''Iskustvo za preporuku''

Izvorna ideja Erasmusa živi - Mostar je povezan s europskim zemljama

Erasmus plus najuspješniji je projekt Europske unije u našoj zemlji, a mi vam donosimo iskustva studenata dolaska i odlaska sa Sveučilišta u Mostaru.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 08. 2023. u 14:50 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mogu slobodno reći da mi je sudjelovanje u ovome programu najbolja životna odluka. Erasmus + program je odlična prilika za studente da se osamostale, upoznaju nove ljude i kulture te steknu neke nove vještine'', rekla je za Bljesak.info Monika Marić, studentica pete godine studija Psihologije Sveučilišta u Mostaru, koje je jedno od šesnaest visokoškolskih institucija u BiH koje sudjeluju u programu Erasmus+.

Marić je preko ovog projekta išla u Pečuh u Mađarskoj i tamo provela pet mjeseci.

Njeno mišljenje o projektu dijeli i Ignacio Jesus, doktor političkih znanosti, koji je na Sveučilištu u Mostaru bio u proljeće 2019. godine.

Sada je docent na Sveučilištu u Granadi i istraživač na Institutu Robert Zajonc Sveučilišta u Varšavi, a iskustvo iz Mostara mu je bilo vrlo edukativno.

Najuspješniji projekt EU u BiH

Erasmus + najuspješniji projekt Europske unije u BiH, dobro je poznat i u Španjolskoj, no Ignacio je upravo Mostar odabrao za više razloga.

''Nikada nisam bio i želio sam promijeniti i pronaći novu okolinu. Zatim, kao politologu, istraživački boravci su vrlo važni, jer je to način učenja o kulturi, društvu, politici i razvoju zemlje. Stoga, ovom vrstom uranjanja, možemo ponuditi širu viziju, sposobnu pokriti krajnosti koje se ne pojavljuju u knjigama. Život, ta stvarnost koju živimo s ovom vrstom iskustva, temeljna je u životnom razvoju ljudi, a posebno studenata i istraživača'', rekao je za Bljesak.info Ignacio Jesus.

Foto: privatna arhiva Ignacio Jesus / Fotografiranje Starog mosta

Mostar ga je, kaže, oduševio.

'' To je vrlo šarmantno mjesto, a pojedinac može dešifrirati protok vremena, učiti i nastaviti se usavršavati. To je savršen grad za provedbu istraživačkog boravka od nekoliko tjedana ili mjeseci, za što Erasmus igra temeljnu ulogu. Područje nudi mir, a Sveučilište u Mostaru ima savršene objekte, kao i neophodan ljudski kapital. Bez sumnje sam upoznao sjajne ljude tijekom svog boravka'', rekao je Ingacio, ističući Jelenu i Dražena, dvije osobe sa Sveučilišta, koje su po njegovom mišljenju ogledalo u kojem se moraju pogledati i grad i država i kultura.

''Oni su budućnost, ali prije svega sadašnjost ovog društva. Kad se sjetim svog koraka imam lijepe uspomene koje, na ovaj ili onaj način, zahvaljujući njemu još uvijek živim'', kaže Ignacio.

Mostar 'zamijenila' Pečuhom

Monika je odlučila boravak u Mostaru zamijeniti Pečuhom u Mađarskoj, dodajući kako je oduvijek imala želju ići na razmjenu no zbog jedinstvenosti studija Psihologije i kolegija koji su na njemu, kaže da je bila spriječena ranije to ostvariti.

''Imala sam dvije države ponuđene za odlazak, no Mađarska je imala velik izbor kolegija sa studija Psihologije stoga je ona bila bolji izbor. Jako mi se svidio fakultet u Pečuhu. Riječ je u internacionalnom sveučilištu, koje ugošćuje studente iz svih dijelova svijeta i održava predavanja na engleskom jeziku. Imala sam priliku upoznati različite kulture, sustave vrijednosti, stavove i uvjerenja studenata iz mnogih dijelova svijeta. Najviše od svega mi se dojmio pristup profesora na tom fakultetu, tj. način na koji su se postavili s puno poštovanja i razumijevanja prema studentima'', kaže Monika, dodajući da je nastava zahtijevala konstantnu interakciju, koja iziskuje razvoj kritičkog mišljenja i upotrebu stečenog znanja.

Kroz to iskustvo, kaže, pored toga što je stekla neko novo znanje iz područja psihologije kao znanosti, imala je priliku napredovati i u razini poznavanja engleskog jezika.

