Bridging Cultures

Ljetna škola "Bridging Cultures" u Mostaru okupila mlade ljude iz BiH, Crne Gore i Srbije

U organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) održana je ljetna škola pod nazivom "Bridging Cultures".
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 07. 2022. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) održana je ljetna škola pod nazivom "Bridging Cultures".

Program koji već treću godinu okuplja mlade ljude iz zemalja regije, ove godine je  ugostio 26 učesnika uzrasta 15-18 godina iz Srbije, Crne Gore i BiH, a interes za ovu ljetnu školu je svake godine sve veći, pa je tako u 2022. bilo više od 100 prijavljenih.

Tematsko područje ovog projekta je kulturna suradnja na Zapadnom Balkanu. Glavna tema je multikulturalno razumijevanje iz perspektive različitih disciplina: antropologije, međunarodnih odnosa, umjetnosti i književnosti, te psihologije.

"Kako bismo postavili temelje multikulturalnog razumijevanja, gradimo svijest o utjecaju vlastite kulture na naš identitet, uvažavajući pritom druge osovine našeg identiteta i njihov odnos prema kulturi. Fokusiramo se na interkulturalnu komunikaciju na različitim nivoima, od nenasilne komunikacije kao alata korisnog za svakog pojedinca, do vještina suradnje u različitim radnim okruženjima" navode organizatori.

Partneri projekta u 2022. godini su Srednja ekonomsko ugostiteljska škola iz Bara, Crna Gora i EDUFONS - Centar za mlade i celoživotno učenje iz Novog Bečeja, Srbija.

Projekt je financijski podržan od strane Western Balkans Fund (WBF).

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar globalnog UWC pokreta.

U 15 godina rada u BiH, s učenicima iz preko 100 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih IB škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire.

UWC Mostar nudi praktičan primjer obrazovanja koje spaja, nadahnjuje i potiče učenike i širu zajednicu, da se kroz aktivnu saradnju zalažu za mirnu i održivu budućnost,te razvija obrazovnu praksu od značaja za poslijeratna i društva u tranziciji.

www.uwcmostar.ba

Kopirati
Drag cursor here to close