Mostar

Broj djece s poteškoćama u razvoju u porastu, nedostaje stručnjaka

Cilj panel diskusije je bio okupiti različite aktere te na najbolji način objasniti kako reformski procesi u zakonodavstvu utječu na prava i kvalitetu života osoba sa invaliditetom u svim segmentima života.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 11. 2023. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Povećava se trenutni broj djece i u predškolskim i školskim ustanovama, a ono što je trenutno najveći problem je nedostatak adekvatnih resursa te nedostatak stručnih osoba i mjesta gdje bi naši učenici mogli pohađati stručne tretmane i raditi sa stručnim licima", kazala je magistrica logopedije Merima Tanović Čamo.

Naime, Tanović Čamo govorila je uoči panel diskusije na temu "Reformski procesi i inkluzija djece i mladih osoba sa invaliditetom" koja je u srijedu održana u Restoranu "Lonato" Centra "Los Rosales".

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Panel diskusija "Reformski procesi i inkluzija djece i mladih osoba sa invaliditetom"

Kako je istaknula, nužno je ukazati na važnost što ranije intervencije i uključivanja u što raniji tretman.

"Ono što se mora u budućnosti promijeniti je zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta. U posljednjem periodu u sklopu Doma zdravlja Stari grad imamo otvoreno jedno novo mjesto logopeda. Pomalo se to stanje poboljšava, ali definitivno mora se više raditi u svakom dijelu i svakom sektoru, kako u odgojno obrazovnom dijelu tako i u socijalnom. Zdravstveni dio u nekom segmentu, rekla bih, je trenutno u prednosti, ali nadamo se da će i ostali sektori napredovati", istaknula je.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Panel diskusija "Reformski procesi i inkluzija djece i mladih osoba sa invaliditetom"

Cilj panel diskusije je bio okupiti različite aktere te na najbolji način objasniti kako reformski procesi u zakonodavstvu utječu na prava i kvalitetu života osoba sa invaliditetom u svim segmentima života (u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti..).

Socijalna radnica Anida Maksumić, članica Stručnog tijela za procjenu i praćenje i upućivanje djece s teškoćama ili invaliditetom, istaknula je kako je najveći problem bh. društva neinformiranost o ovim temama.

"Najveća problematika svega je nedovoljna edukacija i nedovoljno razumijevanja osoba s invaliditetom. Samim time, mislimo da bi edukacija doprinijela svim osobama koje su uključene i koje nisu uključene u ovu problematiku", smatra Maksumić.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Panel diskusija "Reformski procesi i inkluzija djece i mladih osoba sa invaliditetom"

Magistrica psihologije i članica Stručnog tijela za procjenu i praćenje i upućivanje djece s teškoćama ili invaliditetom Amila Kobiljar – Bajrić navela je kako se djeci s poteškoćama u razvoju pristupa na novi način.

Promatra se dijete u cjelini, svi njegovi aspekti funkcioniranja života i takav je pristup, po njezinim riječima, puno humaniji za razliku od prethodne kategorizacije.

"Imamo odličnu suradnju s roditeljima, koordinatorima i nadamo se da će ovo zaživjeti. Jako je bitno da je svaki akter uključen, od roditelja i djece do stručnih osoba i institucija, da rade sa svog stajališta kako bi unaprijedili samo funkcioniranje i poboljšanje djeteta", zaključila je Kobiljar – Bajrić.

Video: STIGME | EP. 10 | Okolo je bliže: Priča Ivice Pavlovića
Kopirati
Drag cursor here to close