Zeleno svjetlo

Izolacija i online nastava: Što čeka djecu u školama u HNŽ-u?

Na sastanku ravnatelja osnovnih i srednjih škola s resornim ministrom Rašidom Hadžovićem dogovoreno je da nastava kreće normalno, ali će se prilagođavati epidemiološkoj situaciji.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 09. 2021. u 10:56 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastava u Hercegovačko-neretvanskoj županiji započinje u ponedjeljak 6. rujna i provodit će se u zelenom, normalnom modelu – sat od 45 minuta i veliki odmor, saznaje Bljesak.info.

Naime, na sastanku ravnatelja osnovnih i srednjih škola s resornim ministrom Rašidom Hadžovićem, koji se održao u utorak, dogovoreno je da nastava kreće normalno, ali će se prilagođavati epidemiološkoj situaciji.

Zeleno, žuto, narančasto i crveno

Prema tome, na sastanku su dogovorene četiri razine prema kojima će se prilagođavati izvođenje nastave: zelena, žuta, narančasta i crvena.

Žuta razina nastaje ukoliko 20 posto nastavnog kadra oboli od covida i tada će se nastava organizirati po skupinama, a sat će trajati 30 minuta.

U slučaju da 35 posto nastavnog kadra oboli od covida prelazi se u narančastu razinu, tada će se razredna nastava odvijati u skupinama, a sat će trajati 30 minuta, dok predmetna nastava prelazi online.

Crvena razina opasnosti je potpuni lockdown i online nastava.

Temperatura i maske

Kako saznaje Bljesak.info, pri ulasku u škole djeci će se i mjeriti temperatura, maske su i dalje potrebne prilikom ulaska u školu i na hodnicima, dok u učionicama nisu obvezne, samo preporučene.  

Za razliku od prošle godine, ove godine neće biti izolacija za cijeli odjel. U slučaju pozitivnog djeteta samo ono ide u izolaciju, kao i djeca koja su sjedila u blizini oboljeloga.

Podsjetimo, dok se ministar Hadžović na kraju prošle školske godine pohvalio poštivanjem mjerama i provedbom nastave u školama u HNŽ-a, učenicima, nastavnicima i roditeljima sjećanje na nju je puno gore.

Cijelu prošlu školsku godinu roditelji su vodili rat sa samoizolacijama, online nastavom i nedovoljno obrađenim i na brzinu prijeđenim gradivom. Epidemiološke mjere u školama bile su jedine koje su se poštivale u državi. Više puta se od Kriznog stožera tražilo da ih ublaži, tražili su se sastanci s resornim ministrom, ali bezuspješno.

Preispitati prošlogodišnje odluke

Sindikat učitelja Hercegovačko - neretvanske županije koji nastavu izvode po hrvatskom nastavnom planu i programu ranije je kazao kako će od odgovornih u Vladi HNŽ, odnosno Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta, tražit da preispitaju svoje dosadašnje odluke oko izvođenja nastave u protekloj školskoj godini, koliko su utjecale na psihičko stanje djece.

''Netko mora snositi odgovornost za nepismenost i neznanje više generacija, a ne samo jedne'', bio je izričit Slavko Lauš predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja.

Ove školske godine pod zelenim svjetlom djeca ulaze u svoje škole, a boja će dalje ovisiti od epidemiološke situacije i broja zaraženog nastavnog kadra. Iako Ministarstvo nema točan broj cijepljenih prosvjetnih djelatnika, pretpostavlja se da se veći dio njih cijepio. SPrema tome, zeleno svjetlo, nadamo se, djeci bi moglo duže svijetliti. 

Kopirati
Drag cursor here to close