Video:  Erasmus+ na Filozofskom fakultetu

''Nećete 'izgubiti' godinu na razmjeni''

Uvriježeno je mišljenje da će studenti pasti godinu ako odu na razmjenu, a i Monika je imala taj strah prije odlaska na razmjenu. No, to nije slučaj, kaže.<

Monika je imala financijsku potporu za mobilnost od Erasmus+ projekta, a ukoliko se s njom odgovorno postupa, kaže Monika, ona je dovoljna za sve potrebne troškove.

''Učenje sam organizirala sukladno s rokovima i kompleksnošću kolegija kojeg polažem, tj. za kompleksnije kolegije sam odvojila više vremena. Profesori su bili jako pristupačni i dostupni ukoliko bi mi bila potrebna bilo kakva pomoć. Također, imali smo više knjižnica za učenje koje studentima omogućuju da u mirnim uvjetima spremaju ispite. To je u Mađarskoj jako zastupljeno jer one za vrijeme ispitnih rokova rade 24h. Na kraju sam bila prezadovoljna jer sam položila sve kolegije koje sam upisala'', rekla je.

Jelena Jurčić je od 2018. godine do 2021. bila je voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, što je koordinator za Filozofski fakultet na razini Sveučilišta koja je trenutno na funkciji prodekanice za međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a za Erasmus+ projekt kaže kako je važan EU-ov program kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi.

Ključne aktivnosti Erasmus+ projekta

''U početku se zvao samo Erasmus (European Community Action Scheme for Mobility of University Students) ali širenjem i na druge aspekte van visokoškolskog prostora dodao se i ovaj znak „+“. Cijeli program se dijeli na tri ključne aktivnosti i program Jean Monnet. Prva ključna aktivnost je mobilnost u svrhu učenja za pojedince i to je daleko najkorišteniji aspekt Erasmus+. Druga ključna aktivnost označava suradnju organizacija i institucija i tu spadaju razni projekti jačanja kapaciteta, partnerstva za inovacije i mreža Europska sveučilišta čiji je član Sveučilište u Mostaru nedavno postalo ulaskom u mrežu EU Peace. Treća ključna aktivnost obuhvaća podršku razvoju politike i suradnji. Jean Monnet programi promiču poučavanja i istraživanja o europskoj integraciji i rasprave o prioritetima politika Unije i dijele se na module, katedre i centre izvornosti Jean Monnet'', pojašnjava Jurčić.

 Foto: Privatna arhiva / Jelena Jurčić

Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru je 2022. odobren projekt pod okriljem Jean Monnet Modula naziva SUM EP WeB koji će trajati tri godine, a tiče se politika proširenja Zapadnog Balkana i 14 prioritetnih točaka.

Jurčić kaže kako Erasmus+ pruža široku paletu mogućnosti za razmjenu iskustava i znanja te vjeruje da sve više nastavnog i nenastavnog osoblja, ali i studenata vidi dobrobiti ovog programa.

''Taj trend se može potvrditi većim brojem ostvarenih mobilnosti, ali također i mnogih suradnji u projektima koji spadaju u Erasmus+ program. Vjerujem da razne sveučilišne aktivnosti kao što su sveučilišni Info dani o mobilnosti urodile plodom te studenti, ali i nastavnici su sve otvoreniji ovoj mogućnosti. Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru također je pokrenuo mjesečne Erasmus kave pod nazivom Erasmus+ to go na kojem studenti koji su bili na razmjeni jedan semestar ili dva pričaju o svojim iskustvima svima koji nam se pridruže na kavi. Tu progovaramo o svim problemima koji se mogu dogoditi na ovakvim mobilnostima ali i svim beneficijama koje ovaj program nudi'', kaže Jurčić.

Foto: Facebook Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru / Jedna od Erasmus to go! 'mjesečnih kava' na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje se zainteresiranim studentima predstavljaju mogućnosti razmjena

Na mjesečnim 'Erasmus kavama' govori se i o Erasmus blues-u koji je potvrđen sindrom povratka u stvarnost.

''Vjerujem da je takav vid neformalne diseminacije ključan promicatelj iskustava koje pruža Erasmus+'', dodaje.

Mobilnosti i iskustva

Mobilnosti osoblja, pojašnjava, traju tjedan dana dok mobilnosti studenta semestar s mogućnošću produženja još jedan semestar.

