući sve one koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akciji.

Kopirati
Drag cursor here to close