Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije

Jednosatni štrajk upozorenja djelatnika: Stigao odgovor Sveučilišta u Mostaru

Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije točno u podne održali su jednosatni štrajk upozorenja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 05. 2024. u 12:43 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dobili smo danas, prije nekih sat vremena, pismeni odgovor od Uprave Sveučilišta", potvrdio je okupljenim medijima docent Dragan Katić u ime djelatnika Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.

Naime, djelatnici su ispred ulaza u zgradu Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije točno u podne održali jednosatni štrajk upozorenja.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru traže svoja prava 

3 razloga 

Na pitanje što stoji u odgovoru Uprave Sveučilišta u Mostaru, Katić odgovara:

"Ništa konkretno, ono što već znamo i od prije. Međutim, ono što u tom dopisu mi ne možemo iščitati je da će se konkretno nešto riješiti".

Kako je pojasnio, djelatnici jednosatnim štrajkom upozorenja žele upoznati javnost sa stvarnim stanjem u kojem se nalaze.

Katić je istaknuo tri razloga zbog kojih su se odlučili na štrajk.

"Prvi razlog je dugogodišnja diskriminacija kojoj smo izloženi i koja se ogleda u neujednačenosti osnovice plaća za djelatnike Sveučilišta u Mostaru", naveo je Katić te dodao:

"Naime, 2018. godine izvršena je pravna integracija Sveučilišta čime je Sveučilište postalo jedna pravna osoba. Međutim, nije izvršena financijska integracija Sveučilišta, odnosno nije određena zajednička vrijednost osnovice boda po kojem se obračunavaju plaće za sve djelatnike Sveučilišta".

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Docent Dragan Katić

Drugi razlog je, pojasnio je, izuzetno loša financijska situacija koja se ogleda u degradirajućim plaćama koje su u usporedbi s drugim javnim sveučilištima u Bosni i Hercegovini za oko dva puta manje.

"Samo za primjer bih izdvojio neto plaću docenta koja iznosi oko 1.300 KM što je danas na razini prosječne plaće u FBiH. Također, nisu osigurana sredstva za znanstveno-istraživački rad", kazao je Katić te dodao:

"Treći, najbitniji razlog je neriješeno financiranje Sveučilišta iz proračuna. Mi smo javno sveučilište, a naši studenti i roditelji sufinanciraju nas i naše plaće što je nedopustivo".

Rješenje se ne nazire 

Katić je podsjetio kako su djelatnici ove ustrojbene jedinice već u dva navrata slali upite prema upravnom vijeću i rektoru Sveučilišta u Mostaru tražeći odgovore na postavljena pitanja.

"Ono što nas u stvari zabrinjava jest da ne vidimo aktivnosti, odnosno ne vidimo da se poduzimaju aktivnosti na rješavanju navedenih problema", istaknuo je.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru

Najavio je i osnivanje Sindikata Sveučilišta u Mostaru kako bi se djelatnici institucionalno mogli boriti za svoja prava i poboljšavanje položaja u kojem se nalaze.

Na pitanje tko ih podržava osim matičnog fakulteta, Katić odgovara:

"Mi smo danas organizirali jednosatni štrajk upozorenja. Agronomski fakultet je jučer uputio dopis podrške koji iznosi u javnost ovu situaciju u kojoj se nalazimo. Imamo podršku kolega i s drugih fakulteta i nadamo se da će netko od njih dati doprinos".

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održali su jednosatni štrajk upozorenja 

Kako je istaknuo, daljnji plan je borba za prava putem sindikata.

"Mi smo formirali inicijalni odbor i pokrećemo aktivnosti na osnivanju i registraciji sindikata kako bi se mogli institucionalnim putem u stvari boriti za naša prava", zaključio je Katić.

Na pitanje možemo li očekivati generalni štrajk djelatnika na Sveučilištu u Mostaru, Katić je odgovorio kako je u ovom trenutku prerano govoriti o tome te da moraju proći proces registracije kako bi uopće mogli razmišljati o tome.

Kopirati
Drag cursor here to close