''Nastavnici prilikom svoga boravka na stranim institucijama mogu ili predavati ili se usavršavati na treninzima određene tematike. Studenti mogu prisustvovati nastavi na stranoj instituciji ili odraditi neki vid prakse/stažiranja ovisno o kojoj struci govorimo. Ono što je najveći problem Erasmus-a je kada jednom probate ove programe, postanete veliki zagovaratelj te ideje da gledate gdje ćete sljedeći semestar ići. Studenti koji odu na mobilnost vrate se otvoreniji, širih pogleda na život i svoj studij i svrsishodnost svoje struke. Nastavnici s druge strane stječu poznanstva koji im pomažu u realizaciji punog potencijala njihove karijere'', kaže Jurčić.

Drugi segment Erasmus mobilnosti su dolazne mobilnosti gdje strani studenti dolaze na Sveučilište, u ovom slučaju Filozofski fakultet, provesti semestar ili dva.

''Kao i svi studenti koji stupaju na nepoznat teritorij i ovi strani studenti trebaju vodiča i zato je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru pokrenuo Buddy program gdje domaći studenti koji su bili na nekoj mobilnosti su pomoćnici stranim studentima i pomažu im s osnovnim snalaženjem u našoj instituciji. Ideja je samo realizacija dobro uhodane prakse europskih sveučilišta jer pored pomoći koje Ured za međunarodnu suradnju pruža svim studentima i profesorima koji su na mobilnosti, postoji segment studentskog života u koji ne ulazimo. Tu funkciju preuzima buddy i pomaže stranom studentu oko osnovnih studentskih obaveza'', kaže Jurčić.

Iskustva s dolaznim mobilnostima, kaže su jako pozitivna i često su to jako dobri studenti i profesori s kojima proširimo suradnju na neke druge aspekte.

Ostvarena suradnja 

''Prije dvije godine imali smo studenta doktorskog studija iz Granade koji je zatim pozvao mladog docenta s našeg Studija politologije da dođe kod njih i održi predavanje. Ta suradnja se nastavila dolaskom njihova profesora u svibnju ove godine na naš fakultet i konačno smo potpisali s njima Ugovor u suradnji prema kojem će se od sljedeće godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održavati ljetna škola IPSA-e (International Political Science Association) koja se tiče znanstvene metodologije političkih znanosti'', kaže Jurčić.

Ignacio Jesus je poručio da izvorna ideja Erasmus plana zaista živi.

''Povezuju građane različitih europskih zemalja. Na taj način i Bosna i Hercegovina, kao i budući kandidati za ulazak u Uniju, moraju biti rastezljivi dio ovog plana, ne samo za integracijski projekt, već kao način napredovanja u širem i raznolikijem društvu'', kaže Ignacio.

Pridružite se iskustvu

Time Mostar ispunjava sve uvjete i bez sumnje poziva kolege da se pridruže ovom iskustvu.

''Osim toga, već neko vrijeme pokušavam nastaviti širiti veze i programe kako bi se i Mostar i njegovi ljudi i dalje otvarali Europi i svijetu'', poručuje Ignacio, u čemu mu želimo sreću i uspjeh.

Foto: Privatna arhiva Ignacio Jesus / Planinarenje 

I Monika, koja je klupe mostarskog sveučilišta, zamijenila onim na europskim sveučilištima kaže kako je '' sudjelovanje u ovome programu najbolja životna odluka''.

Preporuka - ''dožitive novo iskustvo!''

''Erasmus + program je odlična prilika za studente da se osamostale, upoznaju nove ljude i kulture te steknu neke nove vještine. Iskustvo koje sa sobom donosi studiranje u inozemstvu omogućuje vam prvenstveno da upoznate sebe, a nakon toga da potaknete svoj osobni rast i razvoj'', kaže Monika.

Ističe da je pozitivno što tijekom mobilnosti imate priliku razviti nova prijateljstva, upoznati i putovati u do sad nepoznate krajeve i stvarati uspomene koje ćete pamtiti za čitav život.

''Za mene je vrijeme moje mobilnosti bilo vrijeme kada sam bila najsretnija, stoga bi ovaj program svakako preporučila i drugim studentima. Voljela bi da dožive osjećaj slobode u kojem konstantno imaju priliku doživjeti nešto novo, te da pri povratku kući osjete koliko su samopouzdanja stekli za taj period. Pozitivne strane mobilnosti u velikoj mjeri prevladavaju nad negativnim. A i svaka prepreka koja vam se nađe na putu će vam omogućiti da naučite učinkovito rješavati probleme i postanete najbolja verzija sebe'', kaže Monika, govoreći da se iz tih razloga i sama odlučila prijaviti za Erasmus+ program i sljedeći semestar, te bi svakome preporučila isto.

Kopirati
Drag cursor here to close