Problemi

Izdavači protiv prakse jedan predmet jedan udžbenik

'' Takva praksa provodi se u bh entitetu RS, Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji'', navode iz Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini…
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 05. 2019. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini objavila je kako ne postoji nijedna zemlja u Europskoj uniji u kojoj se provodi politika jedan predmet jedan udžbenik navodeći da se jedan udžbenik ne koristi ni u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

'' Takva praksa provodi se u bh entitetu RS, Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji'', navode iz Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini povodom toga što je Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, znanost i mlade utvrdila Prijedlog zakona o udžbenicima KS čija je temeljna odredba da se za jedan nastavni predmet koristi jedan udžbenik.

Podsjećaju da je pravo nastavnikova izbora između više ponuđenih udžbenika dostignuće svih civiliziranih zemalja.

Zajednica pozdravlja stav Vijeća roditelja i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo da je nedopustivo da roditelji svake školske godine izdvajaju značajna financijska sredstva za nabavku udžbenika.

''Slažemo se i u tome da je neophodno roditelje osloboditi blamaže pri kupovini udžbenika i beskrajnog obilaska knjižara i buvljaka na kojima se prodaju rabljene knjige. Zbog toga pozivamo Vijeće roditelja i Sindikat da kod nadležnog ministarstva u KS odmah iniciraju akciju kojom će se svim učenicima u osnovnim školama osigurati besplatni udžbenici'', priopćila je Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close